Objavljeno u Nacionalu br. 477, 2005-01-04

Autor: Dragan Đurić

PREMIJEROV KOMPROMIS

Sanader na čelu pregovaračkog tima, Račan glavni kontrolor

Kako bi pacificirao oporbu i oslabio očekivane napade zbog budućih teških odluka, premijer Sanader spreman je na velike ustupke u razgovorima o ključnim pozicijama u izaslanstvu koje će voditi pregovore s EU, što će ugroziti poziciju Miomira Žužula i Kolinde Grabar Kitarović

Premda su Sander i Račan razgovarali o mogućnosti Žužulova odlaska s mjesta šefa hrvatskog izaslanstva za pregovore s EU prije sastanka predstavnika parlamentarnih stranaka prošlog utorka, nije postignut i dogovor o njegovu uklanjanja i s dužnostiPremda su Sander i Račan razgovarali o mogućnosti Žužulova odlaska s mjesta šefa hrvatskog izaslanstva za pregovore s EU prije sastanka predstavnika parlamentarnih stranaka prošlog utorka, nije postignut i dogovor o njegovu uklanjanja i s dužnostiPremijer Ivo Sanader zamijenit će Miomira Žužula na dužnosti šefa hrvatskog izaslanstva za pregovore s Europskom unijom, a predsjednik oporbenog SDP Ivica Račan mogao bi postati predsjednik Nacionalnog odbora za njihovo praćenje i nadzor, u koji se očekuju da uđu i svi predsjednici parlamentarnih stranaka, kao i poznate javne osobe, ali i znanstvenici. To će biti najvjerojatniji ishod predstojećih razgovora premijera Sanadera s predstavnicima stranaka iz Hrvatskog sabora, koji je najavljen za srijedu, procjenjuju Nacionalovi izvori.

Sanader je pokazao spremnost na neku vrstu velike koalicije s predvodnikom oporbe Ivicom Račanom Uključenje svih parlamentarnih stranaka u pregovaračke procese olakšat će ostvarenje ambicija da se pregovori završe 2007. Na tom se sastanku očekuje i postizanje načelnog dogovora o saborskoj rezoluciji o temeljnim načelima ulaska Hrvatske u EU, koju će predložiti SDP i HSS. Situacija još nije posve jasna jer su najvljeni i prijedlozi istog dokumenta iz HNS-a i HSP-a, a nije isključeno da u takvoj vrućoj atmosferi sa svojim prijedlogom istrči i HDZ.

Dvojba ostaje i hoće li glavni pregovarač i dalje ostati ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, koju će Sanader nastojati obraniti, ali ne po svaku cijenu. Taj bi posao od nje mogao preuzeti i netko od kandidata iz oporbenih redova, poput bivšeg ministra europskih integracija i aktualnog predsjednika saborskog Odbora za europske integracije Nevena Mimice, koji je veoma cijenjen u Bruxellesu.

Doduše, sam Mimica je u razgovoru s Nacionalovim novinarom osporio takvu mogućnost jer on kao saborski zastupnik pripada zakonodavnoj vlasti, a pregovori su posao izvršne vlasti, odnosno Vlade. Za mjesto glavnog pregovarača u konkurenciju je ušao i bivši zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović, kojeg trenutačno forsira predsjednica HNS-a Vesna Pusić. Nije isključeno ni da u taj stolac sjedne Boris Vujčić, zamjenik guvernera Hrvatske narodne banke, kojeg je predložio upravo Mimica, jer on sam ne želi napustiti mjesto saborskog zastupnika.

Ostane li Mimica dosljedan u svom naumu, Nacionalovi izvori upozoravaju da ne treba isključiti ni varijantu da mu Račan prepusti rukovođenje Nacionalnim odborom za praćenje pregovora, što je Sanader ionako namijenio oporbi. Tako bi Račan sebi ostavio veći manevarski prostor za upravljanje strankom, koja ima velike ambicije da nakon sljedećih paralamerntarnih izbora u suradnji s nekadašnjim koalicijskim partnerima ponovo formira vladu, procijenio je jedan od Nacionalovih sugovornika.

U tom bi slučaju iza Vujčićeve kadidature, koji je nestranačka osoba, stao upravo Račanov, odnedavno i Mimičin SDP. To je, dakle, jedan od mogućih ishoda neočekivanog poteza, koji je prošloga utorka povukao Sanader pokazujući spremnost i na neku vrstu velike koalicije s predvodnikom oporbe i predsjednikom SDP-a.

Smisao ovih poteza ponajprije je olakšavanje približavanja Hrvatske Europskoj uniji. Točno je da će time Sanader pacificirati i oslabiti očekivane napade iz oporbenih redove za niz teških odluka, koje će Vlada morati donijeti kako bi ispunila europske kriterije. Međutim, s druge strane, Hrvatska bi u očima europskih partnera postala vjerodostojnijim kandidatom ako bi u taj projekt vezan za pregovarački proces s Bruxellesom bio uključen cjelokupni sprektar stranaka iz Hrvatskog sabora.

To bi hrvatskom pregovaračkom timu olakšalo ostvarenje ambicija Sanaderove vlade da 2007. završi pregovore. Upravo je zbog postizanja potpunog konsenzusa o pregovaračkom timu i platformi za pregovore s EU, koji će formalno početi 17. ožujka, premijer prošloga utorka neočekivano ponudio oporbi novi dogovor i o dva već definirana, ključna mjesta u pregovaračkom procesu – šefa hrvatskog izaslanstva i glavnog pregovarača.

Činjenica je da nakon zadnjeg sastanka predstavnika parlamentarnih stranaka s premijerom u tim stolcima više čvrsto ne sjede ministar vanjskih poslova Miomir Žužul kao šef izaslanstva ni ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović kao glavna pregovaračica. Ideja da sam premijer preuzme pregovarački tim pojavila se nakon što je uspješno ishodio datum pregovora na ključnom sastanaku Europskog vijeća u Bruxellesu 17. prosinca, tvrde Nacionalovi izvori.

Premda u tim krugovima smatraju znakovitim da je ova dramatična premijerova odluka uslijedila u trenutku kad je ministar Žužul bio u inozemstvu, ali i nakon telefonske konzultacije s Račanom, jedan od sugovornika bliskih njegovu kabinetu tvrdi da je Sanader, ipak, sve osmislio u dogovoru sa samim Žužulom prije nego što je ovaj otišao u Ameriku. Navodno se i sam Žužul suglasio da, nakon svega, on nije najsretniji izbor za osobu koja bi vodila pregovarački tim.

Ukratko, nakon ovog dramatčnog preokreta ne treba očekivati da će Žužul uskoro napustiti i mjesto ministra vanjskih poslova, kako misli dio administracije u samom Ministarstvu vanjskih poslova na Zrinjevcu. Dio Nacionalovih sugovornika jednostavno je uvjeren da se ne radi o tome da je Sanader samo bio odgodio Žužulovo uklanjanje dok se ne stiša medijska paljba da bi dokazao da odluku nije donio pod pritiskom javnosti, nego o autonomnom potezu. Prema ovim tumačenjima, premijer se i nadalje ni po koju cijenu ne želi riješti usluga Žužula kao ministra vanjskih poslova.

Ipak, hrvatskom pregovaračkom timu i ovaj će potez bitno olakšati posao jer će biti udaljen političar čiju je vjerodostrojnost i uvjerljivost nagrizao niz afera, koje nisu ostale nezamijećene ni u diplomatskim krugovima u Zagrebu ni u Bruxellesu. Ne treba ignorirati ni anketu HTV-a u prema kojoj je upravo Žužul među političarima dobio titulu negativca godine.

Premda su Sander i Račan razgovarali o mogućnosti Žužulova odlaska s mjesta šefa hrvatskog izaslanstva za pregovore s EU prije sastanka predstavnika parlamentarnih stranaka prošlog utorka, nije postignut i dogovor o njegovu uklanjanja i s dužnosti šefa hrvatske diplomacije, tvrde Nacionalovi izvori. Uostalom, kad je riječ o europskim temama, premijer se često telefonski konzultira s predvodnikom oporbe jer o toj temi postoji visok stupanj suglasnosti, potvrdio je jedan od Nacionalovih sugovornika iz oporbenih krugova.

U slagalici oko konačnog sastava predstojećeg pregovaračkog tima sve je izvjesniji i njegov izgled: imat će najvjerojatnije dvanaest ljudi, među kojima su dva mjesta predviđena za zamjenike glavnog pregovarača, a jedno za tajnika pregovaračkog tima. Među kandidatima za zamjenika glavnog pregovarača zaduženog za pravna pitanja među najozbiljnijim kandidatima spominje se Siniča Petrović, profesor s Pravnog fakuleteta u Zagrebu, a među o ozbiljnim kandidatima za pregovarače u tom sektoru vrte se imena državne tajnice u Ministarstvu pravosuđa Snježane Bagić, kao i pomoćnice minstrice za europske integracije Tamare Obradović.

Drugi zamjenik glavnog pregovarača za područje makroekonomije tražit će se između Borisa Vujčića, ako ne sjedne u stolac glavnog pregovarača, i državne tajnice u Ministarstvu financija Martine Dalić, koja je u Račanovoj vladi bila pomoćnica ministra Mate Crkvenca. U najužem 12-članom pregovaračkom timu, koji će usmjeravati pregovore, trebali bi se naći i državna tajnica Vera Babić, stručnjak za radno zakonodavstvo, te državni tajnik Duško Mrduljaš.

Prema Nacionalovim izvorima, ozbiljnu namjeru da se sa svojim ljudima uključi u pregovarački tim ima i Hrvatska stranka prava, koja će, osim svojih dosadašnjih frontmana Tončija Tadića, Miroslava Rožića i Slavena Latice, predložiti i Matu Granića. Kako stvari stoje, gotovo nijedna hrvatska stranka neće ostati izvan pregovaračkog procesa s EU.

Osvrćući se na ocjenu da je premijer Sanader ovim manevrom osigurao pacifikaciju oporbe, Mimica uzvraća ocjenom da je zajednički nastup u Bruxellesu bolja varijanta i na unutarnjepolitičkom i vanjskopolitičkom planu: “Ne bi bilo u redu izvlačiti se od odgovornosti za ukupan proces približavanja Hrvatske Europskoj uniji, jer u osnovi smo upravo mi vrlo energično i odlučno započeli proces približavanja Hrvatske EU. Mi smo utvrdili temelje i odredili smjer i dinamiku procesa, pa je u redu da budemo sudionici i suodgovorni za ukupan ishod tog procesa”, zaključio je Mimica.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika