18.08.2011. / 16:33

Autor: Hina

Benedikt XVI. osudio konzumerizam i obezvrjeđenost vjere

Papa Benedikt XVI. u četvrtak je po dolasku u Madrid, na obilježavanje Svjetskog dana mladih "osudio konzumerizam i hedonizam" koji prevladavaju u društvu, nesigurnost zaposlenja za mnoge mlade ljude te "otvorenu diskriminaciju" prema mladim katoličkim vjernicima.

Papa Benedikt XVI.Papa Benedikt XVI.Papa Benedikt XVI. u četvrtak je po dolasku u Madrid, na obilježavanje Svjetskog dana mladih "osudio konzumerizam i hedonizam" koji prevladavaju u društvu, nesigurnost zaposlenja za mnoge mlade ljude te "otvorenu diskriminaciju" prema mladim katoličkim vjernicima.

Benedikta su u madridskoj zračnoj luci Barajas dočekali španjolski kralj Juan Carlos i njegova supruga, kraljica Sofia. Papa je izrazio "veliku radost" što je stigao u glavni grad Španjolske na Svjetski dani mladih. "Slušati ih i moliti zajedno s mladima te slaviti euharistiju s njima predstavlja mi iznimno zadovoljstvo", rekao je Papa po dolasku.

26. Svjetski dan mladih koji organizira Katolička crkva počeo je u Madridu u utorak 16. kolovoza, gdje se okupilo oko 440.000 mladih iz cijelog svijeta. 25. Svjetski dan mladih održan je prije tri godine u Sydneyu.

Papa Benedikt XVI. rekao je kako na Svjetski dan mladih "donosi poruku nade, poput daška čistog mladenačkog vjetra, s novim mirisima koji nam srca ispunjaju vjerom u sutrašnjicu Crkve i svijeta". Ne spominjući skandale svećenika pedofila, Joseph Ratzinger je podsjetio na tri izazova današnjice - moralni, ekonomski i vjerski - s kojima se suočavaju mladi, koji su u Madrid stigli iz 193 zemlje svijeta.

"Mladi vide površnost, konzumerizam i hedonizam koji prevladavaju u svijetu te se suočavaju s toliko banalnosti u trenucima proživljavanja svoje seksualnosti kao i s nedostatkom solidarnosti te s toliko korupcije. No svjesni su toga da bi im se, bez Boga, bilo teško suočiti sa svim tim izazovima", rekao je Benedikt. Osudio je nesigurnost kada je riječ o zapošljavanju mladih ljudi, istaknuvši kako "mnogi mladi sa zabrinutošću gledaju prema budućnosti, znajući da je teško pronaći dobro zaposlenje, a ima i onih koji su posao izgubili."

Papa je također kazao da mu je poznato kako ima puno mladih katoličkih vjernika koji se susreću s otvorenom diskriminacijom i obezvrjeđenošću vjere. "Takvi mladi pozvani su da se udalje od Krista te im se oduzima mogućnost iskazivanja znakova Kristove nazočnosti u javnom životu, a njegovo ime moraju prešućivati", sa žaljenjem je konstatirao Benedikt, aludirajući na zakone koji u određenim zapadnim zemljama zabranjuju vjernicima pokazivanje vjerskih obilježja u javnosti.

Papa je izjavio i kako je "u prošlosti bilo grešaka kada je riječ o nametanju monoteizma".

"Istina je da je u prošlosti bilo grešaka kada je riječ o nametanju koncepta istine i monoteizma", rekao je.

Svjetski dani mladih održavaju se od 16. do 21. kolovoza, a završnoj misi, koja će se održati zadnjega dana - u nedjelju, prisustvovat će oko milijun hodočasnika. Benedikt je ocijenio kako "kršćanski korijeni, koji su vrlo duboki" u Španjolskoj moraju "pomoći u prevladavanju poteškoća s kojima se ta zemlja suočava u ovome trenutku."

Vezane vijesti

"Vati-Leaks": Glasine čak i o atentatu na Papu

"Vati-Leaks": Glasine čak i o atentatu na Papu

Riječ je o intrigama, izdaji i tajnim dokumentima - cijela priča zvuči kao da ju je napisao neki pisac kriminalističkih romana. Sumnja se da je… Više

Komentari

registracija
15/4/11

drvodjelja, 21.08.11. 23:19

Smiješno je čuti kritiziranje konzumerizma od vrha organizacije koja samo u Italiji ima oko 100 tisuća nekretnina.


registracija
15/4/11

drvodjelja, 21.08.11. 23:22

..Takvi mladi moraju Kristovo ime prešućivati...Koliko je crkva mladih prekrstila po Americi,Australiji,Africi i zabranjivala im izgovarati ime njihovih bogova ??


registracija
22/3/11

vferari, 22.08.11. 10:22

Papa je između ostalog državnik,pa prema tome kada bi bilo koji državnik došao u posjet drugoj zenlji i kritizirao zakone te zemlje bio bi najuren pa nevidim razlg zbog črga ne najure i papu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika