Objavljeno u Nacionalu br. 817, 2011-07-12

Autor: Dean Sinovčić

Cibona u bankrotu kupuje zvijezde

U klubu se događaju dvije nespojive stvari: iako mu je dug 10 milijuna eura, a bivši igrači sudski traže novac, kupuju se skupi košarkaši iz Europe i bogate Cedevite

DIREKTOR KLUBA
Zdenko Antunović
prošlog je tjedna
predstavio košarkaše
koje je kupio od
Cedevite: Hrvoja
Kovačevića i Damjana
Rudeža, za kojeg je
platio 180.000 eura po
sezoni; treće pojačanje
je Goran Suton koji je
dobio jednak iznosDIREKTOR KLUBA Zdenko Antunović prošlog je tjedna predstavio košarkaše koje je kupio od Cedevite: Hrvoja Kovačevića i Damjana Rudeža, za kojeg je platio 180.000 eura po sezoni; treće pojačanje je Goran Suton koji je dobio jednak iznosKad bi netko košarkaški neupućen došao u Hrvatsku, pomislio bi da postoje dvije Cibone. Jedna je ona koja najavljuje mogući ulazak u Euroligu i koja kupuje respektabilne košarkaše, a druga ona kojoj je račun u blokadi, za koju je prošlog mjeseca gradonačelnik Milan Bandić rekao da ima 10 milijuna eura duga i koja još nije isplatila nekoliko godina stare dugove bivšim igračima. Međutim, dvije Cibone ne postoje, postoji samo jedna, kojoj se istodobno događa i jedno i drugo, što je poprilično nevjerojatno. Cibona i njen direktor Zdenko Antunović, koji je to postao prije osam mjeseci, prošlog su tjedna predstavili košarkaše koje su kupili, Hrvoja Kovačevića i Damjana Rudeža iz Cedevite te Gorana Sutona, Hrvata rođenog u Sarajevu koji je igrao u američkoj sveučilišnoj ligi a prošlu je sezonu igrao za talijanski klub Angelico Biella.


Dvojica košarkaša iz financijski stabilne Cedevite prešli su u financijski nestabilnu Cibonu. Prema onomu što smo doznali, Rudežu je prije nekoliko mjeseci Cedevita ponudila novi ugovor na dvije sezone, prema kojem bi u prvoj sezoni zarađivao 200, a u drugoj 220 tisuća eura. Tada se Cedevita nadala osvajanju titule prvaka Hrvatske, što bi automatski značilo nastup u Euroligi. Kako u tome nisu uspjeli, ponudili su mu novi, smanjeni ugovor, prema kojem bi u prvoj sezoni dobio 170, a u drugoj 180 tisuća eura. Rudež je bio uvrijeđen smanjenjem ponude, nije prihvatio klupsko obrazloženje i potpisao je za Cibonu za, po jednim izvorima, 170, a po drugima za 180 tisuća eura po sezoni. Što se tiče Sutona, njegov agent ga je najprije ponudio Cedeviti za 250.000 eura, Cedevita je ponudila upola manje, nakon čega je potpisao za Cibonu za 180.000 eura po sezoni. Vrlo hrabar potez, s obzirom na to da je račun Cibone blokiran od lipnja prošle godine. “Račun će biti deblokiran sljedećeg tjedna”, rekao nam je Antunović s kojim smo razgovarali u petak.

Kaže da je stvarni dug Cibone, kad je postao direktor, iznosio oko 100 milijuna kuna, ali se s vremenom smanjio. U smanjenje duga spada i dogovor s 31 igračem i 27 dobavljača oko isplate duga, što se trebalo riješiti do 1. srpnja, ali nije. U veljači ove godine Antunović, predsjednik Ivo Lovrić i sportski direktor Nikša Prkačin razgovarali su s igračima kojima klub duguje novac i ponudili im dva načina otplate. Prvi je da im se 50 posto isplati u novcu u roku od 60 dana, a drugih 50 posto pretvorit će se u dioničko suvlasništvo kluba kad se Cibona privatizira prema Zakonu o sportu. Drugi je bio da im se 35 posto duga isplati odmah, još 35 posto u roku od tri godine, a 30 posto će se pretvoriti u dionice. Nakon nekoliko mjeseci pregovora igrači su prihvatili ponuđeno, većina se odlučila za prvu varijantu, s tim da je rok od 60 dana istekao 1. srpnja. Dogovor nije ispunjen u roku, uz najavu predsjednika Lovrića da će biti ovih dana. Što se tiče dionica, potrebno je privatizirati klub prema odredbama Zakona o sportu, onako kako je to napravljeno s nogometnim klubom Hajduk, ali Antunović kaže da zasad nema konkretnih planova o privatizaciji Cibone, niti su igrači kojima se duguje novac tražili da im se točno kaže kada će dobiti dionice. Iako nam je Antunović rekao da su svi prihvatili ponuđene uvjete, Aleksandar Petrović, bivši igrač i trener Cibone, to je demantirao: “Cibona mi duguje nekoliko desetaka tisuća eura i sigurno ne spadam u kategoriju većih vjerovnika.”

Dodao je da je bio na prvom sastanku 4. veljače, ali tada nije ni prihvatio ni odbio ponuđeno, a poslije ga nitko iz Cibone više nije zvao. Kaže da nije želio opstruirati dogovor, osobito zato što je on već prije zbog duga tužio Cibonu. Dobio je prvostupanjsku presudu i vjeruje da će na taj način naplatiti svoja potraživanja. To znači da bi se, u slučaju deblokade računa, Petrović mogao vrlo brzo naplatiti. Međutim, Antunović se nada da će se i s Petrovićem nagoditi, iako je u košarkaškim klubovima poznato da je Petrović težak pregovarač. Oni koji su više vjerovali u sud nego u dogovore bili su i Matej Mamić i Bariša Krasić, također bivši košarkaši Cibone. Njih dvojica su dobili pravomoćne presude i klub je morao prvomu isplatiti 210.264 kune, a drugomu 721.351 kunu. Kako je račun kluba blokiran, njih su dvojica pokrenuli ovrhu nad nekretninama kluba. Tu je došlo do problema. Kada je Milan Bandić postavio svoje ljude na čelo kluba, bilo je dogovoreno da 23,5 milijuna kuna duga, koji je Cibona imala spram Zagrebačke banke, grad Zagreb preuzme na sebe, a zauzvrat će dobiti poslovne prostore u vlasništvu Cibone. Bila je to kontroverzna odluka jer se smatralo da poslovni prostori vrijede puno više od 23,5 milijuna kuna. Mamić i Krasić nisu mogli naplatiti svoja potraživanja pa su stavili zabilježbu na poslovne prostore u Ciboninu prolazu, što je automatski značilo da se Grad ne može uknjižiti kao vlasnik.

I što se onda dogodilo? Grad Zagreb prošlog mjeseca donio je odluku da se ta dva igrača isplate iz gradskog proračuna uz službeno objašnjenje da se “ugovorom o preuzimanju dugova doprinosi konsolidaciji poslovanja Cibone, kojoj je žiro-račun blokiran već duže vrijeme, što onemogućava normalan rad kluba”. “Bolje pitajte ljude iz Cibone preko kojih računa su isplaćivali novac igračima”, rekao nam je Aleksandar Petrović tijekom razgovora. Kad je u prosincu prošle godine nova vlast postavljena u klub, igrači mjesecima nisu dobili plaće i prijetili su štrajkom. Uskoro je objavljeno kako je igračima isplaćen određeni novac. Kako je to bilo moguće ako je račun blokiran? U košarkaškim krugovima pojavila se informacija da je navodno košarkaški klub Zagreb, dakle konkurentski klub, isplatio pozajmice igračima Cibone uz obvezu da oni vrate novac kad im klub isplati plaće. Kad smo mu predočili ovu informaciju, Antunović je isprva šutio, a pet minuta kasnije ju je demantirao. Pozvao se na to da su brojni sportski klubovi u Hrvatskoj u problemima i da se svatko snalazi kako zna i može. Da, ali kako da se onda postave klubovi s financijski stabilnim i zakonitim poslovanjem? “Koji klubovi?”, pitao nas je Antunović, na što smo mu ponudili primjer Cedevite. “Nitko sretniji od mene da u Hrvatskoj postoji još pet klubova kao što je Cedevita”, bio je njegov odgovor. Tako je ostalo nejasno i kako je Cibona prošli mjesec isplatila više od milijun kuna duga svojim najboljim mladim igračima, Leonu Radoševiću i Tomislavu Zubčiću. I to je bio dug kluba, a da nije plaćen, ta bi dvojica košarkaša napustili Cibonu, koja u tom slučaju ne bi dobila ni euro odštete. Antunović tvrdi da je u ovom trenutku dug Cibone smanjen na 20 milijuna kuna, a da je potrebno riješiti dva milijuna kuna ovrha da bi se klubu deblokirao račun. Kad smo ga pitali zašto je onda Bandić prošlog mjeseca izjavio da Cibona duguje 10 milijuna eura, rekao je da ne zna.

Čak i ako se račun deblokira, Antunović priznaje da je klub ušao u velik rizik kupnjom novih igrača. Po njegovim tvrdnjama, proračun kluba za predstojeću sezonu iznosit će 1,3 milijuna eura, što je mnogo manje nego prethodnih sezona kada su igrači imali puno veće plaće. Antunović tako navodi primjer trojice hrvatskih košarkaša u Ciboni koji su imali između 100 i 160 tisuća kuna mjesečne plaće, što je sada drastično smanjeno, navodi nam brojne uštede i restrikcije koje je proveo u klubu, ali sve to neće biti dovoljno za brzo spašavanje kluba ako se ove godine ne plasira u Euroligu. Naime, Cibona će igrati kvalifikacije za Euroligu, u prvom kolu sastaje se s francuskim Choletom, ako prođe, igrat će s litavskim klubom Lietuvos Rytas, a ako i njih pobijedi odlučujuću utakmicu za ulazak u Euroligu igrat će vjerojatno s turskim Galatasarayem. Ako ne uspije i ispadne u bilo kojoj fazi Cibona će igrati Eurocup, prema kvaliteti niže natjecanje u kojem će nastupati i Cedevita. Veći je problem u tome što bi ulaskom u Euroligu u Cibonu lakše došli i novi sponzori te novac. A bez toga Rudež, Suton i ostali mogli bi postati novi vjerovnici koji će tjerati Cibonu na sud.

Vezane vijesti

ABA liga: Zagrebu gradski derbi protiv Cibone

ABA liga: Zagrebu gradski derbi protiv Cibone

Košarkaši Zagreba CO su u sklopu 25. kola regionalne ABA lige slavili u Draženovom domu protiv Cibone s 88-84. Gosti su do pobjede došli zahvaljujući… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika