Objavljeno u Nacionalu br. 813, 2011-06-14

Autor: Marko Biočina

Zdravstveni biznis - novi cilj Agrokora

Ivica Todorić planira od Basler osiguranja preuzeti Polikliniku Nemetova i ući na tržište zdravstvenog osiguranja

O preuzimanju poliklinike Nemetove pregovara vlasnik Agrokora Ivica TodorićO preuzimanju poliklinike Nemetove pregovara vlasnik Agrokora Ivica TodorićKoncern Agrokor, najveća hrvatska privatna kompanija, pregovara o preuzimanju zagrebačke Poliklinike Nemetova, najstarije hrvatske privatne zdravstvene ustanove. To je za Nacional neslužbeno potvrđeno iz trenutačnog vlasnika Nemetove - švicarskog Basler osiguranja, ali i iz samog Agrokora. Na Nacionalov upit je li istina da najveća hrvatska kompanija pregovara o preuzimanju Poliklinike Nemetova, iz Agrokorova ureda za odnose s javnošću odgovorili su da “mogu potvrditi da su se informirali, no da nisu donijeli nikakvu odluku”. Taj posao, bude li na kraju sklopljen, ulazak je Agrokora u sektor privatnih zdravstvenih usluga, jedan od segmenata hrvatske ekonomije koji je proteklih godina unatoč krizi rastao, što bi se trebalo nastaviti i ubuduće.


Ipak, pojedini stručnjaci s kojima se Nacional konzulirao smatraju da bi Agrokorova akvizicija Poliklinike Nemetova mogla biti i početak priprema te goleme kompanije za buduće poslovanje na hrvatskom tržištu zdravstvenog osiguranja, koje bi u sljedećem desetljeću moglo biti donekle liberalizirano. Danas privatni zdravstveni osiguravatelji pružaju tek usluge dodatnog privatnog osiguranja, dok je veći dio obuhvaćen obveznim osiguranjem, gdje je monopolist državni Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Liberalizacija će znatno smanjiti broj zdravstvenih usluga, ali i cijenu obveznog osiguranja koju građani trenutačno plaćaju HZZO-u. Znatan broj usluga tako bi mogli preuzeti privatni osiguravatelji pa nije teško pretpostaviti da bi u vrlo kratkom roku to tržište moglo vrijediti više milijardi kuna godišnje. Budući da Agrokor zapošljava više od 31.000 ljudi, može se pretpostaviti da bi kompanija pomoću vlastite tvrtke za zdravstveno osiguranje mogla značajno uštedjeti, ali potom i tu uslugu ponuditi svim svojim poslovnim partnerima, pa na kraju i široj javnosti.

Poliklinika zapošljava 83 djelatnika pa je jasno da bi Agrokor kupnjom, osim same zdravstvene ustanove, stekao i know-how za buduću ekspanziju poslovanja na iznimno profitabilan sektor privatnog zdravstva, što se uklapa i u Agrokorovu poslovnu filozofiju široke disperzije djelatnosti unutar koncerna. Poliklinika je samo u prvom tromjesečju ove godine ostvarila prihod od 7 milijuna kuna. Vjerojatno bi i pri trenutačnom opsegu posla Agrokor zahvaljujući svojoj veličini i utjecaju mogao u vrlo kratkom roku Poliklinici omogućiti povećanje korisnika zdravstvenih usluga i rast prihoda. Tako bi Nemetova vjerojatno mogla unutar Agrokora profitabilno poslovati i u sadašnjem sustavu zdravstvene zaštite, isključivo kao ustanova za usluge iz privatnog zdravstvenog osiguranja. Trenutačno privatni sektor u domaćem zdravstenom sustavu zauzima oko 5 posto tržišta i ima prihode od milijardu kuna. Budući da se očekuje da će taj udjel u budućnosti rasti, ali i da neki stručnjaci poput bivšeg čelnog čovjeka HZZO-a i vlasnika privatne Poliklinike Svjetlost Nikice Gabrića smatraju da bi idealan omjer javnog i privatnog zdravstva bio 70 prema 30 posto, može se zaključiti da bi se uskoro prohodi domaćih privatnih medicinskih ustanova mogli ušesterostručiti. Svoj dio tog tržišta potencijalno vrijednog 6 milijardi kuna očito želi i Agrokor.

Hoće li i Nemetova u sastavu Agrokora početi u većoj mjeri poslovati u suradnji s HZZO-om, teško je predvidjeti, no zanimljivo je da je HZZO još u veljači objavio pravilnik o dodatnom osiguranju, na temelju kojeg će sklapati ugovore i s privatnim ustanovama. Također je pitanje planiraju li u Agrokoru zdravstvene usluge kombinirati sa svojim drugim djelatnstima. Tako, primjerice, Wallmart, najveći svjetski lanac supermarketa, već godinama razvija koncept Wallmart Clinics. Radi se o malim ambulantama smještenima u Wallmartovim dućanima, gdje potrošači mogu po iznimno povoljnim cijenama dobiti neke osnovne zdravstvene usluge od liječnika opće prakse. Tim klinikama ne upravlja Wallmart nego samo iznajmljuje prostor lokalnim bolnicama ili klinikama koje ondje posluju, a kompaniji to služi kao dodatna pogodnost za kupce koji posjećuju njihove dućane. U Hrvatskoj takav model poslovanja, zbog oštrih regulativnih pravila, nije moguć, no u budućnosti će možda zakonska regulativa biti ublažena pa će se osim radi kupnje živežnih namirnica i plaćanja računa u Konzum odlaziti i po recepte za lijekove ili uputnice za medicinske preglede. Eventualna Agrokorova kupnja Poliklinike Nemetova mogla bi biti prvi korak u tom smjeru.

Komentari

registracija
12/11/10

grover, 14.06.11. 22:04

Agrokor je kao stvoren za zdravstveni biznis:

http://ideamislinavas.blogspot.com/


registracija
8/7/09

bankar, 15.06.11. 00:42

prvo zatruj uvoznom hranom pa liječi uvoznim ljekovima


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika