Objavljeno u Nacionalu br. 358, 2002-09-25

Autor: Ivan Starčević

Vijenci i kaktusi

Gospođa se zove Nomagugu Ngobese

Pet tisuća do pasa golih djevica iz plemena Zulu, koje plešu pred svojim kraljem, HRT je prošlog tjedna prikazala samo u dvije svoje različite emisije, pa samo oni koji nisu buljili u bradavice znaju kako se zove čuvarica nevinosti

MERIDIJAN 16
Srijeda, HRT 1, 23.00
vijenac
Pet tisuća tamnoputih djevica golih do pasa toliko se dopalo urednicima da je isti taj strani prilog emitiran u srijedu u noći “Meridijana 16”, a za one koji idu ranije ajati stvari su ponovljene u subotu u trifrtalj sedam navečer (emisija ”Šareni svijet”, Prvi program, 18.45 h). Djevice su okupljene pred kraljem plemena Zulu, svečanost se zove ples trstike, one same govorile su u opasnostima od AIDS-a i vrlinama apstinencije od predbračnog seksa s bilo kim. Kralj Zulua, koji je nekad imao znatno konkretnije ovlasti nad plemenskim djevicama, govorio je u sličnom poučnom tonu, a nastupila je i čuvarica nevinosti gđa Nomagugu Ngobese koja bdije nad tih pet tisuća djeva. Nije se nikako moglo zapamtiti što je gđa Nomagugu Ngobese rekla, jer važnije je bilo gledati u pet tisuća sisa, budući da se jedino tako može srušiti jedan glupi i tipično europski tabu (gole ženske grudi). Možda da je ples trstike uvršten u još poneku emisiju, a ne samo u dvije, čovjek bi nešto i zapamtio.

DNEVNIK
Četvrtak, HRT 1, 19.30
četiri kaktusa
Dnevnik kojeg više ne vodi Katja Kušec (skinulo ju) večeras je svoje dragocjene minutice potrošio na epohalnu stvarcu: izvanredna sjednica Vijeća HRT nije održana zbog nedostatka kvoruma. Naravno da trebaš biti zadnja urednička mizerija (ili bar zgnječeni masni crv) da bi se objavilo ovakvo nešto i naravno da se sve idealno poklopilo: 1) objavljena je vijest koja to nije, 2) sa sjednice koja nije održana uzete su gnjevne izjave nekolicine vijećnika, kao da je sjednice bilo i 3) prava poslastica: razjareni vijećnici, u diletantski uređenom Dnevniku, govore da na HRT-u nije došlo do pada profesionalizma. Stvarno i nije, došlo je samo do toga da je čak i ministar kulture postao pametniji od urednika Dnevnika, što i nije neki rezultat na koji bi dr. Antun Vujić mogao biti osobito ponosan, nego samo blago veseo, baš kao i cijela nacija koja se večeras još jednom mogla uvjeriti u genijalnost sastavljača Dnevnika. On je uputio pismo u kojem dijagnosticira pad profesionalizma na HRT-u, a doživio je punu satisfakciju, jer mu je odgovoreno na način koji je ispod svake profesionalne razine.
Sutradan, a bio je petak, susretljiva kamerica HRT-a, (i pripadajuća novinarka Jelinić), pohitala je po izjavu napadnutog ministra koji je vrlo logično izjavio da su ga jučer napali sudionici nepostojeće sjednice. Sve je to jako bazdilo na preponiznu ispriku, tim više što je političar dobio rijetku priliku da u Dnevniku kritizira Dnevnik, što je sve skupa blizu onog stanja u kojem luđaci preuzimaju vlast u ludnici. Kao da nevolja nije dosta, ministrovo nemilosrdno točno zakucavanje Dnevniku utrpano je u vrlo gledani Dnevnik od petka koji je bio do tri četvrtine pun priloga na temu “Bobi ni mrtav u Haag”. General Bobetko, zbog kojeg svi hrvatski političari (s izuzetkom Stipe Mesića i Vesne Pusić) iz dna duše preziru pravnu neutemeljenost optužnice iz Haaga, može biti zadovoljan obiljem profesionalizma kojim HRT zasipa njegov slučaj.

SA SVIH STRANA
Četvrtak, HRT 1, 21.40
vijenac
Kao što je dobro poznato i rijetko objavljivano, sadašnji premijer Izraela Ariel Sharon je ratni zločinac, odgovoran za pokolje u palestinskim izbjegličkim logorima Sabra i Shatila. Postoji transkript s njegovom izjavom “da ne bi bilo terorista, vi morate počistiti logore”, što nije loše čuti makar i u stranom tv materijalu, ali odabranom domaćom ručicom gđe Jasne Paro koja ovu mozaičnu emisiju potpisuje kao urednica vanjske politike na HRT-u. Postoje ljudi koji se sustavno bave time da Sharona dovedu pred sud, što bi koji put trebalo objaviti i u Dnevniku, tek toliko da se divni miroljubivi Izrael malo naljuti.

HRVATSKA DANAS
Petak, HRT 1, 17.30
četiri kaktusa
G. Mirku Čondiću i njegovu teškom i mučnom čitanju vlastitih izjava s vlastitog papira ne može biti mjesta u ozbiljnim emisijama, tim više što je čak i Ivica Račan danas protiv antiustavnih zahtjeva iz Haaga. Zemlja u kojoj je g. pukovnik medijski tretiran kao ozbiljna politička osobnost nema što pružiti svojim mladim državljanima. Možda ipak ima nade za današnju hrvatsku mladež, jer našao se netko pametan na HRT-u, koji Čondića nije stavio u Dnevnik. Isti taj pametnjaković, da se ne bismo previše radovali, nije u Dnevnik stavio pričicu o đacima Ekonomske i birotehničke škole u Bjelovaru, koji samo iz “Hrvatske danas” zovu malu Elu da se preseli k njima.

SJEĆANJE NA DRAŽENA PETROVIĆA: ŠIBENKA – BOSNA
Subota, HRT 3, 21.11
kaktus
Čim je danas navečer završila utakmica između Dinama i Varteksa, netko vrijedan odmah je skrpio najuzbudljivije akcije i napravio atraktivan prilog, ali drugo je košarka. Od utakmice Šibenke i Bosne prošlo je jedva devetnaest godina, pa se nije stiglo složiti nešto atraktivno samo o Draženu, nego nam je prikazana čitava utakmica, da bolje zapamtimo modne detalje i lokalne običaje iz 1983. godine. U nedjelju je emitirana utakmica Real – Cibona iz 1985. godine i tako će biti svaki dan do petka, 27. rujna, kada Amerikanci upisuju Dražena u košarkašku “Hall of Fame”. Ni u kakvu dvoranu slavnih ne će ući ova zamisao da se, bez ikakvog većeg novinarskog angažmana, iz arhiva vade cijele utakmice, umjesto da se baci ambalaža i servira nam se samo Dražen.
U večerašnjoj emisiji posebno je nepotreban bio nastup novinara Dražen Kovačića i suca Ilije Matijevića, koji su nam ispričali poznate stvari o prvensstvu koje je ukradeno Draženovoj Šibenki i darovano Bosni. Sportski novinar D.K. odvažio se na put u političku prošlost i hrabro nas podsjetio “na čuvenu sjednicu ce-ka na kojoj je Tupurkovski bio optužen za neprincipijelnu kolaciju”. Čak i mala novinarska dječica (na primjer Ivan Starčević) znaju da on nije bio optužen, nego je optužio (npr. Hrvate) za neprincipijelnu koaliciju, pa bismo molili tv novinara Tomislava Cvitkovića da iz brda video materijala o Draženovim driblinzima i koševima složi nešto svjetski suvislo i izostavi Balkance.
Isto bi prosili i za naše dvije veslačke posade, četverac s kormilarom (po najboljem hrvatskom veslaču poznat kao “četverac sa Saragom”) i dvojac bez kormilara, koje su osvojile brončane medalje na svjetskom prvenstvu u Sevilli. Ako se ne može već danas iz onih ukupno pet minuta koje Sportski program ima o ljudima koji se bave najtežim sportom na svijetu, neka se za jedno 19 godina složi neka video posveta veslačima, tek toliko da se vidi napredak.

DUGO TOPLO LJETO
Subota, HRT 1, 20.12
kaktus
Nova tv zvijezda Rene Bakalović hladno nam je uvaljao stare stvari o novoj mediteranskoj kuhinji na našoj strani Jadrana. Točnije rečeno, najavljeno je sve kao normalno, a to što smo morali gledati ono što smo već vidjeli vjerojatno ima manje veze s g. Bakalovićem, a više s urođenom ambicijom HRT-a da bez ikakvih vlastitih napora i po mogućnosti besplatno proizvede već jednom neku novu tv zvijezdu. U kronično suludoj situaciji hrvatske tv i filma, gdje je producent osoba koja treba onemogućiti proizvodnju, lako je zamisliti situaciju u kojoj se rečenog Bakalovića, kad ga gledateljice već toliko imaju rad, kolegijalno uvjerava da umjesto novog priloga smrsi nešto iz postojećeg materijala i poštedi sirotu HRT novih izdataka.

TV KALENDAR
Nedjelja, HRT 2, 10.20
četiri kaktusa
Onaj smijenjeni i zaboravljeni urednik (Miroslav Mikuljan? Anastas Mikojan?) još se potpisuje kao urednik dokumentarno povijesnog programa, iako ga je glavna urednica Jasna Ulaga Valić, na opće oduševljenje, smijenila i o tome objavila vijest u Dnevniku. Što je zapelo i zašto je mrski potpis još na ekranu čitajte u idućem broju svih novina koje će ovo prepisati.

VIJESTI
Nedjelja, HRT 1, 12.00
četiri kaktusa
U Sisku prvi put gostovala Zagrebačka filharmonija, glasi vijest koja će obradovati buduće povjesničare, prodano je svih 400 ulaznica, javlja nam se ne bez dobroćudnog ponosa. Emisija bi bila super da u nju nije utrpana bezočna višeminutna reklama, tobože reportažica iz Dubrovnika, o šaljivim letjelicama s kojima konstruktori padaju u more koje je tamo toplo i početkom listopada, a kamoli ne u rujnu.

Vezane vijesti

Mudra politika ne ponižava već ponižene radnike

Mudra politika ne ponižava već ponižene radnike

PONEDJELJAK, 30. TRAVNJA Na Pantovčak stižu zapovjednici vojno-redarstvene operacije "Bljesak". Prvi među jednakim junacima jedne od najznačajnijih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika