22.12.2011. / 09:16

Autor: Hina

RSF:

U 2011. u svijetu ubijeno 66 novinara

S prodemokratskim prosvjedima koji su izazvali represiju arapskih vlada, broj novinara ubijenih na Bliskom istoku udvostručio se na 20 ove godine

IlustracijaIlustracijaŠezdeset i šest novinara ubijeno je u svijetu u 2011., mnogi od njih pokrivajući Arapsko proljeće, kriminal narko-bandi u Meksiku ili politička previranja u Pakistanu, a više od tisuću ih je uhićeno, priopćila je u četvrtak nevladina organizacija Reporteri bez granica (RSF).

Deset novinara ubijeno u Pakistanu, koji je najopasnija država za izvještavanje već drugu godinu zaredom.

S prodemokratskim prosvjedima koji su izazvali represiju arapskih vlada, broj novinara ubijenih na Bliskom istoku udvostručio se na 20 ove godine.

Isti broj poginuo ih je u Latinskoj Americi, gdje je nasilje vezano s kriminalom u porastu, navodi u izvješću RSF čije je sjedište u Parizu.

Ove su godine uhićena 1.044 novinara - gotovo dvostruko više nego 2010., uglavnom zbog Arapskog proljeća, te praćenja uličnih prosvjeda u drugim zemalja, uključujući Grčku, Bjelorusiju, Ugandu, Čile i Sjedinjene Države.

"Od trga Tahrir u Kairu do okruga Khuzdar u jugozapadnom Pakistanu, od Mogadishua do gradova na Filipinima, u 2011. su se rizici novinarskog rada u vrijeme političke nestabilnosti pokazali više nego ikada prije", ističe se u izvješću RSF-a.

Kina, Iran i Eritreja ostaju najveći zatvori za novinare, navodi se u priopćenju, bez preciziranja koliko se novinara nalazi u tamošnjim zatvorima.

RSF-ovo izvješće navodi 10 mjesta koje smatra najopasnijim za novinare, uključujući Abidjan, poslovni centar Obale Bjelokosti, gdje su najmanje dva novinara ubijena u izbornom nasilju, te trg Tahrir u Kairu, gdje su novinare sustavno napadali pristaše egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, prije njegova svrgavanja u veljači.

Na popisu su također gradovi Deraa, Homs i Damask u Siriji, trg Promjena u jemenskom glavnom gradu Sani, uporište libijskih pobunjenika Misrata, Manama u Bahreinu, država Veracruz u Meksiku, te Manila, Cebu i Cegayan na Filipinima.

Prošle je godine u svijetu ubijeno 57 novinara. Najgora godina u posljednjem je desetljeću za novinare bila 2007., kada je rat u Iraku povećao broj njihovih žrtava na 87.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika