Objavljeno u Nacionalu br. 386, 2003-04-08

Autor: Mate Granić

SAT POLITIČKE ANATOMIJE

Stupni Do sinonim je za hrvatske zločine u Bosni koji će se sada rasvijetliti u Haagu

Uhićenje Ivice Rajića u Zagrebu, čovjeka s haaške tjeralice koji se nakon rata sve dosad uspješno skrivao, moglo bi pomoći da se napokon utvrdi istina o monstruoznom ubojstvu najmanje 16 civila u bosanskom selu Stupni Do što su ga počinili vojnici HVO-a

Mate GranićMate GranićVrlo vjerojatno parlamentarni će se izbori održati na jesen ove godine ili, preciznije, između zadnjeg tjedna rujna i početka studenoga, iako neki visoki dužnosnici SDP-a ne isključuju ni mogućnost održavanja izbora u ožujku 2004. (Mato Arlović). Vlada treba hitno prekinuti sva nagađanja o datumu parlamentarnih izbora i odrediti datum. To će pozitivno utjecati na mnoge procese u državi,. a posebno na kandidaturu Hrvatske za EU koja treba ostati prioritet i Vlade i oporbe do izbora, kao i buduće vlade. Svi poslovi povezani s tom kandidaturu trebaju biti prioritet svake hrvatske vlade. Ali nakon određivanja datuma izbora za sve stranke vladajuće koalicije i oporbe bit će legitimno da razgovaraju o modelima suradnje. To će ubrzati profiliranje političke scene u Hrvatskoj i stvaranje prirodnijih programskih prijeizbornih i poslijeizbornih koalicija. Dodatnu dinamiku tom procesu dat će i uključivanje Foruma hrvatske sloge u izbornu utakmicu bilo kao stranke, bilo kao istaknutih pojedinaca koji će podržati stranke centra. Forum hrvatske sloge ima znatan broj osoba (Zdravko Tomac, Franjo Gregurić, Davorin Rudolf, Milan Ramljak, Ante Klarić, Mirko Barišić i mnogi drugi) koje uživaju velik ugled u hrvatskoj javnosti. Sljedeći izbori neće biti samo izbori “za” ili “protiv” (na žalost, djelomice će biti i to), nego i izbori u kojima će i osobnost političara imati važnu ulogu. Predizborna utakmica je počela. Sastao se SDP-ov Glavni odbor i prvi put najavio da će govoriti stranački i o uspjesima Vlade u protekle tri godine. Mnogo se govorilo i o rejtingu stranaka u javnosti te o IRI-jevu istraživanju čiji rezultati očito imaju velik utjecaj i na stranke i na hrvatsku javnost. SDP se nada da će uspjeti obraniti pozicije koje je stekao na izborima 2000. Za ozbiljne analitičare to je ipak samo wishful thinking, prošlost se sigurno ne može ponoviti. Lijevi centar danas nije ni izdaleka tako snažan kao 2000., ali ipak izbori još nisu odlučeni, jer oporba nije konsolidirana.

Međutim, danas kad se znaju izborna pravila i vrlo vjerojatni termin izbora, procesi će se bitno ubrzati. Nakon posljednjih izjava Tomca i premijera Račana očito je da je Tomac još samo formalno u SDP-u, ali je očito da će se vrlo vjerojatno uključiti u izbornu utakmicu. On ne skriva podršku stvaranju jakog narodnjačko-liberalnog centra. Odluka da se SDP orijentira na HNS kao glavnog partnera na predstojećim izborima, koji će usto biti vrlo vjerojatno vezan za Bančev LS, bila je presudna za sadašnje Tomčeve stavove i postupno distanciranje od SDP-a. Tomac je iskusan političar, godinama je bio Račanova desna ruka. Po svom je profilu i uvjerenju socijaldemokrat centrističke orijentacije. Bio je uspješan potpredsjednik Vlade demokratskog jedinstva i vrlo dobro zna u kakvim je okolnostima stvarana moderna hrvatska država. Uvijek je imao jasne stavove, a posebno prema ratnom zločinu, Miloševiću i pokušajima podjele BiH. Uvijek je odlučno branio pravo hrvatskog naroda u BiH na konstitutivnost i ravnopravnost. Mogućim Tomčevim odlaskom SDP će postati homogeniji, ali će pokrivati mnogo uži dio političkog spektra.

Uhićenje Ivice Rajića

U Zagrebu je uhićen Ivica Rajić, ratni zapovjednik Kiseljaka u ratu u BiH, posebno tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba. Haaški ga je sud optužio za ratne zločine u Stupnom Dolu gdje je ubijeno 16 muslimanskih civila (neki mediji navode i veće brojke). O ulozi Ivice Rajića u tom zločinu može raspravljati i odlučivati samo sud, pa taj aspekt ne želim komentirati. Ali malo je koji hrvatski zločin u BiH toliko naškodio ugledu i Hrvata u BiH, i HVO-a, i Republike Hrvatske kao zločin počinjen u Stupnom Dolu, bez obzira na to što su tada nekoliko velikih zločina počinili Bošnjaci i Hrvati u BiH. RH zaista s tim zločinom nije imala ništa. Naprotiv, imao sam dojam da bi se uvijek kad su diplomatski pregovori između Harisa Silajdžića i mene te Izetbegovića i Tuđmana krenuli nabolje, dogodio ili neki incident ili zločin s hrvatske strane. Dobro se sjećam bijesa i zgražanja Franje Tuđmana kad je čuo za taj zločin te posebno oštrog tona razgovora s Matom Bobanom na sastanku s vodstvom HR Herceg Bosne u Banskim dvorima o tome tko je i zašto počinio taj zločin te tko je uopće poslao Ivicu Rajića u Stupni Do. Predlagao sam Tuđmanu da od vodstva Herceg Bosne zatraži temeljitu istragu i oštro kažnjavanje najodgovornijih za taj zločin, iako nisam imao mnogo iluzija da je Mate Boban bio spreman i sposoban to učiniti. Na žalost, tog ključnog sadržaja razgovora nema u transkriptu objavljenom prije nekoliko dana u jednom dnevnom listu. Dosad sam vjerovao da su transkripti iz Ureda predsjednika više ili manje točni (bez obzira na to na koji su način dospjeli u javnost i do Haaškog suda), a sad sam duboko zabrinut da ih je netko ili prije 3. siječnja ili poslije modificirao. Ako je to točno samo u jednom slučaju, onda je vjerodostojnost i drugih transkripata iz Ureda predsjednika vrlo upitna.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika