Objavljeno u Nacionalu br. 830, 2011-10-11

Autor: Damir Grubiša

Prisjećanje na početak kraja

Kolektivno samoubojstvo

Politolog i sveučilišni profesor te ravnatelj Centra za europske studije Damir Grubiša analizirao je u pretprošlom broju Nacionala najavu HDZ-ove vrhuške o podizanju tužbe protiv Željka Jovanovića, što je prema Grubišinom mišljenju bila snažna naznaka konačnog pada te stranke. Priča je zahvaljujući današnjim događajima u sabornici dobrano uznapredovala u smjeru takovih predviđanja, pa je došlo vrijeme da još jednom podsjetimo naše čitatelje na predmetni tekst, inače dosta znakovitog naslova

Ako dođe na sud, Jovanović će podastrijeti dokaze koji inkriminiraju vrh HDZ-aAko dođe na sud, Jovanović će podastrijeti dokaze koji inkriminiraju vrh HDZ-aOdlukom o podizanju tužbe zbog klevete protiv Željka Jovanovića HDZ je otvorio novu fazu u svojoj autodestrukciji. Pokušao sam, budući da predajem svojim studentima predmet koji se zove komparativna politička korupcija, pronaći sličan slučaj u povijesti modernih demokracija. Nisam uspio naći slučaj da jedna stranka tuži oporbenog političara zbog političkog iskaza, ma koliko oštar on bio. Međutim, takvim slučajevima obiluju Tajland, Azerbejdžan, Gruzija, Ukrajina, Zambija, Libanon, pa čak i Turska, iako je premijer Erdogan povukao svoje tužbe za klevete - jer je računao da će mu to škoditi u pregovorima s EU.

Pao imunitet Jovanoviću

Jadranka Kosor i HDZ ne mare za to što će Hrvatsku izblamirati baš kad se spremamo ući u EU, gdje takvih primjera nema. Doduše, nema ni takvih primjera, kao što se dogodilo u HDZ-u, da se pod vodstvom bivšeg premijera Sanadera HDZ, vodeća stranka koja se poziva na vrijednosti i zasade demokršćanstva, pretvorila u korupcijsku hobotnicu koja je iz države ilegalno isisavala novac za svoje crne fondove i državom manipulirana kao svojim vlasništvom.

Demontaža iznutra

Prilično je apsurdno što je odvjetnik HDZ-a Vladimir Gredelj, na nalog predsjednice Jadranke Kosor, započeo proces konačne demontaže HDZ-a kao političke stranke. Jer dođe li do sudskog postupka pred nepristranim pravosudnim tijelom, teško je pretpostaviti da Željko Jovanović neće iskoristiti priliku da podastre činjenice koje inkriminiraju ne samo bivšeg premjera Sanadera, nego i dobar dio vodstva HDZ-a.

Majmunčići

Jadranka Kosor u kadru s Ocem (foto: Pixsell)Jadranka Kosor u kadru s Ocem (foto: Pixsell)Nedvojbeno je da je HDZ isisao iz državne blagajne pozamašnu svotu novca kroz Fimi Mediju i sustav pranja novca koji se iz državnih tvrtki preko preplaćenih narudžbi slijevao u crni fond HDZ-a. Nedvojbeno je i da su izborne kampanje HDZ-a za prošle izbore, pa i kampanja same Jadranke Kosor za predsjednicu Hrvatske, stajale mnogo više nego što je to deklarirano u lažnim izvješćima o utrošku novca, iza kojeg stoji i njezin potpis. No vođe HDZ-a primijenili su metodu triju japanskih majmunčića (Mizaru, Kikazaru i Iwazaru): jedan ništa nije vidio, drugi ništa nije čuo, treći ništa nije rekao. Nitko od političkih vođa HDZ-a, ni od njihovih savjetnika, nije shvatio da se iz ovoga mulja mora odmah izvući, pa makar po cijenu da se krivnja svali na bivšeg predsjednika stranke i uži krug njegovih bliskih suradnika. Umjesto toga, stranka je prihvatila kolektivni harakiri kad se cijeli slučaj rasplete pred sudom.

Zli među nama

HDZ-ov naum da sudski goni Jovanovića mogao bi mu pružiti rijetku priliku da podastre činjenice koje inkriminiraju ne samo bivšeg premjera Sanadera, nego i dobar dio vodstva HDZ-a (foto: Pixsell)

HDZ-ov naum da sudski goni Jovanovića mogao bi mu pružiti rijetku priliku da podastre činjenice koje inkriminiraju ne samo bivšeg premjera Sanadera, nego i dobar dio vodstva HDZ-a (foto: Pixsell) Jadranka Kosor imala je jednu šansu da se pokuša izvući sa što manje žrtava. Naravno, morala bi žrtvovati pokojeg laufera i topa, ali bar s nadom da će izvući cijelu stranku, a možda i sebe. Mogla je, naime, skinuti ruku s očiju, ušiju i usta i svaliti krivnju na one koji su joj "radili iza leđa" i nju doveli u zabludu.

Mogla je, primjerice, i sazvati uža tijela svoje stranke, otvoriti seansu "kritike i samokritike", kako se to obično radi kada voda dođe do grla političarima (u autoritarnim strankama). Oni vještiji, poput Helmuta Kohla, Jacquesa Chiraca, Nicolasa Sarkozyja, naći će bezbroj načina da izvedu igru zamjene maski: nismo mi krivi, nego su krivi oni zli među nama i zato ćemo ih kazniti i osloboditi stranku takvoga balasta. No Jadranka Kosor ne spada u tu kategoriju ljudi i političkih vođa pa nije shvatila da potpunom negacijom čini medvjeđu uslugu sebi i svojoj stranci.

Samoukidanje

Da je formirala neko povjerenstvo zaduženo da ispita činjenice koje su procurile u javnost (ali ne da potakne istragu o tome tko je dao medijima informacije), da se eventualno riješi nekih od Sanaderovih vjernih sudionika u ovom korupcijskom skandalu, možda bi i uspjela nekoga i smutiti, a možda bi joj i dio naivnijih i povjerovao da ona s tim nema dublje veze, nego da je samo, disciplinirano, potpisivala sve što su joj podnosili na potpis.

No Jadranka Kosor nije učinila ništa od toga. Mogla se, primjerice, informirati o tome kako se to događalo u drugim europskim zemljama, primjerice, u susjednoj Italiji. Tamo je vodstvo Demokršćanske stranke 16. siječnja 1994. donijelo odluku o raspuštanju stranke, nakon što je stranka potonula u megakorupcijskom skandalu. Samoukinula se nakon deset mjeseci i Socijalistička stranka, koja je s demokršćanima sudjelovala u istom skandalu i ilegalno si priskrbila crne fondove.

Povlačenje za ruka

Kad je Jadranka Kosor, simulirajući partijsko jedinstvo na pozornici arenalnog Sabora HDZ-a, na svoj užas, primijetila da se 'kolu' nastoji pridružiti Jarnjak, te da joj je htio uhvatiti ruku, Kosor je refleksno pokušala izbjeći ovu gestu (ilustrativni prizor sa Sabora HDZ-a u Areni; foto: Daniel Kasap/PIXSELL)Kad je Jadranka Kosor, simulirajući partijsko jedinstvo na pozornici arenalnog Sabora HDZ-a, na svoj užas, primijetila da se 'kolu' nastoji pridružiti Jarnjak, te da joj je htio uhvatiti ruku, Kosor je refleksno pokušala izbjeći ovu gestu (ilustrativni prizor sa Sabora HDZ-a u Areni; foto: Daniel Kasap/PIXSELL)Međutim, Jadranka Kosor jednostavno negira sve to što se dogodilo i time, svakako, podcjenjuje inteligenciju prosječnog hrvatskog građanina. Doduše, pažljivom promatraču HDZ-ove konvencije u zagrebačkoj Areni nije mogao promaknuti jedan bizaran detalj: u općem, hinjenom oduševljenju pri završetku ovog plebiscitarnog skupa režiranog u maniri hard-core socijalističkog realizma, kada je došlo do "spontane manifestacije" jedinstva stranke i kada je Jadranka Kosor trijumfalno podigla ruku u zrak sa svojim adlatušom Brankom Bačićem, s lijeve strane joj se primaknuo Ivan Jarnjak i gurnuo joj svoju ruku da i on bude dio tog lanca simuliranog jedinstva partije. A kad je Jadranka Kosor, na svoj užas, primijetila da je to Jarnjakova ruka koja joj se ugurava, pokušala ju je odgurnuti. I baš tada je kamera švenkala i gledatelji su ostali uskraćeni za epilog tog pokušaja ulagivanja Jadranki Kosor jednog od ključnih igrača Sanaderova klana unutar HDZ-a, vjerojatno prvog na listi za žrtvovanje.

Hobotnica

Jadranka Kosor imala je, dakle, šansu da sa stabla HDZ-a odreže nekoliko grana koje je mogla proglasiti zaraženima i time pokazati javnosti da ona ima inicijativu i da doista shvaća da borba protiv korupcije počinje u vlastitu domu, u vlastitoj sredini i u vlastitoj partiji. Jer svima je jasno da Sanader nije mogao cijeli taj sustav korupcije uspostaviti i voditi sam, da je za to morao imati ipak neke ključne suradnike "u sistemu". Naravno da ih je imao, i oni će isplivati u sudskom procesu. Jadranka Kosor je, povjeravajući sudbinu svoje stranke u sudske ruke, implicitno pokazala da ne vjeruje u moguću moralnu obnovu HDZ-a, pa makar i uz žrtvovanje nekih da bi se sačuvao cijeli pokret. Ovako, ona je fatalistički izabrala da podijeli sudbinu stranke, a činjenice joj baš ne govore u prilog. Svakako, postoji razlika između onih koji su bili aktivni sudionici te korupcijske hobotnice. No oni najaktivniji u tome nisu mogli biti uspješni da nisu postojali i oni koji nisu sudjelovali, ali su dizali ruke kad je trebalo odlučivati ili su znali odakle dolazi crni novac, ali to nisu dovodili u pitanje.

Nestajanje

Izgleda da je sindrom sanaderizma preživio i bez Sanadera. Doduše, u znatno neuvjerljivijem izdanju; Jadranka Kosor i Ivo Sanader (Pixsell)Izgleda da je sindrom sanaderizma preživio i bez Sanadera. Doduše, u znatno neuvjerljivijem izdanju; Jadranka Kosor i Ivo Sanader (Pixsell)Treća garnitura je ona koja nije htjela znati, iako su imali sve indikacije da crni fondovi postoje i da su pritom, prema nekima, i jako izdašni. Četvrta je ona garnitura koja se pravi da nije znala, a peti su oni koji, možda, i nisu znali. Jadranka Kosor je mogla u ime te "šutljive većine" pokušati kroz internu stranačku istragu sačuvati baš njih. Ali ona je izabrala da svoju sudbinu povjeri u ruke pravosudnih tijela i time je sebe demantirala kao učinkovitog političkog lidera. Jer ako politički lider mora čekati da "institucije rade svoj posao", onda on nije taj koji je lider - vođa, nego samo jedan od onih koji fatalistički čekaju na Titanicu da se neko čudo dogodi pa da se ipak spase. U ovom slučaju čuda ipak, po svoj prilici, neće biti. To bi čudo mogli biti izbori, ako bi glasači ipak zatvorili nos od smrada i ipak glasovali za HDZ, nagrižen korupcionaškom aferom i etiketiran kao "zločinačka organizacija", a sudski postupak pred sudom zbog klevete mogao bi samo ubrzati urušavanje cijelog HDZ-a i njegovo nestajanje s političke scene.

Tragedija - farsa

Možemo zamisliti raspravu pred sudom, na koju će, osim same Jadranke Kosor i svih njezinih suradnika, Željko Jovanović pozvati i niz drugih svjedoka, pa i eksperata iz Europske unije i svijeta, koji će iznijeti i izvješća organizacije GRECO o neprimjerenom financiranju kampanja i stranaka u Hrvatskoj. A ako sudovanje potraje poput neke televizijske sapunice, mogla bi ova afera jednoga dana završiti i pred Europskim sudom za ljudska prava i time zapečatiti reputaciju naše zemlje glede korupcije i borbe protiv nje. A gdje su bili svi ti brojni i u medijima hvaljeni savjetnici i spin-doktori Jadranke Kosor da joj savjetuju da ne zakucava čavao u lijes HDZ-a? Izgleda da je sindrom sanaderizma preživio i bez Sanadera. No Jadranka Kosor ipak ne djeluje tako uvjerljivo kao njezin "dragi Ivo". Tragedija koja se drugi put ponavlja, ipak završava kao - farsa.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
20/5/09

BXLCRO, 11.10.11. 06:47

Kako izgleda da ce se HDZ sam ukinuti a ne da bi to ucinila oporba nakon 4 prosinca 2011 !!!Hahaha!!!


registracija
7/4/11

ivanovac, 11.10.11. 07:34

Normalno je da se prave blesavi, blesaviji nego što jesu.
Imaju kolektivnu amneziju, a krali su na sve načine.
Najperfidniji je kroz Fimi mediju, gdje je svoj doprinos dala i Hrvatska lutrija i njezina direktorica Vesna Bakran,
obilato dajući "poslove" Fimi mediji i debelo plaćajući jer lova je išla za HDZ koji ju je instalirao za direktoricu Hrvatske lutrije.
Sada pred izbore gospodična Bakran postala je gorljiva pobornica borbe protiv korupcije i organizira predavanja za djelatnike Hrvatske lutrije, koji u svoje slobodno vrijeme (prije posla) moraju doći slušati predavanja o borbi protiv korupcije. Nepotrebno maltretiranje djelatnika
koji su u svakom slučaju svjesniji od onih koji im ta predavanja organiziraju i drže.
Gospodična Bakran i dalje je na liniji HDZ-a, jer je sada moderno uključiti se u borbu protiv korupcije.


registracija
22/3/11

vferari, 11.10.11. 09:49

Jovanović ni jednom rečju nije kršio ustav izgovorio je samo čimjenice i nikakav sud mu nemože ništa,dok hadeze širi nacionalnu netrpljivos javno na svojim skupovima a to je kažnjivo po ustavu što bi Gredelj trebao znati no sobzirom da ga nitko tko nešto znači u toj struci ne shvaća ozbiljno nije ni važno.Gospodin Jovanović je pošte domoljub iskreni branitelj a to što on pripada nekoj drugoj političkoj opciji to je samo dobro za hrvatsku i nitko mu nemože ništa.


registracija
11/10/11

tajo, 11.10.11. 09:56

Svatko tko je igrao lutriju u doba predsjednicke kampanje drugarice Jace mogao je primjetiti da nesto nije u redu. Ja sam tada igrao LOTO i iako 7-ca nije bila izvucena nekoliko kola jack-pot je rastao minimalno, a ne kao prije toga. Ocito novac se slijevao u dzepove KRA-DE-ZEa. Sve je pametnima bilo toliko ocito, cudno da nije upalo u oci i onima kojima je trebalo. Osim ako nisu i oni (policija i sudstvo) bili na istim jaslama. Toliko o trodiobi vlasti. Gospodja Bakran bolje da se poklopi usima i suti.


registracija
20/6/11

etna47, 11.10.11. 12:35

KOMUNJARE vaše vrjeme je prošlo, badava vam trud, vi ste 60-set godina imali prilike da nešto napravite, a što ste naprvili naciju naučili na lopovluk. Dobro ste živjeli jer vam nitko i ništa nije smjo reći, bili ste zaštićeni kao "zlatno tele". Sada nakon 20-et godina puna su vam usta DEMOKRACIJE ljuskih prava i slično.Oni koji su rođeni prije 20-et god. kad je stvorena Hrvatska Država nisu imali mogućnost niti mogli da se bave Korupcijom i lopovlukom, a vi ostali pogledajte se u OGLEDALO pa će te prepoznati jednog od tih. Ima časnih ljudi koji su sve ovo vrijeme pmagali u stvaranju i obrani Domovine zato njih ne treba stavljati u ist KOŠ jer svaki ima ime i prezime. Izjave drugova Jovanovića i Ostojića su apsurdne i nemaju mjesta u demokratskom društvu.


registracija
31/1/10

STTony, 11.10.11. 13:12

etna47, idi bre u Soko Banju pa se leči.


registracija
15/11/06

rimaz, 11.10.11. 16:04

Re:etna47
Izgleda da si polupala lončiće. Kosorica i većina HDZ-ovaca su bivši drugovi, a Jovanović i ostali "eksponirani" SDP-ovci su za vrijeme bivšeg režima bili djeca ili srednjoškolci. A javna tajna je da je HDZ trošio više, mnogo više no što je "zarađivao". Druga činjenica je da su svi "lopovi" koji su pod istragom čelnici HDZ-a ili njegovi članovi. I kako nazvati organizaciju koja u svojim redovima njeguje kriminal. Možda stranka lake zarade ili univerza za lopove.


registracija
27/7/09

cheleken, 11.10.11. 16:26

E moja etna47 dok je takvih ko ti HDZ se ne treba bojat da ce izgubit na izborima


registracija
20/6/11

etna47, 11.10.11. 16:35

Re.STTony

Povedi tamo svoju KEVU I BABU,a možeš i ti pći s njima u pratnju,a ne zaboravi kupiti nepovratnu kartu.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 11.10.11. 16:40

etna tudume,kaže se karta u jednom smjeru,a ne nepovratna.Nije to boca,kužiš?


registracija
15/6/11

vuksadinare, 21.10.11. 15:24

mene ne čudi što jaca štiti šeksa jer taj čovjek ima sve o prljavštinama što su se dešavale u hdz-u i ljudi o njemu i on da propjeva koliko bi ih u zatvor završilo ovako savršeno dobro to zna šeks i sa tim kupuje slobodu i poziciju


registracija
7/3/11

medjimurec, 21.10.11. 16:12

Ovo je sasvim jadan list a i novinar , kakovi su to clanci a i naslovi- radi jadnog primitivnog Jovanceta pao sabor , pa siluje se ustav , da se stvarno nasmijes dobro.Tele je zbog izazivanja mrznje( a toga je prepun) izgubio imunitet- neka se brani na sudu ko i svi ostali!


registracija
3/12/10

Yoda, 21.10.11. 16:45

@etna47, dušo... Toliko godina u guzici, a trabunjaš takve gluposti... Načitali smo se mi i naslušali u ovih osam godina vladavine lopovske stranke, a i prije toga, svega i svačega. Čak nas je i tvoj voljeni Otac nacije nazivao stokom sitnog zuba, sjećaš se?
Madjimurec, daj se ortijezni pa onda piši...


registracija
21/4/11

Milankn, 21.10.11. 16:49

Dirljivo je čitati jednog "politologa i sveučilišnog profesora te ravnatelja Centra za europske studije", inace prirepka SDP-a (to ne piše), kako panično i užasnuto šizi i cvili nad onim što mu se stranačkom kolegi Jovanoviću danas dogodilo u Saboru. Jao, mama, skinilo mu imunitet, e, kud će sad jadan .-)

Ma što toliko plačete, SDP-ovci? Što ste se na stražnje noge digli? Ako Jovanović sa svojom "zločinačkom organizacijom" nije oklevetao HDZ i ako nije počinio zločin iz mržnje, nemate zbog čega strahovati... jel' tako? :-)


registracija
26/11/09

CH2710, 21.10.11. 17:44

medjimurec, 21.10.11. 16:12

---------------------------------------------------

Daj... potrudi se završiti bar pola razreda osnovne škole... iako je - kako kaže poslovica - starog konja nemoguće naučiti da vuće kola.


registracija
26/11/09

CH2710, 21.10.11. 17:46

A ova "etna47" biti "mlogo inteligentno" stvorenje... kao i ostala KRADEZENJARSKA navijačka gamad.


registracija
24/3/10

bagsy, 21.10.11. 18:28

Svaka sila za svog vremena


registracija
22/4/11

www, 21.10.11. 22:33

HDZ osim svojih veleizdajnika , najozbiljnije računa i na glasove 500000 nepostijećih birača


registracija
9/8/09

vinko12, 21.10.11. 23:43

krepavajtei vristite crveni kmeri.
Odzvonilo vam je. jos dok vam skinu vaseg idola zlocinca titu, idete svi na povijesno smetiste s mesicem i josifovicem


registracija
16/6/10

nosonja, 22.10.11. 06:53

..............ne priznajem ništa bez slova ČĆŽĐŠ, krepaj tamo daleko u tuđmini....ha,haha


registracija
25/10/09

sunce55, 22.10.11. 08:14

pa SDP ne mora puno raditi da dođe na vlast. To
umjesto njega u ovoj predizbornoj trci čini Jadranka
i njezina svita. Snjeguljica i sedam patuljaka se čudom
čude što se to događa, zašto ih nitko ne voli, ZAŠTO
NEĆEMO GLASATI ZA NJIH.
E moj narode, nemoj se i sada osramotiti, sve su ti
uzeli, pokrali pa im treba reći: "Dosta je", ODLAZITE.
Samo treba paziti na one prekobrojne - nepostojeće
birače kod zadnjeg popisa. Nadam se da će GONG
budno motriti.


registracija
2/1/11

prohujalo, 22.10.11. 13:36

i dok se mi sitnozuba stoka bavimo Kosoricom i Seksom......zaboravljamo ko ih je stvorio i naucio da se ovako ponasaju.......
kad se dogodi bolest doktor prvo pita uzroke te bolesti da bi mogao izlijeciti uzrok nekim lijekom.....
ako se uzrok ne ubije, bolest se vraca, tako je i u politici......
draga sitnozuba stoko dali ste zaboravili uzrok svoje bolesti......Krivousti i pizza maker(bijela dolcevita).....
dok obicni gradanin ocekuje cudo (EU ili Zapad)
vjerujte da se cudo nece dogoditi i EU i Zapad ima dovoljno svojih problema....mi svoj problem trebamo rijesiti sami......ako to ne uradimo sami ne da cemo mi ostati u mraku nego i nekoliko generacija nasih pokolenja.....zalosno jer ipak smo mi kaso nacija bili cinjeni i u Evropi i u svijetu- prije ovim domoljubnih dobrotvora.....a gdje nam je mjesto sad sa domoljubnim dobrotvorima to prosudite sami.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika