24.09.2011. / 10:11

Autor: Hina

Svjetski dan srca: Prestanite pušiti u svom domu, dan započnite s komadom voća

Prestanite pušiti u svom domu kako biste poboljšali vlastito i zdravlje srca vaše djece, a dan započnite komadom voća ili pak pripremite objed kod kuće kako biste na posao ili u školu odnijeli zdravi obrok, neke su od glavnih poruka što su ih u povodu Svjetskog dana srca građanima uputili Svjetska kardiološka federacija i Hrvatsko kardiološko društvo.

Jutro treba započeti voćemJutro treba započeti voćemPrestanite pušiti u svom domu kako biste poboljšali vlastito i zdravlje srca vaše djece, a dan započnite komadom voća ili pak pripremite objed kod kuće kako biste na posao ili u školu odnijeli zdravi obrok, neke su od glavnih poruka što su ih u povodu Svjetskog dana srca građanima uputili Svjetska kardiološka federacija i Hrvatsko kardiološko društvo.

Pod geslom "Jedan svijet, jedan dom, jedno srce" oni pozivaju svakog pojedinca da započne brigu o zdravlju svog srca upravo u svom domu, prepoznavanjem najčešćih čimbenika rizika te promjenom načina života, što može značajno smanjiti pojavu tih bolesti koje su u svijetu i Hrvatskoj tzv. ubojica broj jedan.

Osim prestanka pušenja i zdrave prehrane, za zdravlje srca važna je i tjelesna aktivnost pa kardiolozi preporučuju što manje vremena pred televizorom, a što više boravka na otvorenom - vožnju biciklom umjesto automobilom, šetnje prirodom ili pak svakodnevnu tjelovježbu.

Zdravlju vašeg srca svakako će, ističu liječnici, pridonijeti i redovita kontrola krvnog tlaka, razine kolesterola i šećera u krvi, indeksa tjelesne mase te opsega struka jer je jedan od vrlo čestih uzročnika srčanih bolesti prekomjerna težina.

Predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva prof. Davor Miličić napominje kako je svaka druga smrt u Hrvatskoj uzrokovana bolestima srca i krvožilnog sustava te da bi borba protiv tih bolesti, među kojima su najčešće ishemijska bolest srca i cerebrovaskularna bolest, trebala biti društveni prioritet.

Iako u posljednje dvije godine prvi put u Hrvatskoj bilježimo lagani pad mortaliteta od kardiovskularnih bolesti, lani su one odnijele 25.631 život, pri čemu češće pogađaju žene, ali u ranijoj dobi do 65 godina starosti češće stradavaju muškarci.

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 24.09.11. 13:00

Dan započnite alkoholom,a nastavite drogom.


registracija
8/7/09

bankar, 25.09.11. 12:06

ej koji članak a koja slika dobro da joj niste stavili kurac u usta


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika