01.12.2011. / 13:14

Autor: Hina

Vlada prihvatila ponudu Traubi International za kupnju Dalmacijavina

Hrvatska je vlada na današnjoj sjednici prihvatila ponudu američke tvrtke Traubi International za kupnju 620.618 dionica društva, što čini 79,82 posto temeljnog kapitala Dalmacijavina, pod posebnim uvjetima.

Dalmacijavino prodano je američkoj tvrtkiDalmacijavino prodano je američkoj tvrtkiHrvatska je vlada na današnjoj sjednici prihvatila ponudu američke tvrtke Traubi International za kupnju 620.618 dionica društva, što čini 79,82 posto temeljnog kapitala Dalmacijavina, pod posebnim uvjetima.

Većinski paket dionica Dalmacijavina tvrtki Traubi International corp. SAD, koja je u vlasništvu Salamona Berkowitza, prodat će se po cijeni od jednu kunu za dionice, uz diskont od 99,99 posto za podmirenje obveza prema državi.

Ponuditelj je prihvatio da u roku dvije godine podmiri dospjeli dug Dalmacijavina prema Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), a nastao temeljem ugovora o kratkoročnim zajmovima.

Dalmacijavino je u vrlo teškoj situaciji i da ne bi nastupila puno veća šteta predlažemo vladi da prihvati ponudu Traubi Internationala, kazao je potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

Vlada je 6. listopada ove godine donijele odluku o prodaji tog paketa dionica pod posebnim uvjetima - drugi krug prikupljanja obvezujućih dionica.

Na taj su poziv pristigle dvije obvezujuće ponude za kupnju - Dalmacijavina ESOP d.o.o. i Traubi International corp. USA.

Upravno vijeće Agencije za upravljanje državnom imovinom je 23. studenoga predložilo vladi prihvaćanje ponude Traubi International za kupnju 79,82 posto dionica Dalmacijavina.

Vlada je s današnje sjednice zadužila AUDIO da investitorima koji su dostavili pismo namjere za kupnju 86.785 dionica, što čini 99,44 posto temeljnog kapitala Bizovačkih toplica uputi poziv za podnošenje obvezujućih ponuda.

Većinski paket Bizovačkih toplica u devetom se pokušaju prodaje po posebnim uvjetima, odnosno za jednu kunu i uz mogućnost traženja diskonta za podmirenje obveza prema državi.

Prodaja dionica Bizovačkih toplica do sada je oglašavana osam puta, zadnja četiri puta po posebnim uvjetima, a po uvjetima iz ta zadnja četiri natječaja prodavat će se i ovaj put, kazao je Čobanković.

Ističe da je u natječaju za iskazivanje interesa jedna međunarodna tvrtka iz Njemačke iskazala interes za kupnju Bizovačkih toplica, a današnja odluka vlade osnova je za prikupljanje obvezujućih ponuda.

Odluka vlade je ekonomski opravdana i u interesu je samih Bizovačkih toplica kako bi se pokušala uspješno završiti privatizacija i prodaja kako ta tvrtka ne bi završila u stečaju, navodi se u obrazloženju u kojem se iznosi i podatak da Bizovačke toplice trenutno imaju 135 zaposlenika.

Vlada je na današnjoj sjednici izmijenila Uredbu o carinskoj tarifi za ovu godinu, a što je povezano s dodatnim protokolom Ugovora o izmjeni i dopuni Srednjeeuropskom ugovoru o slobodnoj trgovini (CEFTA) te se samim izmjenama obostrano dodatno liberalizira trgovina sa Srbijom.

Hrvatska je u razdoblju od 2007. do 2010. ostvarivala pozitivnu bilancu u razmjeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa Srbijom. Prošle je godine hrvatski izvoz tih proizvoda u Srbiju iznosio 94,2 milijuna američkih dolara, dok je uvoz istodobno bio 69,9 milijuna eura, ističe Čobanković koji vjeruje da će uz daljnju liberalizaciju hrvatski gospodarstvenici ostvarivati bolje rezultate u izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Srbiju.

Vlada je na danas donijela i uredbu o carinskoj tarifi za 2012. godinu, a prema kojoj, kaže ministar gospodarstva Đuro Popijač, carinske stope i kod poljoprivredno-prehrambenih i industrijskih proizvoda slijede razine carina iz ove godine.

Vezane vijesti

Smjene i otpuštanja u Dalmacijavinu

Smjene i otpuštanja u Dalmacijavinu

Stečajni upravitelj Dalmacijavina Perica Mitrović je u stečajnom postupku smijenio dosadašnjega predsjednika Uprave te tvrtke Ivana Matkovića,… Više

Komentari

registracija
9/3/11

poluprovokator, 01.12.11. 14:13

Zadnji trzaji rasprodaje? Izgleda mi ko da se trude da nakon njih ni trava ne raste i da sve bude unisteno.
Zar Vlada sada nije "tehnicka" i nema legitimitet za donosenje ovakvih odluka?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika