16.06.2011. / 13:59

Autor: Nacional.hr

IBM Storage Solution Forum predstavio inovativna rješenja za pohranu podataka

IBM ove godine slavi veliku obljetnicu, 100 godina uspješnog poslovanja

Krešo PericaKrešo PericaNa IBM Storage Solution Forumu 2011 predstavljena su najnovija rješenja za poboljšavanje dostupnosti, sigurnosti i učinkovitosti pohrane podataka. Inovativni pristupi upravljanja podacima i novi trendovi na području informacijske infrastrukture predstavljeni su na cjelodnevnom poslovnom događanju koje je otvorio Đuro Gavrilović, vlasnik tvrtke Gavrilović.

Krajem prošle godine, IBM je tvrtki Gavrilović, najstarijoj mesnoj industriji u regiji implementirao XIV enterprise storage solution. Tvrtka Gavrilović izabrala je IBM-ov sustav za pohranu podataka jer je željela konsolidirati infrastrukturna rješenja u svim tvrtkama unutar svoje grupacije. To je prva implementacija IBM XIV sustava u Hrvatskoj, a tvrtki Gavrilović omogućuje napredna tehnološka rješenja visokih performansi te brz i skalabilan sustav pohrane podataka.

Slavljeničkom slučajnošću, IBM je u sklopu održavanja Storage Solution Foruma 2011 obilježio veliku obljetnicu - 100 godina uspješnog poslovanja, u godini u kojoj je ostvario više od 100 milijardi dolara prihoda. IBM je prisutan na hrvatskom tržištu još od 1935. godine kroz razna predstavništva, a od 1995. godine kao IBM Hrvatska d.o.o. u čiju je ponudu od tada uključena cjelokupnu podrška i usluge IBM-a jednaka onoj na tržištima razvijenih zemalja.

Tijekom svog prvog stoljeća poslovanja, IBM je igrao vodeću ulogu u transformaciji i razvoju poslovanja, znanosti i društva. Povijest tvrtke može se promatrati kroz niz važnih prekretnica - od ulaganja u istraživački laboratorij tijekom Velike depresije, do izrade prvog tvrdog diska koji je stvorio cijelu industriju pohrane podataka. To se nastavilo nizom „smionih" pothvata kao što je razvoj radikalno novog računalnog modela - mainframe računala System/360, izumom univerzalnog linijskog koda - „barkoda", IBM računala koji je pokrenuo revoluciju osobnog računalstva te nedavnim superračunalom Watsonom koji je pobijedio u poznatom televizijskom kvizu Jeopardy!

„Ukoliko želite uspjeti na duge staze, morate tvrtkom upravljati iz dugoročne perspektive. Za IBM dugoročno razmišljanje znači stalno razmišljati o budućnosti. IBM je opstao i napredovao punih 100 godina zato što je uvijek bio vjeran svojim temeljnim vrijednostima i istodobno bio spreman prilagođavati se. To nam je tijekom naših prvih sto godina omogućilo da preobrazimo svijet tehnologija i poslovanja. Vjerujemo da ćemo na isti način postići još više tijekom našeg drugog stoljeća, izjavio je glavni direktor IBM-a Hrvatska, Krešo Perica.

"Unatoč tržišnim izazovima, IBM Hrvatska kontinuirano odgovara na sve navedene izazove, njeguje vrijednosti IBM-a, donosi inovacije na tržište i pruža podršku klijentima", dodao je Krešo Perica.

Service Day - Proslava dobrovoljnog rada

Kako bi još više doprinijeli obilježavanju 100 godina uspješnog poslovanja IBM je pokrenuo poseban program, „Proslava dobrovoljnog rada". U njegovu središtu bit će IBM-ova zajednica dobrovoljaca koja je 15. lipnja 2011., dan prije stotog rođendana, sudjelovala u nizu koordiniranih humanitarnih projekata u lokalnim zajednicama diljem svijeta. Stotine tisuća IBM zaposlenika i umirovljenika, ljudi iz partnerskih tvrtki, prijatelja, članova obitelji, nastavit će stoljetnu tradiciju društveno odgovornog poslovanja.

Od siječnja 2011. godine pa do danas, 300 tisuća zaposlenika IBM-a u 120 zemalja diljem svijeta doniralo je 2,5 milijuna sati (što predstavlja ukupno 800 godina) dobrovoljnog rada lokalnoj zajednici - to je više nego što je učinila bilo koja druga tvrtka u svijetu. Dobrovoljni rad u lokalnoj zajednici čini zaposlenike motiviranijima, vještijima i lojalnijima. Ujedno, lokalne zajednice oplemenjene takvim projektima stječu veću stabilnost. Riječ je o ulaganju koje povećava produktivnost tvrtke i prosperitet zajednica. Već desetu godinu zaredom IBM kontinuirano povećava donacije u novcu, tehnologijama i uslugama koje sada iznose 189,2 milijuna američkih dolara.

Društveno odgovorno poslovanje IBM-a prošle je godine rezultiralo čitavim nizom dodatnih vrijednosti: smanjena je potrošnja energije, zaposlen je veći broj žena na menadžerskim funkcijama, a gradovi su postali pametniji. Zaposlenici IBM-a boljeg su zdravlja i rade u sigurnijim radnim uvjetima te im je pružena dodatna edukacija. Kroz partnersku suradnju s lokalnim zajednicama IBM-eri su, zajedno s tvrtkom, u razne društveno korisne projekte donirali više novca, vremena i vještina nego ikada prije.

U duhu proslave 100 godina poslovanja, IBM Hrvatska organizirao je dobrovoljnu akciju humanitarnog karaktera. Zaposlenici tvrtke IBM Hrvatska uveličali su učenicima Centra za odgoj i obrazovanje "Goljak" posljednji dan škole, igrajući edukativne igre s djecom u prirodi. Suradnja s Centrom za odgoj i obrazovanje "Goljak" nastavit će se i tijekom jeseni, kada će IBM-ovi djelatnici educirati učenike i učitelje o sigurnom načinu korištenja Interneta. Također, zaposlenici tvrtke IBM Hrvatska sakupili su i donirali didaktičke igračke za djecu iz SOS Dječjeg sela Hrvatska u Lekeniku kako bi djeca uz igru odrastala u poticajnom okruženju, što će doprinijeti njihovom boljem i sretnijem djetinjstvu.

Storage Solution Forum 2011 omogućio je sudionicima razmjenu znanja i vještina, ostvarivanje novih poslovnih kontakata te prikupljanje novih informacija o razvoju učinkovitije i funkcionalnije informacijske infrastrukture. IBM-ovi stručnjaci predstavili su usluge, modele financiranja i tehnologiju koja pomažu u poboljšanju sustava za pohranu podataka, upravljanje uslugama i zaštitu podataka. IBM je do sada pomogao u rješavanju problema s pohranom podataka u više od tisuću tvrtki koje su postigle bolju kontrolu troškova, poboljšale vrijeme izvedbe ciklusa i smanjile rizike.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika