16.11.2011. / 12:39

Autor: Totalsport

Mladi vozači na testiranju u Abu Dhabiju

Najbrži na testiranjima sa vremenom od jedne minute, četrdeset sekundi i 11 tisućinki, bio je Francuz Jean-Eric Vergne u bolidu Red Bulla

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaStanku do posljednje utrke sezone u za VN Brazila u Svjetskom prvenstvu Formule 1 u Interlagosu, momčadi su iskoristile za testiranja mladih vozača na stazi Yas Marina u Abu Dhabiju.

Testove su vozili uglavnom mladi vozači koji bi trebali osigurati svoja mjesta u bolidima Formule 1 u budućnosti, a među njima se za testiranja odlučio i jedan malo stariji kolega.

Najbrži na testiranjima sa vremenom od jedne minute, četrdeset sekundi i 11 tisućinki, bio je Francuz Jean-Eric Vergne u bolidu Red Bulla. Mogući nasljednik Sebastiana Vettela, u slučaju da aktualni prvak odluči napustiti momčad, vozio je i trening u petak za "bratsku" momčad Toro Rossa. Dvadesetjednogodišnjeg Francuza, po neslužbenim podacima, slijedio je Jules Bianchi u Ferrariju koji je u osamdesetpet odvezenih krugova uspio postići najbolje vrijeme od 1:40.960.

Treći je završio Kanađanin Robert Wickens koji je testirao za Renault ispred Švicarca Fabia Leimera u Ferrariju.

Svrha testova je davanje prilike mladim vozačima da vide koliko mogu pokazati u bolidu Formule 1 , a možda i još važnije je to da testiranja momčadi koriste za isprobavanje novih ideja u vrijeme kada su službena testiranja zabranjena.

Međutim, ova testiranja su nekim momčadima poslužila kao šansa za pronalazak mladih vozača koji imaju dobro financijsko zaleđe kako bi momčadi u budućnosti znale kako koji vozač stoji što se tiče podrške sponzora. Naime, prema nekim informacijama, testiranja su neki vozači platili do 300.000 Eura. Druge su pak momčadi fokus stavile na tehnička poboljšanja svojih bolida.

Momčad McLarena proširila je pojam "mladih vozača" davanjem šanse na testiranju Britancu Garyu Paffetu koji ima 31 godinu i stariji je od većine vozača koji nastupaju u Formuli 1, pa tako i od pobjednika utrke u Abu Dhabiju za volanom McLarena, Lewisa Hamiltona Lewisu je 26 godina, op.a.).

- Mislim da je on još uvijek dovoljno mlad da bi nastupao u Formuli 1. On je zaslužio svoju priliku i vrlo smo ponosni što smo mu baš mi omogućili testiranja - izjavio je šef McLarena Martin Whitmarsh.

Paffet je završio testiranja na petom mjestu, dijeleći McLarenov bolid sa sunarodnjakom Oliverom Turveyem. Max Chilton napravio je prve kilometre u Formuli za volanom bolida (Sahara) Force Indije, a Finac Valtteri Bottas sjedio je u bolidu Williamsa.

Za momčad Mercedesa vozio je Britanac Sam Bird, koji je iskoristio priliku i ujedno omogućio momčadi Mercedesa da isproba novi položaj ispuha na svom bolidu kakav bi trebali koristiti u idućoj sezoni.

- Imamo vrlo opsežan program, a kao i većina ostalih imamo popis koji je duži od vremena koje imamo na raspolaganju. U našem programu naglasak je na tehničkom dijelu, a u vozačkom imamo dugogodišnji ugovor potpisan s Nicom (Rosbergom, op.a.) i trenutno nemamo mjesta u momčadi za mlade vozače - izjavio je šef Mercedesa, Ross Brawn.

Na testiranjima su još nastupili: Francuz Charles Pic kojeg povezuju s mogućim angažmanom u Virginu/Marussiji, Španjolac Dani Clos u HRT-ovom bolidu, Britanac Adrian Quaife-Hobbs (Virgin/Marussia), Monegaški vozač Stefano Coletti (Toro Rosso) i Venecuelanac Rodolfo Gonzalez (Team Lotus/Caterham).

Vezane vijesti

Hamiltonu VN Kanade

Hamiltonu VN Kanade

Britanski vozač Lewis Hamilton u McLarenu pobjednik je Velike nagrade Kanade, sedme utrke SP-a Formule 1 održane u Montrealu. Hamilton je sedmi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika