27.06.2011. / 16:39

Autor: Nacional.hr

Umjetno meso - Uskoro iz laboratorija na police trgovina

Nizozemski znanstvenici tvrde da da će se u idućih nekoliko desetljeća ljudska populacija toliko povećali da neće biti dovoljno stoke kojom bi se prehranilo stanovništvo Zemlje pa bi laboratorijski uzgojeno meso ubrzo moglo postati stvarnost i potreba

IlustracijaIlustracijaZnanstvenici tvrde da bi za godinu dana mogli proizvesti prvi umjetni hamburger, napravljen od goveđeg mesa uznojenoga u laboratoriju, prenosi Daily Mail.

Nizozemski znanstvenici tvrde da da će se u idućih nekoliko desetljeća ljudska populacija toliko povećali da neće biti dovoljno stoke kojom bi se prehranilo stanovništvo Zemlje pa bi laboratorijski uzgojeno meso ubrzo moglo postati stvarnost i potreba. Znanstvenici sa nizozemskoga Sveučilišta Maastricht trenutno rade na stvaranju hamburgera koji bi bio uzgojen od mišićnih stanica goveda. Znanstvenici sa ovog sveučilišta još su 2009. u laboratoriju uzgojili svinjetinu istom metodom kojom planiraju napraviti goveđi hamburger, a u New Yorku su uzgojeni riblji fileti napravljeni od stanica zlatne ribice.

Iako znanstvenici tvrde da laboratorijski uzgojeno meso nema isti okus kao pravo meso, smatraju da bi se ljudi na ovakvo meso naviknuli ako ne bi imali izbora, a misle i da će se to ubrzo dogoditi jer se predviđa da će se potrošnja mesa udvostručiti do 2050.

Nizozemska trenutno prednjači u proizvodnji mesa iz laboratorija i vlada je u ovaj projekt investirala 1,5 milijuna funti. Predviđa se da će se ovom metodom moći proizvesti 50,000 tona mesa u dva mjeseca.

Vezane vijesti

Riba dva puta tjedno u jelovniku

Riba dva puta tjedno u jelovniku

Svaka osoba morala bi dva puta tjedno jesti ribu, od čega bi jedan obrok morale činiti ribe poput srdela, skuša, pastrve ili lososa jer sadrže… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 27.06.11. 18:22

Nizozemski znanstvenici tvrde da da će se u idućih nekoliko desetljeća ljudska populacija toliko povećali da neće biti dovoljno stoke kojom bi se prehranilo stanovništvo Zemlje.
Ako je tako pod hitno populaciju tamaniti nuklearnim oružjem kojeg ima u izobilju.


registracija
12/12/10

Klarens, 27.06.11. 20:37

A chemu sve to
SKUPA
.................................
A sve je tako
JEDNOSTAVNO
.................................
Privremeni skok u proshlost
Ne bash tako daleku , izgleda ,
KANIBALIZAM
Klopaju se samo
TUSTI !!!!!!
Vishestruka korist na svim moguchim podruchjima ,
RAZMISLITE MALO
....................................................
Ode KOTAC
U jedan dan


registracija
20/8/10

McCoy, 28.06.11. 09:49

Sve, samo da nije onaj japanski izum od pre neki dan....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika