19.07.2011. / 19:13

Autor: Nacional.hr

Žalbeno vijeće potvrdilo prvostupanjsku presudu Florence Hartmann

"S ovom konačnom presudom Medunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju je ponovno nametnuo oblik cenzure u svrhu zaštite međunarodnih sudaca od svih oblika kritike", zapisala je Florence Hartmann

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju potvrdio je presudu Florence Hartmann za nepoštivanje suda u Žalbenom postupku, priopćeno je iz ureda za odnose s javnošću Florence Hartmann. Francuska novinarka i nekadašnja glasnogovornica i savjetnica glavne haške tužiteljice u svojoj je izjavi zapisala kako osuđuje ovu presudu koja postavlja nove granice slobode govora u suprotnosti s međunarodnim standardima i Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

"S ovom konačnom presudom Medunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju je ponovno nametnuo oblik cenzure u svrhu zaštite međunarodnih sudaca od svih oblika kritike", zapisala je Florence Hartmann.

Podsjetimo, u kolovozu 2008, Florence Hartmann optužena je za nepoštivanje suda, ne zbog toga što je objavila postojanje dogovora između Haaškog suda i Srbije, što je već otkriveno ranije od strane drugih stranih novinara, već zbog toga što je za razliku od drugih novinara koji su objavili datume i uvjete dogovora objavila i imena sudaca koji su u to bili uključeni.

U početku je dogovor između sudaca MKSJ i srpske države trebao biti tajan. Njegovo postojanje, međutim, ubrzo je otkriveno u nekoliko javnih sudskih odluka i u proljeće 2007., strani mediji su osudili dogovor koji ne samo da je negirao pravo na javni pristup za povijesnu istinu u beogradskim ratnim dokumentima (zapisnici Vrhovnog savjeta obrane), već je sprječio žrtve da se pozivaju na dokaze iz tih dokumenata kako bi mogli tražiti nadoknadu štete od srpske države.

U rujnu 2009., Florence Hartmann osuđena je za nepoštivanje suda, što znači da je svjesno i namjerno utjecala na provođenje pravde, i dosuđena joj je kazna u visini od 7000 eura. Odmah se žalila na presudu koja je negirala potrebnu transparentnost bilo kojeg kaznenog postupka, kao i posebnu zaštitu međunarodnog prava prema slobodi govora kada se raspravlja o pitanjima od javnog i općeg interesa.

Prvostupanjska presuda je priznala da se o „tajnom" sporazumu između sudaca MKSJ i srpske države raspravljalo u međunarodnim medijima prije knjige i članka Florence Hartmann i da nijedan drugi novinar nije optužen za to, a Hartmann je osuđena za iznošenje „određene informacije koja nije u javnoj domeni".

Florence Hartmann nije optužena kao bivši djelatnik Haaškog suda, već kao autor spornih djela, u statusu novinara i autora istraživača. Ona nikada nije bila optužena za kršenje povrede čuvanja profesionalne tajne. MKSJ nije negirao je su sporne informacije legitimno dobivene tijekom prikupljanja podataka izvan suda, nakon što je Hartmann napustila sud.
Skoro dvije godine je prošlo od prvostupanjske do konačne presude. U međuvremenu, dogovor između Srbije i haaških sudaca je postao zastarjel nakon što je Beograd odlučio da neće zahtjevati tajnost većine prijepornih dijelova transkripata Vrhovnog savjeta Obrane. U proljeće 2011., MKSJ je te srpske arhive učinio javnim.

"Po prirodi svog statusa međunarodnog tijela, MKSJ je definitivno stvorio pravni presedan s propisanim mjerilom koje se stoga može legitimno pozivati na ograničenje slobode govora, umjesto međunarodnih standard koji su do sada na snazi. Kao posljedica toga, doći će do sukoba između nove međunarodne sudske prakse i pravila uspostavljenim od strane Međunarodnog suda za ljudska prava osobito članka 10.", stoji u izjavi Florence Hartmann.

Vezane vijesti

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši… Više

Komentari

registracija
7/1/11

djani, 19.07.11. 20:02

Komunistički Hagg


registracija
23/8/09

xaron, 19.07.11. 20:19

Ma i ona je dio tog cirkusa pa neka plati. Doci ce redi na ostale.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika