Objavljeno u Nacionalu br. 412, 2003-10-07

Autor: Dean Šoša

VIDEO/DVD

Adolescentske muke dvojice neposlušnih ministranata

Nostalgično-tragični prikaz muka u odrastanju dvojice tinejdžera na američkom jugu 70-ih, sukobljenih s časnom sestrom Jodie FosterNostalgično-tragični prikaz muka u odrastanju dvojice tinejdžera na američkom jugu 70-ih, sukobljenih s časnom sestrom Jodie Foster

DVD izdanje od ozbiljinijih dodataka nudi jedino komentar redatelja Carea i jednoga od scenarista, Jeffa StockwellaDVD izdanje od ozbiljinijih dodataka nudi jedino komentar redatelja Carea i jednoga od scenarista, Jeffa Stockwella“Opasni životi ministranata” jedan je od filmova za koje se može reći da nisu imali sreće. Njegovo prikazivanje na festivalu u Sundanceu otkazano je jer animacija nije bila završena, Cannes je otpao nakon što je producentica Jodie Foster odbila predsjedati žirijem, kako bi umjesto ozlijeđene Nicole Kidman uskočila u Fincherovu “Sobu panike”, a američka premijera dogodila se nakon što su državu potresla otkrića brojnih slučajeva pedofilije unutar Katoličke crkve. Iako nimalo usmjerena protiv crkve ili religije, ekranizacija kultnog i jedinog romana Chrisa Fuhrmana, koji je preminuo 1991. u 31. godini ne dočekavši njegovo objavljivanje, prošla je tako u američkim kinima gotovo nezapaženo. Šteta, jer debitantski igrani film uglednog redatelja spotova Petera Carea (Depeche Mode, R.E.M.) najzanimljiviji je američki film o odrastanju koji smo gledali još od sjajnoga “Svijeta duhova” Terryja Zwigoffa s kojim je, inače, zbog atmosfere i stripovskog backgrounda često i uspoređivan.

Priča filma događa se početkom 70-ih na američkom jugu. Dječaci na pragu puberteta, Francis (Emile Hirsch) i Tim (Kieran Culkin), muku muče s disciplinom u strogoj katoličkoj školi, bježeći svaki čas u svijet bezobraznih stripova darovitog Francisa u kojima se njima omražena časna sestra Assumpta (Jodie Foster) pretvara u čudovišnu ‘Nunzillu’. Osim školskih, sentimentalnog Francisa opsjedaju i ljubavni jadi, osobito nakon što mu njegova djevojka Margie (Jena Malone) otkrije strašnu tajnu.

Šturo ispričana, priča filma doima se predvidljivom. Ipak, kao i u slučaju ‘Svijeta duhova’, radi se o minuciozno režiranome filmu, slojevitih karaktera i neobične, ujedno zabavne i depresivne atmosfere, daleko od bilo kakve predvidljivosti. Jednako efektan u prikazu klasičnih pubertetskih nepodopština kao i ozbiljnih tema poput incesta ili smrti, Care je, poput Zwigloffa ili mnogo ranije Roba Reinera (“Ostani uz mene”), uspio dočarati odrastanje kao razdoblje koje, unatoč nostalgiji, sigurno ne bismo željeli ponoviti. Careova suptilna režija ni u jednom trenutku ne odaje redateljevo spotovsko zaleđe, a posebna su poslastica, ujedno i izvrsna nadopuna priči, animirani dijelovi koje potpisuje autor “Spawna” Tod MacFarlane. Klinci Emile Hirsch i Kieran Culkin jednostavno su izvrsni, kao i neobično suzdržana Jodie Foster.

DVD izdanje od ozbiljinijih dodataka nudi jedino komentar redatelja Carea i jednoga od scenarista, Jeffa Stockwella. Iako i nisu najzabavniji tipovi, njihov komentar ipak pruža solidan uvid u nastanak “Ministranata”.

DISTRIBUTER: UCD; DVD+VHS
Dangerous Lives of Altar Boys
am.drama; 2002. R: Peter Care GL: Emile Hirsch, Kieran Culkin, Jodie Foster, Vincent D’Onofrio, Jena Malone
FILM: 3
DVD: 2

Ekvilibrij VIDEO/DVD
(UCD)
Akcijska melodrama o svijetu budućnosti u kojem su zabranjeni osjećaji doima se kao križanac Orwellove “1984.”, Bradburyjeva “Fahrenheita 451” i “Matrixa” braće Wachowski. Derivativnost je najveći problem filma koji je jako podbacio u američkim kinima (samo milijun dolara bruto zarade u odnosu na budžet od 20 milijuna), ali na videu i DVD-u popularnost mu je zajamčena, ponajprije zbog efektnog futurističkog dizajna, vizualno-zvučnih atrakcija i solidnog nastupa Christiana Balea u ulozi čuvara režima koji se postupno pretvara u njegova oponenta. Emily Watson, na žalost, samo statira u ulozi koja je trebala biti neusporedivo punokrvnija.
DVD je domaće izrade, s dva audio komentara redatelja Kurta Wimmera i prigodnim dokumentarcem o snimanju filma. (N.P.)

Equilibrium, am. futur. akc. melodrama, 2002. R: Kurt Wimmer GL: Christian Bale, Taye Diggs, Sean Bean, Emily Watson, Angus MacFadyen

Film dva
Dvd dva

Ubojita osveta VIDEO/DVD
(Blitz)

Teen melodrama njemačke redateljice Marie von Heland, fikcionalna nadgradnja autoričinih istraživanja života tamošnjih srednjoškolaca, ugodno je iznenađenje. Priča o klinki koja se odluči osvetiti ljubavnici svog oca, tako što pošalje njezinu kćer na sumnjiv porno session, vođena je sigurno i s malo više ambicija mogla je rezultirati iznimnim filmom.
U dodacima DVD-a upoznajemo redateljicu i njezine odlične mlade glumice: ništa spektakularno, ali zanimljivo i informativno. (N.P.)

Grosse Mädchen weinen nicht, njem. teen. melodrama, 2002. R: Maria von Heland GL: Anna Maria Muhle, Karoline Herfuth, Josefine Domes

Film dva
Dvd dva

Život ili nešto drugo VIDEO/DVD
(Continental)

Nekoć su se u Hollywoodu filmovi za žensku publiku posprdno nazivali ‘cmizdravci’, no velika im je vrlina bila što su – za razliku od suvremenih izdanaka – barem bili jasno žanrovski definirani. I Angelina Jolie zatekla se u modernom ‘cmizdravcu’ te umalo dobila Malinu za najgoru ulogu: film nesigurno vrluda između drame i melodrame, a još je gore to što je priča o tv novinarki koja nakon zlogukog proročanstva preispituje život na rubi je uvjerljivosti.
S domaćeg DVD-a izbačen je audio komentar redatelja Stephena Hereka. (N.P.)

Life or Something Like It, am. melodrama, 2002. R: Stephen Herek GL: Angelina Jolie, Ed Burns, Tony Shalhoub, Stockard Channing

Film jedna
Dvd jedna

Cahill DVD
(Issa)

Jedna od slabijih suradnja Johna Waynea i njegova ‘kućnog’ redatelja Andrewa McLaglena ipak je gledljiv vestern zahvaljujući netipičnoj priči o okorjelom šerifu koji prekasno shvati da je zbog lova na kriminalce zapustio svoja dva sina.
DVD izdanje je zanimljivo zbog netipičnog truda da se rutinski filmovi opreme ambicioznije. Na žalost, trud nije urodio osobitim rezultatom. Kraći promotivni dokumentarac ‘Čovjek iza zvijezde’ sadržava tek nešto malo kadrova sa snimanja, a redateljev audio komentar krcat je pauzama i ponavljanjima. (N.P.)

Cahill US Marshall, am. vestern, 1973. R: Andrew McLaglen GL: John Wayne, Gary Grimes, Neville Brand, George Kennedy

Film dvije
Dvd dvije

CHISUM
Issa, DVD

Rutinski vestern ‘Chisum’ jedna je od uspjelijih suradnja Fordove ‘djece’, asistenta i učenika, Victora McLangena, i legendarnog Johna Waynea. Iako uglavnom neuspješan, kako u oponašanju žanrovske klasike tako i prilagođavanju tadašnjem ‘antivestern’ trendu, McLangenov film nije bez šarma, čemu pridonosi i sjajan nastup Bena Johnsona. Zanimljivo, jedinog Oscara Wayne je osvojio godinu dana prije (‘Čovjek zvan hrabrost’) a Johnson godinu dana nakon ‘Chisuma’ (‘Posljednja kino-predstava’).
DVD izdanje ‘Chisuma’ nudi redateljev audio komentar.

Chisum
am.vestern; 1970. R: Andrew McLaglen GL: John Wayne, Ben Johnson, Forrest Tucker
FILM: 2
DVD: 2

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika