28.11.2011. / 16:07

Autor: Hina

Od ponoći jeftiniji benzini, skuplji dizeli, a plavi dizel iznad 6 kuna

Motorni benzini od ponoći će u Hrvatskoj biti jeftiniji za 13 ili 14 lipa po litri, dok će dizeli i lož ulja poskupjeti od 6 do 16 lipa po litri, a s poskupljenjem za 15 lipa plavi bi dizel premašio cijenu od šest kuna i koštao 6,05 kuna, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva koje je objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 29. studenoga do 12. prosinca.

Benzini će biti jeftiniji od ponoćiBenzini će biti jeftiniji od ponoćiMotorni benzini od ponoći će u Hrvatskoj biti jeftiniji za 13 ili 14 lipa po litri, dok će dizeli i lož ulja poskupjeti od 6 do 16 lipa po litri, a s poskupljenjem za 15 lipa plavi bi dizel premašio cijenu od šest kuna i koštao 6,05 kuna, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva koje je objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 29. studenoga do 12. prosinca.

Ministarstvo je najvišu cijenu plavog dizela utvrdilo na 6,05 kuna po litri (do sada 5,90 kuna), a kako naftne kompanije u pravilu primjenjuju te najviše cijene, od sutra bi maloprodajna cijena plavog dizela, koji je uveden 2000. godine, po prvi put mogla premašila šest kuna.

Od ponoći se može očekivati poskupljenje i ostalih dizelskih goriva i lož ulja, pri čemu će eurodizel poskupjeti za šest lipa, dizel za 14 lipa, obično lož ulje, kao i plavi dizel, za 15, a lož ulje s oznakom euro za 16 lipa po litri.

Ministarstvo gospodarstva najvišu maloprodajnu cijenu eurodizela BS utvrdilo je na 9,56 kuna po litri (do sada 9,50 kuna), običnog dizela na 9,25 kuna (do sada 9,11 kuna).

Za 15 lipa po litri poskupit će obično plinsko (loživo) ulje kojemu je nova najviša cijena 6,83 kune po litri (do sada 6,68 kuna), dok će maloprodajna cijena loživog ulja s oznakom euro od ponoći premašiti sedam kuna i iznosit će 7,06 kuna, što je 16 lipa više od dosadašnjih 6,90 kuna po litri.

Motorni će benzini pak od ponoći pojeftiniti za 13, odnosno 14 lipa po litri.

Primijene li naftne kompanije najviše cijene koje utvrdi Ministarstvo, a u pravilu to čine, najprodavaniji motorni benzin, eurosuper BS 95 od sutra će se prodavati po 9,47 kuna po litri, što je 13 lipa manje od dosadašnjih 9,60 kuna.

Za 14 lipa po litri naftne će kompanije od ponoći pojeftiniti motorne benzine sa 98 i sa sto oktana.

U iduća dva tjedna najviša maloprodajna cijena eurosupera BS 98 može biti 9,75 kuna (do sada 9,89 kuna), a s padom za 14 lipa cijena eurosupera BS 100 past će ispod 10 kuna, na 9,94 kune (do sada 10,08 kuna).

Prema Pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, cijene naftnih derivata mogu se mijenjati svaka dva tjedna, a korekcija ponajviše ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara.

Ministarstvo gospodarstva svaki drugi ponedjeljak obračunava i objavljuje najviše maloprodajne cijene pojedinih naftnih derivata koje vrijede idućih 14 dana, a tijekom tog razdoblja naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo.

Od tog pravila izuzete su benzinske postaje na autocestama i postaje na morskoj obali koje imaju mogućnost izravne opskrbe plovila gorivom za koje naftne kompanije slobodno određuju cijene derivata, osim za plavi dizel koji je izuzet od slobodnog formiranja cijene.

Većina naftnih kompanija već neko vrijeme koristi mogućnost tih diferenciranih cijena i na svojim postajama na autocestama ima nešto više cijene nego na ostalim postajama.

Vezane vijesti

Naftaški juriš na sjever

Naftaški juriš na sjever

Oko Arktika se steže sve agresivniji obruč vojnih sila gonjen uzbuđenjem koje u krvi nekih vladinih činovnika vrije velikim brojkama. "I u tom cilju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika