Objavljeno u Nacionalu br. 830, 2011-10-11

Autor: Damir Petranović

Fuchs off legalnostima

Sud je, na osnovi tužbe Pavićeva protukandidata Željka Domazeta, zaključio da se Pavić nije smio kandidirati za treći mandat jer se po Zakonu o visokom školstvu dužnost rektora smije obavljati u najviše dva mandata, dakle, osam godina

Ministar znanosti Radovan Fuchs prošlog se tjedna našao u poprilično neugodnoj situaciji: presuda Upravnog suda dokazala je da je njegovo ministarstvo podržalo prošlogodišnju protuzakonitu kandidaturu Ivana Pavića za rektora Sveučilišta u Splitu. Sud je, na osnovi tužbe Pavićeva protukandidata Željka Domazeta, zaključio da se Pavić nije smio kandidirati za treći mandat jer se po Zakonu o visokom školstvu dužnost rektora smije obavljati u najviše dva mandata, dakle, osam godina.

Premda su Domazet i skupina od sedamdesetak sveučilišnih profesora još u svibnju prošle godine upozoravali da se radi o nelegalnom činu, prorektor za pravna pitanja Sveučilišta u Splitu Dragan Bolanča izdao je mišljenje po kojemu je kandidatura moguća jer se zakon u međuvremenu mijenjao. Pismeno ga je podržalo i Fuchsovo ministarstvo, premda je odredba o maksimalna dva mandata jednaka i u starom i u novom zakonu.
Nakon presude Upravnog suda u Splitu uslijedila je još nevjerojatnija situacija: umjesto da iz moralnih razloga odstupi s funkcije, Pavić se uz pomoć svoga zamjenika Bolanče odlučio zadržati na njoj što dulje. Tako je Senat Sveučilišta, sastavljen od Paviću odanih dekana splitskih fakulteta i sedam predstavnika studenata, prihvatio tumačenje po kojemu njegova kandidatura doista jest nelegalna, ali sam izbor za rektora - nije. Zbog akademske blamaže drugog po veličini sveučilišta u Hrvatskoj očekivala se Fuchsova reakcija, jer je po zakonu dužan nadzirati legalnost rada svih visokoškolskih institucija, no ministar se ovaj put pozvao na autonomiju sveučilišta i podržao nevjerojatno pravno tumačenje Dragana Bolanče.

Zašto Ministarstvo znanosti štiti rektora koji je očito nelegalno došao na taj položaj? Osim što je Pavić još odavno član HDZ-a, sasvim sigurno razlog je i u ovoljetnim dramatičnim događanjima oko usvajanja Fuchsovih prijedloga triju zakona o visokom školstvu, kad se rektor Pavić stavio na stranu Ministarstva i manipulacijama pokušao ishoditi pozitivno mišljenje Sveučilišta u Splitu.

Da Pavić ne namjerava poštovati odluku Upravnog suda i pokušava se zaštititi od eventualne smjene vlasti, dokazuje podatak da se ovih dana priključio SDP-ovu Savjetu za znanost. Njegovu protukandidatu Domazetu ne preostaje ništa drugo osim pokretanja kaznenog postupka, što će navjerojatnije i učiniti ovih dana.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika