02.08.2011. / 15:20

Autor: Nacional.hr

Mobiteli i tornjevi za mobilne mreže opasni za zdravlje ili ne?

Dr. Robin Bernhoft predsjednik Američke akademije za medicinu okoliša tvrdi da je stanovništvu koje živi u naseljima u blizini tornjeva za mobilne mreže ozbiljno ugroženo zdravlje i da im prijeti rak, oštećenje mozga i neplodnost

IlustracijaIlustracijaStanovanje u blizini tornjeva za mobilne mreže je, prema upozorenju koje je prošli tjedan izdala grupa aktivista, opasno za zdravlje no ne slažu se svi sa takvim zaključcima, prenosi Fox News.

Dr. Robin Bernhoft predsjednik Američke akademije za medicinu okoliša tvrdi da je stanovništvu koje živi u naseljima u blizini tornjeva za mobilne mreže ozbiljno ugroženo zdravlje i da im prijeti rak, oštećenje mozga i neplodnost. Bernhoftov kolega sa aktivističke web stranice Citizens for Health tvrdi da su američki standardi za ove tornjeve, propisani od strane Federalne komisije za komunikacije, zastarjeli jer se temelje na podacima koji su stari 20 i više godina.

No ne slažu se sa svi sa ovim. Jack Rowley iz GSMA, najveće svjetske udruge pružatelja usluga za mobilnu telefoniju, tvrdi da su ovakva upozorenja utemeljena na selektivnom čitanju znanstvenih dokaza i da je u posljednjih 10 godina više istraživanja potvrdilo da nema zdravstvenih rizika za one koji žive u blizini tornjeva, kao i da nema rizika od korištenja mobitela. Sa ovakvim zaključcima poklapaju se i rezultati studije koja je nedavno objavljena u časopisu Enviromental Health Perspectives u kojoj je utvrđeno da nema dokaza da mobiteli uzrokuju tumore kod odraslih osoba.

Ipak istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) je nedavno otkrilo da je zračenje iz mobitela potencijalno kancerogeno. Rowley tvrdi da je ovo istraživanje utemeljeno na ograničenim informacijama i da je čak Svjetska zdravstvena organizacija priznala da su potrebna dodatna istraživanja. Udruga U.S. Wireless association (CTIA), međunarodna udruga za bežičnu telekomunikacijsku industriju, također smatra da upozorenja o štetnosti nisu točna jer vodeći svjetski autoriteti na za zdravlje, WHO, Američki nacionalni institut za zdravlje i Uprava za hranu i lijekove (FDA) u svojim istraživanjima nisu pronašli dokaze o tome da bežični telefoni štete zdravlju.

Najveća studija o povezanosti upotrebe mobitela i tumora na mozgu, Interphone project, koja je provedena nad osobama koje su 10 i više godine koristile mobitele, nije pronašala dokaze o tome da mobiteli uzrokuju tumor, no naglasili su da ipak ima prostora za daljna istraživanja kad je riječ o osobama koje najviše koristile mobitele.

Vezane vijesti

Broj dementnih će se do 2050. utrostručiti

Broj dementnih će se do 2050. utrostručiti

Demencija, najvećim dijelom uzrokovana Alzheimerovom bolešću, do 2030. godine će se udvostručiti, a do 2050. će se utrostučiti i pogoditi oko 115,4… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika