07.09.2011. / 15:56

Autor: Hina

Žbogar odbija kritike: Nije istina da slovenska vanjska politika luta

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar odbacio je u srijedu kritike vodeće oporbene stranke da se njegova nazočnost na proslavi 50. obljetnice pokreta nesvrstanih u Beogradu može shvatiti kao lutanje slovenske vanjske politike.

Samuel ŽbogarSamuel ŽbogarSlovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar odbacio je u srijedu kritike vodeće oporbene stranke da se njegova nazočnost na proslavi 50. obljetnice pokreta nesvrstanih u Beogradu može shvatiti kao lutanje slovenske vanjske politike.

Kritike koje mu je u priopćenju uputila Slovenska demokratska stranka (SDS) poručujući da bi Slovenija morala zastupati interese demokratskih i ekonomsko razvijenih država jer je članica EU-a i NATO saveza, a ne se pojavljivati na skupovima koji komemoriraju pokrete iz nekog drugog vremena te "romantične, revolucionarne, pa i terorističke" ideje koje su prisutne u nekim državama trećeg svijeta, Žbogar je u srijedu na konferenciji za novinare u Ljubljani odbacio. Ustvrdio je da je glavni cilj njegova posjeta Beogradu, do kojeg je došlo na poziv Srbije i Egipta, bilo lobiranje kako bi Slovenija prikupila dovoljan broj glasova članica UN-a koje će podržati njenu kandidaturu za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a na glasovanju koje se očekuje sredinom idućeg mjeseca.

Optužbe vodeće oporbene stranke, koja u nazočnosti na konferenciji u Beogradu vidi nesigurnost sadašnje slovenske vanjske politike, Žbogar je nazvao deplasiranima, ironično dodajući da se je sadašnji čelnik oporbe Janez Janša, dok je bio premijer, deklarativno izjašnjavao za jačanje suradnje sa zemljama u Africi, Južnoj Americi i Aziji, dok to sada iz stranačkih razloga želi prikazati kao navodni povratak u razdoblje komunizma.

"Ne biti na sastanku u Beogradu bila bi velika pogreška", rekao je Žbogar. Pojasnio je da Slovenija ne može uspjeti s kandidaturom za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a ako ne osigura glasove zemalja diljem svijeta, a ne samo onih koje su članice Europske unije i NATO saveza ili dio razvijenog svijeta.

Žbogar je isto tako rekao da ne vidi ništa sporno u svojoj izjavi u Beogradu da Slovenija slijedi načela na kojima je prije 50 godina utemeljen pokret nesvrstanih, jer je riječ o poštivanju ljudskih prava, suverenosti, jednakosti, mirnog rješavanja sporova, suradnje u međunarodnoj zajednici te poštivanju međunarodnog prava i međunarodnih obveza.

Vezane vijesti

Žbogar: Želimo europsko Kosovo

Žbogar: Želimo europsko Kosovo

Voditelj misije Europske unije na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da sve članice EU žele "europsko" odnosno multietničko Kosovo pa i onih pet među… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika