03.08.2011. / 14:14

Autor: Hina

Čile uoči obilježavanja obljetnice rudarske nesreće

Prije godinu dana, 5. kolovoza 2010., zbog odrona zemlje u rudniku bakra San Joseu na sjeveru Čilea trideset trojica rudara ostala su pod zemljom i toga je dana počela dotad najveća akcija spašavanja rudara koji su 69 dana proveli 600 m pod zemljom.

Rudari su bili zarobljeni pod zemljom 69 danaRudari su bili zarobljeni pod zemljom 69 danaPrije godinu dana, 5. kolovoza 2010., zbog odrona zemlje u rudniku bakra San Joseu na sjeveru Čilea trideset trojica rudara ostala su pod zemljom i toga je dana počela dotad najveća akcija spašavanja rudara koji su 69 dana proveli 600 m pod zemljom.

Čile će prvu obljetnicu nesreće obilježiti u petak, kada će se, na prijedlog rudara, u Copiapu, gradu četrdesetak kilometara od rudnika, u kojemu živi većina od 33 rudara, služiti misa na kojoj će sudjelovati i predsjednik Sebastian Pinera.

Još jedna proslava planira se u listopadu, kada su prije godinu dana svi rudari izvučeni na površinu.

U akciji spašavanja čileanskih rudara, koja je državu stajala 20 milijuna dolara (14 milijuna eura), sudjelovali su čileanski inženjeri i vojnici, pa čak i američka svemirska agencija NASA.

U 2010. u Čileu je poginulo 45 rudara, što govori o lošim sigurnosnim uvjetima u rudnicima, usprkos obećanjima vlade da će taj sektor iz temelja reformirati.

Sredinom srpnja 2011., predsjednik je najavio prijedlog zakona o sigurnosti rudnika koji još nije upućen parlamentu.

U tom se prijedlogu predviđa trostruko povećanje broja rudarskih inspektora, sa sadašnjih 18 na 45, uvođenje novčane kazne u preračunato 760.000 dolara za nepoštovanje sigurnosnih propisa i postavljaju se norme čije kršenje može biti razlog za zatvaranje rudnika.

Vezane vijesti

Tisuće Španjolaca brane rudnike ugljena

Tisuće Španjolaca brane rudnike ugljena

Tisuće rudara sa sjevera Španjolske prosvjedovali su u četvrtak u Madridu zbog mjera vlade desnog centra koja najavljuje zatvaranje ugljenokopa i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika