16.11.2011. / 14:39

Autor: Tomislav Grdić

Seat otkriva svoje prvo potpuno električno vozilo

Seatova strategija odražava težnju za širokom ponudom alternativnih tehnologija. U tu svrhu španjolski proizvođač istovremeno predstavlja dva različita, ali komplementarna modela

Seat Leon i AlteaSeat Leon i AlteaSeat je najavio da radi na svom prvom električnom vozilu koje će biti konstruirano, razvijeno i proizvedeno u Španjolskoj. Osim otkrivanja prototipa Altea XL Electric Ecomotive - vozilo koje je u potpunosti električno pogonjeno s nultom stopom emisije štetnih ispušnih plinova - španjolski proizvođač također je predstavio prototip Leon TwinDrive Ecomotive, hibridno vozilo s utičnicom za električno napajanje.

U idućih nekoliko mjeseci Seat će učiniti oba modela dostupnim vladinim institucijama u Kataloniji i Madridu za potrebe njihovih voznih parkova. Time će Seat dobiti vrijedne povratne informacije o korištenju vozila, koje će procijeniti i iskoristiti za serijsku proizvodnju električnih vozila u srednjoročnom planu. Poduzeće predviđa lansiranje svog prvog hibridnog vozila s utičnicom za električno napajanje u 2015, a godinu dana kasnije i potpuno električno vozilo.

Seatova strategija odražava težnju za širokom ponudom alternativnih tehnologija. U tu svrhu španjolski proizvođač istovremeno predstavlja dva različita, ali komplementarna modela.

Seatov predsjednik James Muir izjavio je: "Kupci traže ekološki prihvatljivije oblike mobilnosti, ali njihove potrebe su raznolike. Iz tog razloga mišljenja smo, da će paralelna strategija razvoja dviju različitih tehnologija staviti Seat u najbolju poziciju da zadovolji potrebe kupaca".

Najava lansiranja prvog električnog vozila podudara se s najvećom ofenzivom novih proizvoda u povijesti Seata. Kompanija će lansirati četiri nova modela na tržište tijekom narednih dvanaest mjeseci. Prvi će biti Seatov novi urbani automobil - Mii.

Altea XL Electric Ecomotive

Altea XL Electric Ecomotive postavlja temelje za električnu mobilnost u Španjolskoj. Ima doseg od 135 kilometara i, kao što je to slučaj sa svim Seatovim vozilima, zajamčen je užitak u vožnji s motorom koji razvija 115 KS (85 kW) i raspolaže zakretnim momentom od 270 Nm. Ova snaga je pretočena u maksimalnu brzinu od 135 km/h. Sa svojim prostranim prostorom za putnike i velikim prtljažnikom, električna Altea XL je podjednako prikladna za prijevoz obitelji, ali i kao službeno vozilo.

Inteligentnim smještajem baterija ispod stražnjih sjedala i prtljažnika, one ne ometaju putnički prostor. Sofisticirani regeneracijski sustav s prilagodivom snagom kočnica optimizira ekonomično korištenje energije. A, kad je Altea XL parkirana na suncu, fotovoltaici na krovu osiguravaju prozračivanje putničkog prostora svježim zrakom, čime se smanjuje potrebna energija kasnije prilikom uključivanje klima-uređaja.

Leon TwinDrive, višenamjensko vozilo


Novi Seat Leon TwinDrive Ecomotive je revolucionarni koncept na području hibrida s utičnicom za električno napajanje, tako što kombinira prednosti vožnje s nultom emisijom štetnih ispušnih plinova s rasponom tradicionalnih motora s unutarnjim izgaranjem. U električnom modusu TwinDrive ima doseg od 52 kilometara i razvija maksimalnu brzinu od 120 km/h. U kombiniranom modusu rada (električni plus izgaranje) predviđena potrošnja iznosi svega 1.7 litara goriva ili 18.5 kWh na 100 kms, uz emisiju CO2 od minimalnih 39 g/km i maksimalnu brzinu od 170 km/h.

Vezane vijesti

Električni Nissan Leaf japanski automobil godine

Električni Nissan Leaf japanski automobil godine

Električni automobil Nissan Leaf proglašen je u subotu u Japanu automobilom godine, u povodu održavanja tokijskog sajma automobila, izvijestio je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika