01.08.2011. / 13:21

Autor: Nacional.hr

Nordijski ljepotan

Ruski intelektualac Damitrij Bikov smatra kako je Anders Breivik 'jedan od onih rijetkih mladih ljudi, tipičnih malih gadova, kojima su se vrijednosti naslijeđene iz epohe prosvjetiteljstva u neku ruku smučile, naprosto dosadile'

Valhalla u viziji Maxa Brücknera (Wikipedia)Valhalla u viziji Maxa Brücknera (Wikipedia)Dmitrij Bikov, pisac, novinar i učitelj ruskog jezika i književnosti analizirao je u radijskoj emisiji 'Radija Eho Moskve' genezu ubilačkog pohoda Andersa Breivika i priče o 'krizi multikulturalizma' koje su nakon toga strašnog čina reaktualizirane u Europi.

"Ništa se tu novo nije desilo. Nema tog učenika koji ne voli 'gubiti' školske satove, no malo je onih koji razumiju da otkazani satovi mogu biti zamijenjeni i krvoprolićem. Tako i gotovo sve kritičare suvremene Europe uvijek bezumno raduju razgovori o krizi multikulturalizma.

'Zalazak'

Od Spenglera pa do naših dana, bacajući pogled na Europu uvijek je bilo ugodno porazgovarati o njenom „zalasku". A istovremeno i veoma bezopasno, jer je skoro sasvim sigurno da Europa neće uzvratiti udarac. Danas je ona već u kasnom dobu zrelog kršćanstva, dobu visoke tolerantnosti, i naravno da ti se ništa neće desiti ako neprestano govoriš o njenoj krizi. I stvarno, meni se čini da smo se mi malo previše zaigrali svim tim razgovorima o krizi europskih vrijednosti, o propasti Zapada, o zalasku multikulturalizma, o problemima o koje se on spotiče. A svi znamo da drugoga puta nema i da je to naprosto elementarna stvar.

Mi mnogo i često govorimo o krahu epohe prosvjetiteljstva, govorimo o tome da je epoha prosvetiteljstva dovela do događaja koji su imali strašne posljedice, da je izazvala Francusku revoluciji, Rusku revoluciju. No, nemojmo zaboraviti da je ona također izazvala i Američku revoluciju, kao i to da je cjelokupni procvat Zapada zasnovan na vrijednostima koje nam je dao vijek prosvijećenosti", kaže Bikov, koji smatra kako je Anders Breivik 'jedan od onih rijetkih mladih ljudi, tipičnih malih gadova, kojima su se vrijednosti naslijeđene iz epohe prosvjetiteljstva u neku ruku smučile, naprosto dosadile'.

Apsolutna neznalica

"Jer razumjeti ih i ovladati njima je prilično težak posao. To se mora učiti, a on je jedna apsolutna neznalica, treba u sebi preispitati trpeljivost, a on je netrpeljiv, s ženama treba razgovarati a ne silovati ih, a on to ne umije, i zato je potpuno sam. I uopće, to je jedan jako složeni kodeks ponašanja. Treba se tolerantno odnositi prema imigrantima i uključiti ih u svoju svakodnevicu. Prosvijećenost - to vam je čitav sustav vrijednosti koji od čovjeka zahtijeva veliku disciplinu. Breivik uopće nije spreman na tu vrstu discipline. Njemu se sviđaju arhaične vrijednosti", smatra ruski pisac i objašnjava kakvim 'arhaičnim vrijednostima' stremi norveški ubojica.

"Ženi je mjesto u kuhinji, imigranti također moraju znati gdje im je mjesto, bijela rasa, razumije se, mora imati prioritet i tako dalje. On ne podnosi marksizam, a marksizam on mrzi baš zato što mrzi cijelu paradigmu prosvjetiteljske epohe. Uvjeren sam da on isto tako mrzi i suvremene ekonomske teorije, i darvinizam, i materijalizam, i sve ostalo", ističe Bikov, te dodaje kako je Breivik 'čovjek Valhalle'.

Domorodački nacisti

"To su vrijednosti koje se njemu sviđaju. Uzgred da spomenem, mnogi naši domorodački nacisti poštuju te iste, ali apsolutno iste vrijednosti koje su nadugačko i naširoko opisane u knjigama žanra nordic fantasy. To vam je ustvari sve jedna vrlo-vrlo adaptirana zbirka staronordijskih poema (Den eldre Edda), a ja tu vrstu literature radije nazivam „predškolska Edda". Razumije se da je to u modi i da će uvijek biti onih kojima će se to sviđati. No, ne smijemo zaboraviti da je tu na djelu krajnje pojednostavljen sistem vrijednosti koji može biti na cijeni samo kod onih koji su nedoučeni. O tome da je Breivik sadist, skot, nečovjek ja i nemam namjeru govoriti. Jer ubijati nenaoružane ljude pucajući iz neposredne blizine ne može biti opravdano nikakvim uvjerenjima. Mi ovdje ne govorimo o stvarima koje su očigledne. Mi govorimo o genezi", kaže Bikov, koji smatra kako ovaj strašni događaj nije plod europske krize.

"To nam samo govori o tome da su prosvjetiteljske ideje, civiliziranost, tolerantnost, osobni razvoj, opći progres, znanja koja se teško daju savladati i da postoje slabići koji to ne mogu izdržati. Mi naravno možemo čak i suosjećati s njima, ali jedno je sasvim izvjesno: sigurno ne možemo slijediti njihov primjer. Kao i dosad, naše vrijednosti su, zdrav smisao, biračko pravo, demokracija, tolerantnost, integracija i usmjerenost na budućnost", veli Bikov. Umberto Eco je točno imenovao dva redovna obilježja fašizma: arhaičnost i eklekticizam, smatra on.

Razdraženi neurotik

"Oba ova obilježja na pretek krase i Breivika. Šta je to fašizam, mislim da ne moramo nikome objašnjavati. A ovo je samo jedan žalostan i težak, zaista duboko tragični slučaj koji zaslužuje, ili adekvatan obračun, ili prinudno liječenje. Bilo kakva diskusija je tu neumjesna", uvjerava Bikov.

Prema njegovom mišljenju, Breivik je kao 'nordijski ljepotan' paradigmatski primjer suvremene varijante razdraženog neurotika.

"A sudeći po njegovom manifestu, taj čovjek je jako razdražen i vrlo proturječan. On je suvremena modifikacija Pavla Gorgulova. Pavle Gorgulov je, ako se sjećate, bio gromada od čovjeka, pravi bogatir. Dobro je namučio tadašnje vlasti u Francuskoj prilikom svog pogubljenja. Vrat mu je bio toliko debeo da se nikako nije mogao smjestiti u kragnu giljotine. Gorgulov je stvarno bio patološka ličnost, sa skoro potpuno istim idejama kao naš suvremenik, nordijski ljepotan. Skiti, arhaičnost, ljubičica će pobijediti mašinu... A rezultat: ubojstvo tadašnjeg predsjednika Francuske, Paula Doumera. I samo to što su se svi koji su se našli u blizini razbježali, omelo je Gorgulova da napravi pravi pokolj. Osim toga, Gorgulov je volio nositi kozačku uniformu. Eto takvi su vam ti momci koji izgledaju veoma efektno. Treba znati da ako se pažljivo pogleda, iza te efektnosti se može vidjeti zastrašujuće treptava uznemirenost, kao led hladna osama i, što je najglavnije, strašno neznanje i neprosvijećenost", zaključio je Bikov.

Prijevod s ruskog: Haim Moreno

Citati preneseni s portala Peščanik.net

Komentari

registracija
26/9/09

Sulc, 01.08.11. 14:15

Mislim da se ne bi trebalo baviti i proučavati ideologiju norveškog monstruma jer time se upada u zamku razmišljanja na njegov način. Treba se baviti psihološkim i sociološkim razlozima savremenog društva koji "iznedruju" ovakve zločince a on u svakom slučaju nije jedini. Na primer malo ko je vezano za Brejvika pomenuo nedavno pucanje u grupu aktivista u Americi kada je glavna meta bila američka kongresmenka koja je srećom preživela. A i ovde je glavna meta bila jedna norveška političarka. U kakvim su uslovima živela ta dva mlada čoveka, do koje mere su bili otuđeni, koje video igre su igrali, jesu li imali emotivne veze sa suprotnim polom, jesu li imali ijednu osobu kojoj bi se poveravali... to su pitanja kojima bi trebalo da se društvo i mediji bave!


registracija
11/10/10

agaSovulj, 01.08.11. 16:11

a ja prizeljkujem da se prosvjetiteljstvo desi i na ovom forumu, jer ima podosta kandidata koji pate od Breivikovog sindroma. Tu spdaju svi oni koji pljuju po antifasizmu, oni koji velicaju NDH, kao i oni za koje su osudeni zlocinci heroji domovinskog rata.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika