Objavljeno u Nacionalu br. 359, 2002-10-02

Autor: Igor Saračević

VIDEO/DVD - Igor Saračević

Sugestivni mozaik o potrazi za ljubavlju

Film 'Lantana' redatelja Raya Lawrencea potpuno zasluženo uživa glas jednog od najprestižnijih ostvarenja australske kinematografije u posljednjih nekoliko godina

VIDEO-RECENZIJA: ‘LANTANA’

Film “Lantana” australskog redatelja Raya Lawrencea jedno je od najprestižnijih ostvarenja australske kinematografije u posljednjih nekoliko godina. Na prošlogodišnjoj dodjeli australske inačice Oscara, nagrada Australskog filmskog instituta, “Lantana” je osvojila čak osam priznanja od ukupno četrnaest nominacija, a u većini ključnih kategorija – uključujući najbolji film, režiju, mušku i žensku glavnu ulogu –nadmašila je holivudski spektakl “Moulin Rouge”, koji se kao australska koprodukcija također našao u konkurenciji za nagrade. Lawrenceov je film prošle zime postigao zapažen uspjeh u američkoj mreži art-kina, a mnogi kritičari uvrstili su ga na liste deset najboljih.

Naslov filma potječe od jedne vrste australskog bodljikavog korova, u kojem se odvija početni kadar filma, u kojem kamera ulazi ispod površine, gdje se otkriva mrtvo žensko tijelo. Taj zagonetni početak nije, međutim, uvod u misteriju – identitet ubijene žene postat će bitan tek tokom druge polovice filma, a i tada je odmah jasno o kome je riječ, te se do kraja samo razjašnjava pitanje kako je tamo dospjela.

Redatelj Lawrence i scenarist Andrew Bovell osmislili su film kao mozaičnu dramu u kojoj se isprepliću životni putevi desetak likova koji traže svoje emotivno ispunjenje. Policijski detektiv Leon Zat (Anthony LaPaglia) utjehu u krizi svoga braka traži u vezi s Jane (Rachael Blake), koja živi odvojeno od svoga muža. Zatova supruga Sonja (Kerry Armstrong) svjesna je da je brak u krizi, ali njezini pokušaji komunikacije s mužem završavaju bez uspjeha, pa će se i ona naći u iskušenju da se upusti u izvanbračnu vezu. Psihijatrica Valerie Somers (Barbara Hershey) još uvijek nastoji preboliti smrt svoje maloljetne kćeri, ubijene dvije godine prije, a njezin muž, ugledni pravnik (Geoffrey Rush), ne pruža joj emotivnu utjehu. Jedne noći, jedna od glavnih ženskih protagonistica nestaje, a taj događaj na neki će način ostaviti traga na sve protagoniste priče.

Za razliku od slično koncipiranih mozaičnih drama novije američke produkcije, autorski dvojac Lawrence-Bovell neusporedivo finije isprepliće mrežu odnosa među likovima te predočuje proživljavanja svakog protagonista. “Lantana” je uglavnom sjetna i tek blago optimistična priča o potrazi za ljubavlju i teškoćama međuljudske komunikacije. U trajanju od dva sata film je vrlo dobro izbalansiran, s vješto odmjerenim praćenjem svakog odvojka zapleta, a Lawrenceu valja odati priznanje i zbog sjajne suradnje s glumcima (osobito se ističu Anthony LaPaglia i Kerry Armstrong) te diskretno elegantnog vizualnog stila. Ukratko, odličan film koji svakako zaslužuje preporuku.

Zanimanje: špijun
Blitz

Spoj zvjezdanog tandema Robert Redford – Brad Pitt te redatelja Tonyja Scotta na papiru je obećavao vrhunsku holivudsku atrakciju, no film “Zanimanje: špijun” iznevjerio je očekivanja, kako u kreativnom tako i u komercijalnom pogledu. Temeljni problem filma svakako je krajnje nespretno konstruirana priča o odnosu dvojice CIA-inih špijuna tijekom petnaest godina – prateći njihovo djelovanje u Vijetnamu, Berlinu te Bejrutu – stavljena u dramski okvir smješten 1991., u kojem mentor Redford iz CIA-ina središta u SAD-u pokušava spasiti štićenika Pitta, zatočenog u kineskom zatvoru. Redford, Pitt i Catherine McCormack solidni su protagonisti, u filmu ima nekoliko odlično razrađenih scena napetosti, ali to je dovoljno tek za korektan ukupni dojam, a od ovakve ekipe mora se tražiti bolje.
Uz odličnu sliku i zvuk, glavne atrakcije na vrlo dobrom
DVD-izdanju su Scottov audiokomentar te izbačene scene. (I. S.)

Spy Game, am. špij. triler, 2001.
R: Tony Scott GL: Robert Redford, Brad Pitt, Catherine McCormack, Stephen Dillane, Larry Bryggman

FILM: dvije točkice
DVD: tri točkice

15 minuta slave
VTI

Redatelj i scenarist John Herzfeld s neskriveno velikim ambicijama uprizorio je priču o Čehu i Rusu koji smišljaju izopačeni plan dostizanja “američkog sna”: nakon što steknu slavu kao ubojice, na suđenju će se izvući na mentalnu neuračunljivost, a poslije u ludnici dokazati da su ipak prisebni te usput zaraditi od prodaje prava na ekranizaciju svojih “zgoda”. S tako bizarnom premisom mogla se eventualno snimiti kakva crna komedija, no Herzfeld je izlaže kao smrtno ozbiljnu kritiku suvremenog američkog društva; to bi se možda i dalo probaviti da su zbivanja, pogotovo u završnici, barem malo manje apsurdna. Ovako, film se može izdržati ponajprije zbog solidna nastupa Roberta De Nira u ulozi policajca željnog medijske slave.
Odlično DVD-izdanje popravlja gledateljev dojam, a najefektniji prilozi su 15-minutni dokumentarac o “tabloidnoj televiziji” te panel-diskusija na temu isplativosti zločina. (I. S.)

15 Minutes, am. akc. satira, 2001.
R: John Herzfeld GL: Robert De Niro, Edward Burns, Kelsey Grammer, Karel Roden, Oleg Taktarov

FILM: dvije točkice
DVD: četiri točkice

Zoolander
VTI

Samodopadna zafrkancija Bena Stillera sa svijetom mode, a pogotovo muških modela, prije godinu dana bila je solidan hit u američkim kinima, no u većini ostalih zemalja brzo je nestala s repertoara. Koncept o zgodama priglupog manekena Dereka Zoolandera, utemeljen na skečevima koje su Stiller i njegov scenaristički partner Drake Sather smišljali za dodjelu modnih nagrada na američkoj tv mreži VH1 (može ih se vidjeti na DVD-izdanju), naprosto nije dovoljno duhovit za sat i pol filma. Sam zaplet – u kojem Zoolander metodom ispiranja mozga biva istreniran da ubije malezijskog premijera – zapravo i nije loš, no u njemu je vrlo malo dobrih dosjetki, tako da je jedina kakva-takva zabava za gledatelje pojavljivanje brojnih celebrityja, od Donalda Trumpa do Davida Bowieja.
Među prilozima na DVD-u najzabavniji je niz 30-sekundnih spotova s “mudrostima” protagoniste. (I. S.)

Zoolander, am. komedija, 2001.
R: Ben Stiller GL: Ben Stiller, Owen Wilson, Christine Taylor, Will Ferrell, Milla Jovovich

FILM: jedna točkica
DVD: tri točkice

Crni vitez
Continental Film

Poslije “Kuće debele mame” očekivalo se da će Martin Lawrence stasati u komičarsku megazvijezdu poput Eddieja Murphyja ili Willa Smitha, no sljedeći filmovi nisu to potvrdili, pa ni “Crni vitez”, slobodna prerada klasičnog Twainova romančića “Yankee na dvoru kralja Arthura”. Zaplet o neambicioznom crnom radniku u pseudosrednjovjekovnoj turističkoj atrakciji koji čudesnim stjecajem okolnosti otputuje kroz vrijeme za čitavo tisućljeće te beskrajno sporo shvaća da se njegov dotadašnji lažni svijet pretvorio u stvarnost nudio je ipak malo više. Sve što smo dobili su rutinska križanja srednjovjekovnog i modernog, koja je već obilno – i znatno duhovitije i inventivnije – eksploatirala “Legenda o vitezu”. (N. P.)

Black Knight, am. fant. komedija, 2001.
R: Gil Junger GL: Martin Lawrence, Marsha Thomason, Tom Wilkinson

FILM: jedna točkica
DVD: ništa

O
UCD

Tim Blake Nelson, jedan od trojice spadala u komediji braće Coen “Tko je ovdje lud?”, dobio je očito pogrešnu ideju nakon što je teenagerski hit “10 razloga zašto te mrzim”, u kojem je također nastupila Julia Stiles, preradio Shakespeareovu “Ukroćenu goropadnicu”. “Othello” se sa svojim tragičnim zapletom doima potpuno deplasiran u američkoj srednjoj školi, a i likovi adolescenata premladi su da prolaze takvu kalvariju strasti i ljubomore. Nelson je, inače, vizualno fino režirao film, ali šteta truda: cjelina se doima izvještačenom i pomalo dosadnom.
DVD izdanje nudi film s dobrom slikom i zvukom, nekolicinu izbačenih scena (od kojih su bar dvije mogle ostati u završnoj verziji) te nemontirane intervjue redatelja i glavnih glumaca. (N. P.)

O, am. teen. tragedija, 2001.
R: Tim Blake Nelson GL: Mekhi Phifer, Josh Hartnett, Julia Stiles

FILM: dvije točkice
DVD: dvije točkice

Sinova soba
UCD

Hvaljeni talijanski autor Nanni Moretti nadišao je svoje anegdotalne, uglavnom autobiografski intonirane filmiće ovom dramom o obitelji koja se bolno privikava na činjenicu da njihova sina i brata više nema. Zlatna palma u Cannesu bila je i više nego zaslužena nagrada za to izvanredno ostvarenje. Moretti čak ubacuje humor u scene kojima to naizgled ne treba te zadivljujuće izbjegava patos: njegovo oslikavanje tjeskobne obiteljske svakodnevice diskretno je i suptilno, pa mu film nije mučan, nego se doima kao terapeutska seansa.
Budući da je u pitanju skromna produkcija, slika širokog formata glavni je adut na DVD-u, a u dodacima se izdvaja polusatna talijanska tv emisija posvećena autoru i njegovu filmu. (N. P.)

La stanza del figlio, tal. obitelj. drama, 2001.
R: Nanni Moretti GL: Nanni Moretti, Laura Morante, Jasmine Trinca

FILM: četiri točkice
DVD: dvije točkice

Lisica i pas
Continental Film

Disneyjev crtić o prijateljstvu iskonskih neprijatelja, mladog lisca i lovačkog psa, nije u rangu remek-djela te kompanije poput “Pinocchia” ili “Alice u zemlji čudesa”, ali se zato udobno ugnijezdio u gornjoj polovici njihove ukupne produkcije. Film započinje okrutno poput “Bambija”, ubojstvom majke jednog od glavnih junaka, a prizori lova na lisicu i borbe s grizlijem mogli bi biti šokantni za najmlađe. Ipak, u Disneyju su uvijek znali što rade, pa su prizori tjeskobe spretno interpolirani u sentimentalno-humornu i didaktički poticajnu cjelinu.
DVD izdanje sadrži kraći dokumentarac (šteta što ga nisu napravili malo ambicioznije) koji objašnjava kako se upravo na tom filmu odigrala smjena stare i nove generacije Disneyjevih animatora. (N. P.)

The Fox and the Hound, am. crtić, 1981.
R: Art Stevens, Ted Berman, Richard Rich GLAS: Mickey Rooney, Kurt Russell

FILM: tri točkice
DVD: dvije točkice

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika