29.09.2011. / 16:29

Autor: Hina

Jeremić: Tražili smo u UN odgovor na pitanje tko puca na civile

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je u četvrtak kako je na sinoć održanim konzultacijama Vijeća sigurnosti UN-a Srbija posredstvom Rusije tražila odgovore na pitanja tko je zapovijedio ''uporabu vatre'' protiv civila tijekom nedavnih sukoba na sjeveru Kosova između lokalnih Srba i međunarodnih snaga na Kosovu (KFOR).

Vuk JeremićVuk JeremićSrbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je u četvrtak kako je na sinoć održanim konzultacijama Vijeća sigurnosti UN-a Srbija posredstvom Rusije tražila odgovore na pitanja tko je zapovijedio ''uporabu vatre'' protiv civila tijekom nedavnih sukoba na sjeveru Kosova između lokalnih Srba i međunarodnih snaga na Kosovu (KFOR).

''Nigdje u Europi se ne puca na civile, osim u Srbiji, i to na dijelu teritorija koji nije pod upravom naše vlade po rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda'', rekao je Jeremić u izjavi srbijanskoj državnoj televiziji RTS te naveo kako će Srbija nastaviti blisko surađivati sa svim međunarodnim organizacijama ''jer ne smije se dopustiti da se ne upali svjetlo nad onim što se danas događa na teritoriju Srbije, usred Europe''.

Istaknuvši kako je ''u bliskom dogovoru'' sa Srbijom njezina stajališta zastupala Rusija, Jeremić je dodao kako nijedan incident niti pokušaj narušavanja mira i stabilnosti ne smije proći nezabilježeno u Vijeću sigurnosti. ''Tražili smo odgovore na pitanja tko je naredio uporabu vatre protiv civila, izrazili zabrinutost i naše gledanje ove situacije'', kazao je Jeremić te dodao kako je Rusiju na jučerašnjoj sjednici poduprlo još nekoliko zemalja.

Konzultacije Vijeća sigurnosti održane su sinoć iza zatvorenih vrata, na zahtjev Rusije koja je, kako se navodi, poslije sukoba lokalnih Srba i pripadnika KFOR-a u kojem je ozlijeđeno više osoba na obje strane, oštro prosvjedovala zbog akcija KFOR-a i misije za provedbu prava na Kosovu (EULEX) na sjeveru Kosova, tražeći od njih da poštuju princip statusne neutralnosti.

Dijalog između predstavnika Srbije i Kosova, koji je u utorak trebao biti nastavljen u Bruxellesu, do daljnjeg je prekinut jer je, prema medijskim izvješćima, srbijanska strana kao uvjet za nastavak dijaloga postavila rješenje situacije na sjeveru Kosova. Predstavnik EU u tom dijalogu Robert Cooper objavio je da je odgođen nastavak dijaloga, objasnivši kako se stanje na sjeveru Kosova ne nalazi na dnevnom redu.

U izjavi koju su prenijeli mediji u Beogradu, voditelj srbijanskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio kako se Srbija sada, nakon što su se međunarodni posrednici oglušili o planove Beograda za mirno rješavanje krize na Kosovu, nalazi u pat poziciji iz koje se može izići tako što građani moraju ostati mudri, strpljivi, racionalni, ali se, kako je rekao, ne može prihvatiti nešto što je suprotno interesima Srba.

Na Stefanovićevu izjavu reagirao je predsjednik srbijanske oporbene Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović koji je izjavio kako nema nikakve ''pat pozicije'' te da je prava istina da je prekid pregovora, nakon Stefanovićeva neuspjeha da nametne teme o kojima nitko sa Srbijom ne želi razgovarati, dokaz da Srbija i dalje vodi politiku koju je život odavno nadišao.

''Ispravnija bi bila rečenica kojom se priznaje da naša politika nije naišla na razumijevanje u svijetu, a da smo zbog toga neodgovorno uskratili sebi mogućnost da nastavimo životno važne pregovore s Prištinom. Stara politika nije naš adut, nego teška hipoteka i ovakvim potezima sebe predstavljamo kao zemlju koja ništa nije shvatila iz poraza u posljednjih 20 godina'', kazao je Jovanović.

U sukobu između lokalnih Srba i pripadnika KFOR-a u utorak poslijepodne na sjeveru Kosova, kod graničnog prijelaza Jarinje prema Srbiji, ozlijeđeno je više osoba među kojima i pripadnici KFOR-a. Kako su javili beogradski mediji, šestero ozlijeđenih Srba zbrinuto je u Kosovskoj Mitrovici, a ravnatelj bolnice u tome gradu Milan Jakovljević izjavio je kako šest osoba ima prostrijelne i nastrijelne rane koje su im nanesene bojnim streljivom.

Predstavnik KFOR-a Kai Gudenoge kazao je kako su njemačke vojnike u sastavu međunarodnih snaga Srbi gađali kamenjem te da su, nakon što je jedan vojnik pogođen, vojnici morali ispaliti gumene metke u samoobrani. Pozivajući se na Gudenogea, prištinski mediji na albanskom jeziku izvijestili su kako je u sukobima ozlijeđena četiri pripadnika KFOR-a, od kojih jedan teže.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 30.09.11. 09:42

Opet bajkice o "golorukim, nenaoružanim, ugroženim"... svijet ih je davno provalio, ali oni i dalje tepu svoje: red balvana, red kuknjave i plakanja, a u međuvremenu "goloruki i nenaoružani" ubiju pokojeg naoružanog specijalca, bace bombu na KFOR...

Traktorijada je vrlo izvjesna.


registracija
12/1/11

bozhidar, 03.10.11. 19:24

prosjed, marsiranje, prosvjedni skupovi da bi bili prosvjed i marsiranje i mirni skupovi moraju biti odobreni od mjesnih vlasti.
organizatori [i ja sam jednoc bio organizator prosvjeda u korist palestinaca; te protiv ratova u afgh'nu i iraqu], ali smo mi morali platiti policiju koja bi nas vodila kroz samo unaprijed odredjenim ulicama, cuvala red i mr.
a mi smo dodatno postavljali vlastite ljude za marshale koji su takodjer pazili i na nas i na gledaoce, prolaznike, red, i mir.

takvi protesti su dozvoljeni u evropi i s. americi.

naravno da mi nismo smjeli ili ikad zeljeli postavljati barikade, nositi skriveno oruzje, ili na bilo koji nacin ometati rad policije.

da su na taj nacin srbi prosvjedovali [doduse, pita se zasto, je li? za podjelu kosova? sto je sasvim u redu!] svijet bi im to odobrio.

pa da li su srbi ista pemetnog/postenog uradili u zadnji 20 g? nisu i nece. i dalje ce raditi nasilja svake vrste, te opet dobiti po guzici i bjezati!
stoposto sigurno dolazi jos jedan rat! hvala


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika