02.08.2011. / 15:50

Autor: Hina

General pukovnik Lovrić: Ove godine izdvajanje 600 djelatnika i šest generala

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić izjavio je danas, odgovarajući na pitanje o smanjenju broja časnika, da je u ovoj godini predviđeno izdvajanje oko 600 djelatnika i šest generala.

General pukovnik Drago LovrićGeneral pukovnik Drago LovrićNačelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić izjavio je danas, odgovarajući na pitanje o smanjenju broja časnika, da je u ovoj godini predviđeno izdvajanje oko 600 djelatnika i šest generala.

OS i MORH izradile su plan promaknuća i plan izdvajanja prema kojemu je u ovoj godini predviđeno izdvajanje oko 600 djelatnika, od djelatnih vojnih osoba, civilnih službenika i namještenika, izjavio je Lovrić novinarima nakon svečanosti uručenja promaknuća i nagrada u Domu HV "Zvonimir". Današnjim su promicanjima završila promicanja u ovoj godini, rekao je Lovrić dodajući da će još biti neka promaknuća za Dan mornarice.

"Taj proces je usuglašen, ide se za smanjenjem broj visokih časnika i tijekom ove godine imamo u planu izdvojiti šest general, a unaprijedili smo samo jednog generala", rekao je.

U odnosu na članice NATO-a ne postoji pravilo koliki broj generala treba biti u odnosu na vojnike, rekao je dodajući da Francusku ima 1,5 generala na 1000 vojnika, a Amerikanci i manje od jednog generala na taj broj vojnika.

Načelnik GS OS istaknuo je da su u strateškim dokumentima predvidjeli da imamo 24 generala, dodajući da će strateški pregled obrane dati smjernice za izradu dugoročnog plana razvoja koji će precizno definirati koja se generalska mjesta gase a koja ostaju.

Na novinarski upit je li dva tjedna ranije bio obaviješten o akciji na Kosovu u kojoj su sudjelovali i hrvatski vojnici te je li obavijestio predsjednike hrvatske vlade i države, Lovrić je rekao da on obavještava ministara obrane i vrhovnog zapovjednika OS. Dobivam sve obavijesti o zadaćama koje dobivaju OS pa tako i o operacijama, rekao je Lovrić napominjući da je on i član Vojnog odbora NATO-a.

Na upit je li očekivao incident na Kosovu, Lovrić je rekao da se predviđaju sve vrste rizika, naglasivši da vojnici moraju biti spremni i sposobni susresti se s izazovima koje nosi suvremene operacije.

Rekao je da ne postoje dodatni zahtjevi KFOR-a prema Hrvatskoj obzirom na stanje na Kosovu, "naši vojnici tamo rade svoje zadaće profesionalno, odgovorno, savjesno i na ponos RH".

Na pitanje hoće li biti "čistki" obzirom na afere u sustavu, Lovrić je rekao da nema čistki a svi koji nisu postupali sukladno zakonu za to će snositi odgovornost. Je li ta odgovornost stegovna ili kaznena, na institucijama sustava je da to provjere, poručio je.

Vezane vijesti

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH je na svojim web stranicama objavio reagiranje na navode objavljene na internet stranicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i… Više

Komentari

registracija
16/2/11

pro, 03.08.11. 10:57

jadna nam majka kad nam bivši kolo vode,digli smo se 91 zbog takvih a sad opet ista pi... ma......


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika