Objavljeno u Nacionalu br. 360, 2002-10-06

Autor: Igor Saračević

VIDEO/DVD - Igor Saračević

Nimalo veličanstven pokušaj Jima Carreyja da bude ozbiljan

Visokobudžetna drama 'Majestic' dosad je najveći promašaj jedne od glavnih hollywoodskih zvijezda današnjice u nastojanju da dokaže kako može tumačiti i zahtjevne dramske uloge

Jim CarreyJim CarreyVisokobudžetna drama “Majestic” prvi je film Jima Carreyja koji se u nas pojavljuje na videu bez prethodnog prikazivanja u kinima. Već iz tog podatka jasno je kako je riječ o jednom od većih promašaja iz novije hollywoodske produkcije, i doista – produkcija filma stajala je 72 milijuna dolara, u američkim kinima zaradio je nepunih 28 milijuna, a rezultati na ostalim većim teritorijima bili su mahom zanemarivi. Osim toga, film je snimljen s više nego očitim ambicijama da se nametne kao kandidat za Oscare, ali poslije kraha u kinima i mlakih recenzija odmah je nestao s radara glasača Američke filmske akademije.

Neuspjeh “Majestica” zacijelo je jako pogodio Carreyja, jer riječ je o njegovu dosad najvećem podbačaju u nastojanju da dokaže kako nije “samo” komičar, nego i ozbiljan dramski glumac. Priča filma smještena je u 1951., a Carrey glumi Petera Appletona, nadobudnog hollywoodskog scenarista koji dospijeva na zloglasnu “crnu listu” te, stjecajem bizarnih okolnosti, završi u idiličnom gradiću Lawsonu. Zbog udarca u glavu ostao je bez pamćenja, a mještani u njemu prepoznaju Lukea Trimblea, mladića koji je nestao u Drugom svjetskom ratu. Peter prihvaća novi identitet, te sa svojim “ocem” Harryjem (Martin Landau) kreće u obnovu mjesnog kina, zvanog “Majestic”, a usporedno “obnavlja” vezu s Lukeovom nekadašnjom djevojkom Adele (Laurie Holden). Idila je, međutim, kratkog vijeka, jer Petera pronalaze vladini agenti te on mora izaći na saslušanje pred kongresnom komisijom za protuameričku djelatnost…

Redatelj Frank Darabont (“Iskupljenje u Shawshanku”, “Zelena milja”) i scenarist Michael Sloane previše su dolovno nastojali prizvati duh filmova hollywoodskog klasika Franka Capre. Zbog nekritičkog veličanja vrijednosti provincijskog načina života te idealizma pojedinca u borbi za očuvanje temeljnih demokratskih načela Sjedinjenih Država, “Majestic” je ostao bez ikakve veze sa stvarnošću, završivši kao nostalgična fantazija, nepotrebno razvučena na dva i pol sata. Pritom, i unatoč takvoj komociji u izlaganju priče, Darabont nije uspio sugestivno razraditi nijedan odnos među protagonistima, čak ni romansu Petera/Lukea i Adele. Darabontov je pripovjedački stil neosporno dovoljno tečan da “Majestic” ne predstavlja osobit napor za gledatelja, no svakako ostaje dojam kako je riječ o razočaravajućem ostvarenju. Jim Carrey morat će biti mnogo pažljiviji u izboru svojih budućih “ozbiljnih” projekata.

Poslije razočaravajućeg rezultata u kinima, u Warner Bros.-u nisu se mnogo trudili oko DVD-izdanja, koje nudi samo sedam kratkih izbačenih scena te odlomak iz tobožnjeg crno-bijelog filma snimljenog prema scenariju Carreyjeva lika.

MAJESTIC
(Issa)

The Majestic
am. drama, 2001.
R: Frank Darabont
GL: Jim Carrey, Martin Landau, Laurie Holden, David Ogden Stiers, James Whitmore, Jeffrey DeMunn

FILM: dvije točkice
DVD: dvije točkice

Genijalni um
Blitz

Ovogodišnji dobitnik Oscara za najbolji film i režiju solidan je prikaz životne borbe uglednog američkog matematičara Johna Nasha sa shizofrenijom. Redatelj Howard i scenarist Akiva Goldsman zanimljivo su koncipirali polazni pristup dramatiziranju Nashovih psihičkih stanja, ali zbog Howardove pomalo inertne izvedbe te manirističke interpretacije Russella Crowea film ne ostavlja dojam istinski velikog ostvarenja. U glumačkoj ekipi bolji dojam ostavili su Ed Harris i Jennifer Connelly, a valja istaknuti i sjajnu kameru Rogera Deakinsa.
Domaće DVD-izdanje sadrži audio-komentare Howarda i
Goldsmana, te izbačene scena, no valja istaći da originalno
izdanje s dva diska nudi daleko više priloga. (I.S.)

A Beautiful Mind, am. biograf. drama, 2001.
R: Ron Howard GL: Russell Crowe, Ed Harris, Jennifer Connelly

FILM: tri točkice
DVD: tri točkice

Valentinovo spiljskog čovjeka
UCD

U ekranizaciji romana Georgea Dawesa Greena (‘Porotnica’), Samuel L. Jackson glumi Romulusa Ledbettera, psihički poremećenog njujorškog beskućnika koji nastoji razotkriti ubojicu jednog mladića, usput se boreći sa svojim demonima. Redateljica Kasi Lemmons u izlaganju zbivanja pokazala je vrlo inventivan vizualni stil, no nije uspjela dati cjelini pravi dramski naboj, tako da film ostavlja gledatelja na distanci. Jacksonova interpretacija na trenutke prelazi u preglumljivanje, ali najvećim dijelom je vrlo dobra, a od doprinosa suradnika iza kamere glavni je adut glazba Terencea Blancharda.
Uz solidnu sliku i zvuk, DVD nudi zajednički audio-komentar redateljice i montažerke te izbačene scene. (I.S.)

The Caveman’s Valentine, am. triler-drama, 2000.
R: Kasi Lemmons GL: Samuel L. Jackson, Colm Feore, Ann Magnuson

FILM: dvije točkice
DVD: dvije točkice

Zajedno
Discovery

Film Lukasa Moodyssona bio je jedan od vrhunaca prošlogodišnjeg kino repertoara, a njegova pojava na videu i DVD-u također je važan kulturni događaj, i valja se nadati da će izazvati pozornost koju svakako zaslužuje. Moodyssonov prikaz života u jednoj hipijevskoj komuni u Stockholmu sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća imponira punokrvno oblikovanim likovima, profinjenim zapažanjima ljudskog ponašanja te lakoćom s kojom mijenja ugođaje. Mladi redatelj sjajno vodi glumački ansambl, vrlo je dojmljiv i njegov realistički vizualni prosede, a iznimnom ukupnom dojmu pridonosi i efektan izbor glazbe.
S obzirom na skromnu produkciju, od DVD-a se nije moglo očekivati više od rutinskih priloga. (I.S.)

Tillsammans, šved. humor. drama, 2000.
R: Lukas Moodysson GL: Lisa Lindgren, Gustaf Hammarsten, Ola Norell

FILM: četiri točkice
DVD: dvije točkice

Oboji svoja kola
VTI

Snimljena za (krajem šezdesetih) enormnih 20 milijuna dolara, ekranizacija velikog broadwayskog hita Alana Jaya Lernera i Fredericka Loewea dokrajčila je hollywoodski mjuzikl, filmsku karijeru Joshue Logana (‘Piknik’, ‘Autobusna stanica’), a kritičari su se podrugivali glazbenim brojevima u kojima Clint Eastwood pjeva balade. Iako pomalo monotono, u pitanju je puno zanimljivije djelce no što no što njegova reputacija sugerira, s provokativnom pričom o ženi koja otvoreno živi s dva muškarca, dok je inscenacija Divljeg zapada u stilu tada pomodnih naturalističkih vesterna (fantastična fotografija Williama A. Frakera).
Film na DVD-u izgleda i zvuči odlično, ali je izdanje bez dodataka razočaravajuće. (N.P.)

Paint Your Wagon, am. vestern mjuzikl, 1969.
R: Joshua Logan GL: Lee Marvin, Clint Eastwood

FILM: tri točkice
DVD: dvije točkice

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika