02.11.2011. / 13:52

Autor: Ivan Pandžić

Prskalo se vraća u HAC

Povratak na mjesto zločina

Premda je umočen u većinu kapitalnih afera Hrvatskih autocesta, Prskalo prema nepravomoćnoj sudskoj odluci mora biti vraćen u tu državnu kompaniju, doznaje Nacional.hr. U prijevodu, Prskalo je pod sumnjom da je počinio štetu od 100 milijuna kuna u HAC-u, a sada ga ta ista kompanija mora vratiti na posao

photo: Igor Kralj/24sata photo: Igor Kralj/24sata Nekadašnji predsjednik uprave Hrvatskih autocesta Jurica Prskalo mora biti vraćen na posao u HAC a ta će mu kompanija morati isplatiti sve zaostale plaće i prava iz ugovora o radu. To znači da će HAC imati trošak od barem 700 tisuća kuna. Neslužbeno iz pouzdanih izvora doznajemo da je Općinski građanski sud u Zagrebu donio nepravomoćnu presudu o povratku na posao i isplati plaća Prskalu, koji je početkom 2010. godine dobio otkaz.

Kao razlog otkazu navedeno je njegovo nepojavljivanje na poslu. U to vrijeme bio je u istražnom pritvoru u Remetincu. Kako ne može biti predsjednik uprave, Prskala u slučaju pravomoćnosti presude čeka neko visoko savjetničko mjesto, koje odgovara njegovoj stručnoj spremi uz plaću od barem 10-ak tisuća kuna. Prskalo je predsjednik uprave koji je nekoliko puta bio u istražnom pritvoru zbog malverzacija u HAC-u teških više od 100 milijuna kuna.

Farbanje

USKOK ga, uz ostale, sumnjiči za namještanje čuvenog farbanja tunela i štetu od 22 milijuna kuna, zatim poslovanje s Fimi Medijom i štetu od 26 milijuna kuna te zbog namještanja posla pri gradnji odmorišta, koji je okončan sa štetom od 58 milijuna kuna. U međuvremenu je i pravomoćno osuđen po prekršajnoj prijavi za kršenje zakona o javnoj nabavi pri izmještanju trase za gradnju autoceste prema Pločama.

Osim u posljednjem, prilično jednostavnom slučaju, procesi u ostalima još nisu započeli. Jurica Prskalo je smijenjen prije skoro dvije godine s mjesta predsjednika uprave, zajedno s tadašnjim članom uprave za građenje Marijom Lovrinčevićem te članom uprave za održavanje Ivicom Mlinarevićem. Već tada su imali pravo na otpremnine koje su prelazile pola milijuna kuna.

Ostali u redu za povratak

Samo par dana nakon, koncem studenog 2009. godine, Prskalo je uhićen, zajedno s Lovrinčevićem, te Goranom Legcom, voditeljem sektora građenja i Željkom Kandžijom, voditeljem gradnje tunela. Razlog - čuveno namještanje natječaja za farbanje tunela za Skladgradnju braće Žužul. Dok mu je trajao taj prvi pritvor, nova uprava HAC-a mu je dala otkaz.

On pokreće spor koji je nakon 22 mjeseca okončan nepravomoćnom presudom u njegovu korist. Ironično, suđenja za štetu mu još nisu počela. Sami otkazi Prskalu, Kandžiji i Legcu su otpočetka bili pravno suspektni zbog samog razloga - nepojavljivanja na poslu. Već tada su odvjetnici tvrdili da će dobiti taj spor. "Mi imamo još jedno ročište i vjerujemo da ćemo ga dobiti" kazao nam je odvjetnik Gorana Legca, Aleksandar Jakić. Ako i Kandžija i Legac dobiju parnice i posljedično povratak na posao i sve zaostale plaće s kamatama, HAC će imati trošak od oko milijun kuna.

Vezane vijesti

Čelnici HAC-a prijavljeni zbog zapošljavanja nestručnih osoba i unaprjeđenja...

Čelnici HAC-a prijavljeni zbog zapošljavanja nestručnih osoba i unaprjeđenja podobnih

Zagrebačko općinsko državno odvjetništvo podnijelo je optužni prijedlog protiv šestorice odgovornih osoba u Hrvatskim autocestama (HAC) koje tereti… Više

Komentari

registracija
14/7/11

Trinity, 02.11.11. 14:29

Protiv čega se ono hdz bori, čemu je širom otvorio vrata?!?!? Kakva vlast, takvi i zakoni! Naravno da je pravno suspektan bio razlog za davanje otkaza u onakvim okolnostima! Zato je, kao takav, i bio naveden, i zato je odvjetnik i bio uvjeren da će dobiti spor. Kao što ga je i dobio. Procesi za milijunske štete nisu još počeli. Do tada, osumnjičenika se ima vratiti na posao i isplatiti mu 700 tisuća kuna.
Strašno!!! A sve po zakonu !
Kakvog li vrijeđanja inteligencije!


registracija
31/1/10

STTony, 02.11.11. 18:04

Naravno da će naše krađosuđe ovaj smrad i ostale vratiti na radna mjesta i još im platiti masnu odštetu, dok Vesna Balenović koja je ukazala na kriminal u INI 'težak' preko 100 milijuna USD već skoro 10 godina ne može nazad na svoje radno mjesto.

Bagro smrdljiva krivosudna, sjeme vam se zatrlo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika