28.11.2011. / 15:00

Autor: Nacional.hr

'TDR ne zlorabi vladajući položaj'

Mali trgovci 'popušili'

Agencija je utvrdila da TDR ne zlorabi vladajući položaj na tržištu cigareta

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaAgencija za zaštitu tržišnog natjecanja odbacila je inicijativu Udruge trgovaca Međimurja, vlasnice trgovačkog obrta Buba te tvrtki Smoking i Kaerotrade iz Zagreba kojom su oni tražili pokretanje postupka po službenoj dužnosti radi utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja protiv Tvornice duhana Rovinj, priopćeno je iz Agencije.

U objašnjenju navode kako su podnositelji inicijative smatrali da je TDR novom prodajnom politikom koja je u primjeni od 1. siječnja 2011., izravno odnosno neizravno nametao nepravedne prodajne cijene i druge nepravedne trgovinske uvjete, a da je sklapanje ugovora uvjetovao pristankom drugih ugovornih strana na dodatne obveze, koje po svojoj prirodi ili običajima u trgovini nisu u izravnoj vezi s predmetom ugovora. Podnositelji inicijative su odbili sklopiti ugovore s TDR-om o prodaji njihovih cigareta.

Agencija je provela temeljito i detaljno prethodno ispitivanje stanja na mjerodavnom tržištu distribucije (trgovine) cigaretama u Republici Hrvatskoj, analizirala je ugovore o prodaji duhanskih proizvoda, ugovore o zakupu prodajno-skladišnog prostora te pripadajuće anekse tim ugovorima koje je TDR sklapao s kupcima počevši od listopada 2010. do kolovoza 2011., a s primjenom od 1. siječnja 2011. Agencija je, ujedno, prikupila podatke o stanju na mjerodavnom tržištu u dužem razdoblju ispitujući sve činjenice i okolnosti na koje su upućivali podnositelji inicijative.

Na temelju svega toga je utvrdila kako nema dostatnih indicija da je TDR novom prodajnom politikom koja je u primjeni od 1. siječnja 2011. zlorabio vladajući položaj na tržištu trgovine cigaretama niti da je njezino, kratko razdoblje primjene, moglo imati negativne učinke na tržišno natjecanje na tom tržištu.

Istodobno, podaci ukazuju na činjenicu da je upravo u tome razdoblju došlo do ubrzanog smanjivanja tržišnog udjela TDR-a na tržištu prodaje cigareta u Hrvatskoj. U 2010. i 2011. na tom su se tržištu preko svojih hrvatskih tvrtki pojavile i druge velike globalne kompanije, pa su uz BAT Hrvatska, na njemu u prisutni i Imperial Tobacco Zagreb te JTI Zagreb.

Podaci s kojima raspolaže Agencija pokazuju kako je i udjel marže od prodaje cigareta u ukupno ostvarenoj marži trgovaca nizak kod sva tri kanala prodaje (trgovine, benzinske postaje, specijalisti). Tako se ne može očekivati da bi bilo koja o spomenutih kategorija trgovca svoju profitabilnost mogla temeljiti isključivo na poslu prodaje cigareta, već uspješnost toga poslovanja ovisi o ukupnom prodajnom asortimanu svakog trgovca.

Detaljno provedene pravne analize ugovora i ekonomske analize mjerodavnog tržišta koje je provela Agencija, pokazale su da u ovome trenutku nema dostatnih elemenata za pokretanje postupka protiv TDR-a.

Vezane vijesti

Upravni sud potvrdio monopol ZAMP-a

Upravni sud potvrdio monopol ZAMP-a

Upravni sud potvrdio je rješenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja od 3. studenog 2009. godine, kojim je odlučeno kako je stručna služba… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika