Objavljeno u Nacionalu br. 822, 2011-08-16

Autor: Robert Bajruši

Osoba tjedna

Ilija Jakovljević - Smijenjeni kancelar Biskupskog ordinarijata u Poreču

Ilija Jakovljević,
smijenjeni kancelar
Biskupskog ordinarijata
u PorečuIlija Jakovljević, smijenjeni kancelar Biskupskog ordinarijata u PorečuBILO JE POTREBNO samo sedam dana uzbune oko vlasništva nad istarskim samostanom Dajla da bi dotad anonimni Ilija Jakovljević postao jedan od najcjenjenijih katoličkih svećenika u Hrvatskoj. Jakovljević zahvalnost za svoj medijski proboj duguje papi Benediktu XVI., a ne talijanskim benediktincima koji su zahtijevali povrat otetog samostana. Naime, da je sve ostalo na sukobu benediktinaca i istarskog klera, bila bi to svađa koja nikoga ne bi zanimala. No kada je papa stao na stranu benediktinaca, priča je poprimila drugu dimenziju i otvorila se mogućnost da se netko istakne, dakako, ako je dovoljno hrabar.

Ispalo je da je to Ilija Jakovljević koji je javnosti objasnio da Benedikt (oslovljavajući ga samo imenom, kao da su školski prijatelji) nije u pravu, a kamoli nepogrešiv, a onda je tom istom papi išao objašnjavati kako benediktinci krše Osimske sporazume, a ako će Vatikan ustrajati na odluci o oduzimanju Dajle, tada će istarski kler i smostan i zemlju vratiti Hrvatskoj. Papa je naredio biskupu Milovanu da smijeni Jakovljevića i naredba je provedena.

Tako je smijenjeni, ali nepokoreni Ilija Jakovljević postao netko za koga zna cijela Hrvatska i kome se vjeruje više nego papi. Ipak, s obzirom na spremnost Crkve u vraćanju Dajle u državno vlasništvo, bit će zanimljivo vidjeti hoće li se svećenstvo i biskupi jednako tako spremno odreći i onih nekretnina koje ne traže njihova subraća iz inozemstva.

Komentari

registracija
25/6/10

vidra, 16.08.11. 07:58

Uvijek mora biti netko žrtveni jarac. A tko drugi nego čovjek koji se bori za istinu i pravdu i koji se ne ustručava eksponirati. Ovakovi stavovi obično povrijede one u prvim redovima, koji se bore za zakukuljeno i zamumuljeno kao u prošlim stolječima, jer im to omogučava poziciju, koju ni pod koju cijenu ne žele izgubiti.
Tako se u crkvi provlači mnogo nečasnog daleko od očiju javnosti. Doba interneta to jednostavno ne može provariti. Jakovljevičev doprinos tomu je velik u zamučenom odnosu crkve s javnošču.
Nije mi jasno kako naredba šutnje još uvijek može egzistirati u 21.st. Pa ne može crkva opstati na takvim odnosima u modernom društvu. Zar demokracija ne bi trebala zahvatiti i crkvu, kako kaže Veleč. Grubišić.


registracija
12/12/10

Klarens, 22.08.11. 18:53

ISTINA
............
PECHE


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika