08.07.2011. / 18:15

Autor: Hina

Hitler više nije počasni građanin Braunaua

Austrijski grad Braunau, rodno mjesto Adolfa Hitlera, povukao je bivšem nacističkom diktatoru status njegova počasnog građanina, iako mu on zapravo nikad nije dodijeljen.

Adolf HitlerAdolf HitlerAustrijski grad Braunau, rodno mjesto Adolfa Hitlera, povukao je bivšem nacističkom diktatoru status njegova počasnog građanina, iako mu on zapravo nikad nije dodijeljen.

Gradsko vijeće jednoglasno je oduzelo Hitleru sve počasti koje je mogao uživati, a koje nisu automatski prestale vrijediti kada je 1945. godine izvršio samoubojstvo u svom bunkeru u Berlinu.

"Iako u arhivima nismo našli nikakve dokaze da je grad Braunau am Inn dodijelilo Hitleru status počasnog građanina, ali smo svejedno status iz opreza povukli i ukinuli", stoji u priopćenju gradskog vijeća.

Selo Ranshofen u kojem je Hitler rođen proglasilo ga je počasnim građaninom 1933. godine. Ranshofen je 1939. postao administrativnim dijelom Braunaua.

Braunau je također ukinuo odluku Hitlerovu pravu na prebivalište izdanu 1938., godine u kojoj je nacistička Njemačka pripojila Austriju.

Brojni austrijski gradovi proglasili su Hitlera počasnim građaninom dok je bio na vlasti, a mediji sada od njih traže povlačenje tih odluka. Grad Amstetten u svibnju je Hitleru ukinuo taj status, no dva gradska vijećnika iz desničarske Slobodarske stranke suzdržali su se od glasovanja tvrdeći da glasovanje nije potrebno jer je status prestao vrijediti Hitlerovom smrću.

Vezane vijesti

Ratni psihoprofil: Hitler je razvio "mesijanski kompleks"

Ratni psihoprofil: Hitler je razvio "mesijanski kompleks"

Adolf Hitler razvio je "mesijanski kompleks" tijekom Drugog svjetskog rata, navodi se u nedavno otkrivenom psihoprofilu njemačkog nacističkog vođe… Više

Komentari

registracija
16/6/10

nosonja, 08.07.11. 18:22

Nek se on ne brine,Kerum će njega postaviti za počasnog građanina Splita.....asti gospe..ha...a možda mu digne i spomenik?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika