Objavljeno u Nacionalu br. 813, 2011-06-14

Autor: Marko Biočina

Radnike Geofizike prvo evakuirali iz Afrike, a onda im dali otkaz

Danas je u takvim problemima Geofizika, sutra možda Viadukt ili neka druga tvrtka, a takva situacija poprilično je uvjerljiv argument onima koji tvrde da se ne može živjeti bez izvoza, ali ni isključivo od njega

Sreća radnika Geofizike nakon povratka iz Libije bila je kratkog vijeka, nekoliko tjedana kasnije su otpušteni: Photo: Jurica Galoic/PIXSELLSreća radnika Geofizike nakon povratka iz Libije bila je kratkog vijeka, nekoliko tjedana kasnije su otpušteni: Photo: Jurica Galoic/PIXSELLZagrebačka Geofizika mogla bi biti prva hrvatska žrtva rata u Libiji. Kako su Nacionalu ispričali bivši zaposlenici Geofizike, kompanija je unatoč najavama čelnika o stabilizaciji poslovanja radi besparice nastavila s otpuštanjem zaposlenih, pa bi tvrtka na kraju mogla spasti na tek tridesetak zaposlenih.

Ta tvrtka, specijalizana za seizmičke poslove u građevini, u toj je državi u trenutku izbijanja oružanih sukoba radila na poslovima vrijednim oko 35 milijuna eura, dok je pregovarala oko sklapanja novih ugovora vrijednih daljnjih 25 milijuna eura. Ipak, zbog sigurnosti kompanija je bila prisiljena iz Libije evakuirati stotinjak radnika, a kako je kompanija u velikom dijelu svog poslovanja bila orijentirana na izvoz, očekivane su bile sve učestalije glasine u domaćim poslovnim krugovima da bi mogla biti suočena s propašću.

Utoliko se može zaključiti da je priča Geofizike svojevrsna metafora svih opasnosti poslovanja tvrtki koje ovise o prihodima sa stranih tržišta. Danas je u takvim problemima Geofizika, sutra možda Viadukt ili neka druga tvrtka, a takva situacija poprilično je uvjerljiv argument onima koji tvrde da se ne može živjeti bez izvoza, ali ni isključivo od njega.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika