02.11.2011. / 17:55

Autor: Nacional.hr

Olga Pakalović u Čehovljevim "Sestrama" na daskama riječkog HNK

Veliki klasik dramske literature, Čehovljeve „Tri sestre“ u režiji poznatog slovenskog redatelja Eduarda Milera prva je ovosezonska premijera Hrvatske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca. Premijerna izvedba na programu je u četvrtak, 3. studenoga 2011. s početkom u 19.30 sati.

Scena iz predstaveScena iz predstaveUloge sestara tumače Tanja Smoje kao Olga, Jelena Lopatić kao Irina te gošća iz Zagreba - Olga Pakalović kao Maša. Njihova brata Andreja Prozorova glumi Jasmin Mekić, a njegovu ženu Nataliju Ivanovnu Andreja Blagojević. U ostalim su ulogama Damir Orlić, Alen Liverić, Igor Kovač, Dražen Mikulić, Zdenko Botić i Biljana Torić.

Ovo klasično dramsko djelo jedno je od ključnih točaka kazališne umjetnosti 20. stoljeća. Tri sestre i njihov brat Andrej žele se vratiti u Moskvu, no u tome ne uspijevaju. Uhvaćeni su u zamku provincijskoga života, a njihov život prolazi u u ubijajućoj, dosadnoj svakodnevici, sporo i nepovratno. Dramaturginja i autorica adaptacije Žanina Mirčevska izjavila je: "U osnovi ove drame je zapravo sukob između želje i stvarnosti. Likovi u komadu su punokrvni karakteri koji nose intenzivne želje koje se nikada ne ispunjavaju. Unatoč tome što likovi doista puno govore, od onoga što kažu važnije je ono što ne kažu. A time izbjegavaju artikulirati vlastiti problem jer je suočavanje sa samim sobom ipak najbolnije."

Upravo u tome Žanina Mirčervska vidi i vezu sa suvremenim čovjekom koji ne pronalazi način kako svoj život ispuniti vrijednim sadržajima odnosno smislom, te razlog za svevremensku aktualnost ovog teksta zbog koje se tako često izvodi na svim pozornicama.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika