16.06.2011. / 15:28

Autor: Hina

Udruge: Tražimo učinkovitu istragu o propustima u Splitu ili dižemo kaznene prijave

Udruge Lezbijska grupa Kontra, Iskorak i Domine zatražile su danas od MUP-a učinkovitu istragu propusta zbog kojih se dogodilo nasilje na splitskoj gay-paradi ili će kazneno prijaviti splitskog gradonačelnika, načelnika splitsko-dalmatinske Policijske uprave (PU) i druge koje smatraju odgovornima.

Organizatori Split Pridea traže temeljitu istraguOrganizatori Split Pridea traže temeljitu istraguUdruge Lezbijska grupa Kontra, Iskorak i Domine zatražile su danas od MUP-a učinkovitu istragu propusta zbog kojih se dogodilo nasilje na splitskoj gay-paradi ili će kazneno prijaviti splitskog gradonačelnika, načelnika splitsko-dalmatinske Policijske uprave (PU) i druge koje smatraju odgovornima.

Udruge traže učinkovitu i odgovarajuću istragu zbog propusta MUP-a, odnosno splitske policije, da se identificiraju odgovorne osobe te da ih se obavijesti o rezultatima istrage. U suprotnom najavljuju kaznene prijave.

Napominju da su bili organizatori Split Pridea koji je nasilno prekinut, zbog čega im je, kažu, povrijeđeno pravo na javno okupljanje. Osobno su, kažu, bili izloženi masi koja je činila razna kaznena djela, od nasilničkog ponašanja, prijetnja, nanošenja tjelesnih ozljeda i druga nedjela motivirana mržnjom prema LGBT osobama. Zaključuju da stoga imaju status oštećenika kao organizatori, ali i kao građani i građanke.

Kažu da su prije splitske parade više puta upozoravali MUP da je nasilje moguće te da su redovito obavještavali Općinsko državno odvjetništvo u Splitu o pozivima na linč, govoru mržnje i prijetnjama te pozivima na okupljanje protiv splitskog pridea u Marmontovoj u obliku grafita i letaka te stranica Facebooka. Od grada Splita i MUP-a neuspješno su tražili uklanjanje grafita kojima se pozivalo na nasilje, a od MUP-a informaciju organizira li se protuprosvjed.

"Nesumnjivo je da su namjerno učinjeni veliki propusti u praćenju organizacije i sprječavanju organiziranja nasilnika te da MUP i gradonačelnik nisu djelovali u okviru svojih ovlasti kako bi spriječili nasilje", stoji u priopćenju triju udruga koje smatraju da je policija morala vidjeti da okupljeni nasilnici drže kamenje i eksplozivna sredstva.

Zaključuju kako je policajcima "očito dana naredba da se ruta povorke ne oslobodi od nasilnika, čak ni kad je postalo očito, da će se dogoditi nasilje".

Od policije traže i izvješće o broju podnesenih prekršajnih prijava, razlozima za te prijave te broju kaznenih prijava.

Na kraju pitaju policiju i splitsko državno odvjetništvo što su učinili u vezi sa sankcioniranjem osoba koje su za vrijeme prolaska povorke dizale ruke u nacistički pozdrav i vikale "ubi pedera", "ubi Srbina", "morate umrijeti" i "Cigani".

Vezane vijesti

Zakonima osigurati prava LGBT osoba

Zakonima osigurati prava LGBT osoba

Politička akademija HNS-a organizirala je danas okrugli stol na temu "LGBT prava" na kojemu su se sudionici založili za zaštitu od bilo kakvog oblika… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika