Objavljeno u Nacionalu br. 832, 2011-10-25

Autor: Jasna Babić

Autogol HDZ-a

Jovanović može, umjesto Bajića, dokrajčiti HDZ

Obranom SDP-ova zastupnika mogla bi se raščistiti političko-kriminalna scena i obaviti sve ono što je proteklih mjeseci propustio obaviti šef DORH-a

Kvalifikaciju o HDZ-u kao 'zločinačkoj organizaciji'
Jovanović je preuzeo s
FacebookaKvalifikaciju o HDZ-u kao 'zločinačkoj organizaciji' Jovanović je preuzeo s FacebookaU procesu na zagrebačkom općinskom sudu Željko Jovanović, ukinutog zastupničkog imuniteta, mogao bi trijumfirati nad HDZovom tužbom za, navodno, klevetnički sadržaj svoje tvrdnje “HDZ je zločinačka organizacija”. No premda su realne šanse za njegovu sudsku pobjedu, velika je zagonetka hoće li najavljene parnice ikada biti zakazane. U samom HDZ-u nije zamijećeno oduševljenje tužbom koju su sastavili Vladimir Šeks i bjelovarski odvjetnik Vladimir Gredelj, uz početni blagoslov Jadranke Kosor. Stav protivničkoga SDP-a zasad je nepoznat. Kao disciplinirani član svoje stranke Jovanović će, kako osobno priznaje Nacionalovim novinarima, uskladiti svoje poteze sa stajalištima SDPova vrha.


OSIM SAME JADRANKE KOSOR, koja ovih dana zrači očajničkim optimizmom, njezin je HDZ već svladan pokunjenom sviješću o porazu što slijedi na parlamentarnim izborima: u stranačkim redovima, u nazočnosti Nacionalovih novinara, šaptom procjenjuju optimalni učinak od 20 do 22 posto glasova na nacionalnoj razini. Znači da se HDZ, kao stranačkopolitički tužitelj, nekako nada da Željko Jovanović nakon 4. prosinca obnavlja svoj imunitet ne bi li, uz ostalo, lagodno izbjegao možda neželjeni sudski proces. Riječ je o jedinom načinu da HDZ eskivira poraz od osamljenoga SDP-ova pojedinca, održavajući fikciju tragične žrtve užasnoga verbalizma, po mogućnosti bez konačnog sudskoga pravorijeka. HDZ-ova tužba protiv Jovanovića i SDPa pokazala se kontraproduktivnom pa je već dva dana nakon ukidanja imuniteta Jadranka Kosor emitirala pomirljivu poruku: HDZ povlači tužbu, ako se Jovanović lijepo ispriča. Istina, Jovanović je uzvratio da se ne misli ispričati. Ali riječ je o predizbornim vremenima kada se političari junače radikalnom retorikom. Kad zauzmu mjesta u sabornici i prepuste se ustoličenim ulogama, veliko je pitanje hoće li se ikada razjasniti sadržaj opravdane teze “HDZ je zločinačka organizacija”. Tako se u novoj retoričkoj formi isti problem vraća na svoj formalnopravni početak: dobiva li doista SDP-ov saborski zastupnik s novim mandatom i novu poštedu od privatnih parnica, uključujući ishitrenu HDZ-ovu tužbu za klevetu?

“HM, OTVARATE DOISTA zanimljiv problem. Problem koji visi o jednoj niti… Ali bude li pitanje kreirao Vladimir Šeks, znam unaprijed, bit će to silovanje prava, poslovnika i Ustava”, kaže Ingrid Antičević Marinović, SDP-ova ekspertica za pravosuđe, zasad bez konačnog odgovora. “Mislim da bi imunitet koji je ukinut zbog sadašnje HDZ-ove tužbe morao vrijediti dok se ne okonča konkretni slučaj. Ali pod patronatom Vladimira Šeksa Sabor je već učinio sličan presedan u natezanju oko kaznenog progona, pritvaranja i oslobađanja Branimira Glavaša. Zato postoji solidna osnova da naknadno stečeni imunitet vrijedi retroaktivno, da se tako izrazim”, veli pak Krunislav Olujić, stručnjak za ustavno pravo, podsjećajući na genezu već duboko iskopanog raskola između zapisanih pravnih načela i paralelne političke prakse. Na Jovanovićevoj koži, međutim, prošlog je tjedna izveden obrat. Dok su svih proteklih godina političku scenu u tom pogledu određivala uvriježena i nepisana pravila političkog ponašanja, pa je Sabor uvijek bespogovorno usvajao mišljenje Imunitetno-mandatnoga povjerenstva, ovaj put saborski su zastupnici morali glasati kako je HDZ-ovcima odredila energična Jadranka Kosor, njihova nikada izabrana predsjednica. Kako tvrde očevici, prošle srijede banula je u saborski Klub HDZ-a, imperativno zahtijevajući da se, unatoč bojkotu Kukuriku koalicije, pošto-poto osigura dovoljna količina parlamentarnih glasova, koja će iskoristiti nikad prije iskušavanu mogućnost za ukidanje Jovanovićeva imuniteta baš u inat nadležnom saborskom tijelu.

“IZGLEDALA JE IZBEZUMLJENO. Vikala je, gnjevno je stiskala šake i lamatala rukama”, tvrde Bajić u početku dokazni
materijal protiv HDZ-a
nije oblikovao u optužnicuBajić u početku dokazni materijal protiv HDZ-a nije oblikovao u optužnicuisti očevici. U muci da realiziraju njezine naredbe, izbio je eksplozivni skandal s putovnicom Branimira Glavaša, koji u mostarskom zatvoru okajava ratne zločine iz 1991. Premda su u HDZ-u, uz svu asistenciju MUP-a i tajnih službi, morali znati da je identifikacijski dokument dio proljetnoga plana o Glavaševoj kandidaturi na parlamentarnim izborima 2011., HDZ-ovi mudraci bili su spremni udovoljiti ambicijama osuđenoga ratnog zločinca, pod uvjetom da parlamentarci njegovoga HDSSBa podrže Kosoričinu žalbenu inicijativu protiv SDP-ovca Jovanovića. Putovnica je već stajala na stolu Jadranke Kosor. Izručena je smjernošću ministra Tomislava Karamarka, tobože neovisnoga pune dvije godine. “U srijedu nam je rečeno, Glavaš je dobiva, čim uđete u Sabor”, obznanili su HDSSB-ovci, bez dovoljno razvijenog smisla za podlu političku trgovinu.

A ONDA SE NEOČEKIVANO i munjevito otopila posljednja nada. Koliko je donedavno bilo moguće vjerovati da će se tema pljačke i korupcije koncentrirati isključivo na Ivu Sanadera, toliko su straha izazvala dva nezgodna otkrića u USKOK-ovoj rekonstrukciji HDZ-ova “crnog fonda”. Prvo, da je ilegalni novac istoga porijekla korišten u predsjedničkoj kampanji Jadranke Kosor 2005. I još pogubnije: pokušaj zataškavanja da se “crna” gotovina trošila još mjesecima nakon Sanaderove abdikacije. Uz permanentnu potrošnju do posljednje kune, HDZ-ova ilegalna kasa bila je zapravo prazna kad je u rujnu 2010. uhićen Mladen Barišić, raniji stranački rizničar. U pokušaju da opravdaju nevinost Sanaderove nasljednice, po Zagrebu su očajnički prikupljali pozajmnice – tri milijuna kuna i 300.000 eura – koje su potom svečano uručene USKOK-u, kao pokušaj dokazivanja da nitko nije znao za taj ostatak i da je nakon Sanadera ostao netaknut.

UKRATKO, u najnezgodnije predizborno vrijeme pojavili su se prvi svjedoci, spremni da tajnu “crne blagajne” rasvijetle do samoga kraja. A kraj se sastoji u tome da se zataška zataškavanje. Na drugoj strani oglasila se sva svita odvjetnika, među njima i Anto Nobilo, koji su se odmah uživjeli u ulogu Jovanovićevih branitelja. “Bio bi to proces značajan za raščišćavanje hrvatske političko-kriminalne scene, koja se razvija još od devedesetih. Obranom Željka Jovanovića moglo bi se obaviti sve ono što je proteklih mjeseci propustio učiniti Mladen Bajić”, kaže za Nacional Anto Nobilo, koji već mjesecima ponavlja da je nakon USKOK-ove rekonstrukcije HDZ-ova “crnog fonda” logičan i nužan kazneni progon najtvrdokornijih članova stranačkog vodstva, koliko u eri Ive Sanadera, toliko i u kontinuitetu njegove nikad izabrane nasljednice Jadranke Kosor.

PRED ZAGREBAČKIM općinskom sudom obrambena strategija privatno optuženoga Željka Jovanovića, uostalom, nema alternative: da se obrani od HDZ-ove tužbe za klevetu, Jovanović mora dokazati činjeničnu utemeljenost svoje tvrdnje “HDZ je zločinačka organizacija”. Iz toga slijedi da HDZova tužba Jovanovića prisiljava da svoju kvalifikaciju obrani materijalima koji zasad počivaju u arhivama “nadležnih institucija sistema”. Sudeći prema Bajićevim političkim refleksima, dokazni materijal u početku nije oblikovao u optužnicu, jer se ticao neupitne HDZove većine Ive Sanadera. U uvjetima predizborne kampanje, kako se slaže velika većina pravnih stručnjaka svih stranačkih orijentacija, ne bi bilo pošteno da razglasi sve ono što ima u rukama. Pokretanje kaznenog postupka za udruženi pljačkaški pothvat pod imenom jedne političke stranke prejudiciralo bi izborne rezultate, zaustavljajući moralno i racionalno sazrijevanje biračkoga tijela. Dakle, jedina je enigma što će Bajić misliti nakon 4. prosinca: pomaže li opstanku njegove titule šefa DORH-a da pusti u pravosudni optjecaj građu o zločinačkoj organizaciji? Zoran Milanović, predestinirani nadglednik, mora mu dati diskretan mig: da li da poštedi HDZ kao ključni orijentir SDP-ova protivničkog djelovanja? Ili je šef SDP-a spreman na pustolovinu s manje poznatim protivnicima?

JEDAN OD PRVIH testova Kukuriku koalicije na vlasti nakon izbora 2011. bit će pitanje o eksploataciji nedavno ukinutog i nužno vraćenog imuniteta Željka Jovanovića, riječkoga liječnika. Kvalifikaciju “zločinačka organizacija” uzeo je iz najpopularnijih društvenih rasprava na FB-u, krcatoga povijesnim iskustvom o zločinačkim organizacijama. Izgovaranjem te preuzete fraze dobio je šansu da obavi posao Mladena Bajića?

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
22/3/11

vferari, 25.10.11. 10:27

Jovanović govori istinu a istinu nemože pobiti ni jedan sud,ako dođe do suđenja što sumjam jer to hdz-u nikako nebi odgovaralo.Javanović će na sudu dobiti parnicu jer kako rekoh istina se nemože pobiti a to automatski zači da Bajić mora postupiti sukladno svojim obavezama i ovlastima.


registracija
1/12/09

nadir, 25.10.11. 21:33

Svaka čast g.Jovanoviću...treba imati hrabrosti pa reći sve te istine u lice ovih lopovskih HDZovaca.Banda jedna koja je sve pokrala,prevarila ljude,stalno omalovaža malog čovjeka i veliča sebe..Dosta nam je bjeloglave Jace,opasnog i zapaljivog Šeksa,ulizice Jandrokovića,
pokvarenog Kaljmete,odvratnog Milinovića..pa tamo su svi bljak....Pravda će pobjediti,mi smo uz Vas i držite se pozdrav


registracija
5/10/10

zvuk958, 26.10.11. 07:47

Autogol HDZ-a!!! Baš dobro, previše su se osilili!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika