27.12.2011. / 07:00

Autor: Dora Juras

Jelena Popović Volarić: U idućoj bih godini voljela da se malo manje brinem

Autorica i kreativna direktorica hit-serije "Larin izbor" s pravom može reći da je 2011. bila njezina godina: za Extru govori zašto smatra da ljudima trebaju bajke, pripada li "Jaša teamu" ili "Nikša teamu" te otkriva kako su joj božićni blagdani iznimno važni jer dan nakon Božića sa suprugom, glumcem Jankom Popovićem Volarićem, slavi godišnjicu braka

"Voljela bih se jednog dana probuditi bez budilice i imati cijeli dan samo za sebe", otkriva u intervjuu kreativna direktorica serije "Larin izbor""Voljela bih se jednog dana probuditi bez budilice i imati cijeli dan samo za sebe", otkriva u intervjuu kreativna direktorica serije "Larin izbor"Akademska glumica, kolumnistica i scenaristica Jelena Popović Volarić “mama” je najgledanije dramske serije u Hrvatskoj “Larin izbor”, odnosno njena kreativna direktorica. Ova 30-godišnjakinja neumorna je radoholičarka i veliki perfekcionist koji rijetko bilo što prepušta slučaju. Iako priznaje da je pomalo umorna od svega, uvijek pronađe vremena za one koje najviše voli: prijatelje, obitelj i svog supruga, glumca Janka Popovića Volarića s kojim je ovih dana imala mnogo razloga za slavlje. Naime, nakon što su zajedno dočekali Božić, samo dan kasnije proslavili su svoju drugu godišnjicu braka.

EXTRA: “Larin izbor” ruši sve rekorde gledanosti, jeste li očekivali takav uspjeh?

- Nisam uopće razmišljala na taj način. Imala sam neku duboku i zaista iskrenu vjeru u tu priču, toliko mogu reći. Da nisam, ne bih se ponovno upuštala u ovako dugačak projekt, nakon što sam napravila dvije dugačke serije - "Obične ljude" kao jedini scenarist, a "Ponos Ratkajevih" kao koautor. Znam koliko je proces rada na dnevnoj seriji iscrpljujući. To je vrlo težak posao koji uzima svoj danak. Nisam razmišljala o komercijalnom uspjehu, ali sam znala da će Lara biti voljena i prepoznata priča.

EXTRA: Izgleda da se sve čega se vi primite jako dobro proda. Kako vam to uspijeva?

- To vjerojatno ima veze s mojim horoskopskim znakom. Poznato je da Bikovi imaju dosta dobru korelaciju s novcem, pa ću se na to izvući jer, iskreno, nemam pojma što bih vam drugo rekla (smijeh). Jednom davno mi je jedna numerologinja koju sam slučajno upoznala na setu “Vile Marije” objavila da brojke mog imena i prezimena govore da ću uvijek imati novca, ali ću ga, nažalost, uvijek znati potrošiti. Upozorila me da ta priča o mojoj dobroj zaradi vrijedi samo ako nikada ne promijenim ime i prezime, te mi je savjetovala da, čak i ako se udam, zadržim djevojačko prezime. I palo mi je to njezino proročanstvo na pamet puno puta u životu kada bi mi se dogodilo da dižem novac s jedne kartice da bih pokrila drugu, sjetila sam ga se i kada sam se udavala, no promijenila sam prezime svejedno. Eto, zlo proročanstvo se još nije ispunilo. Puno radim, solidno zarađujem i fantastično sam talentirana za trošenje (smijeh).

EXTRA: Otkud vam uopće ideja za ljubavnu priču Lare i Jaše?

- Direktor produkcije koja stoji iza “Larina izbora” Milo Grisogono je još u jesen 2010. godine na jednom od prvih sastanaka vezanih uz “Larin izbor” rekao da bi volio raditi veliku seriju koja će se temeljiti na iskonskim vrijednostima i baznim emocijama poput ljubavi, osvete i mržnje te u centar svega staviti jednu ultimativnu, bezvremensku ljubavnu priču. Ja sam odmah pomislila na priču Penelope i Odiseja. To je priča našeg mentaliteta i priča naših žena koje su u povijesti vrlo često čekale svoje muškarce da se vrate s plovidbe, iz rata... Taj motiv čekanja muškarca specifičan je za naše podneblje, sveprisutan, vrlo romantičan i snažan - i mislila sam da ga je definitivno vrijedno ekranizirati.

EXTRA: Jeste li vi “Jaša team” ili “Nikša team”?

- Ako to otkrijem, otkrit ću kraj serije. Nažalost, ne mogu vam reći. No mogu reći da u “Sumraku” navijam za lik Roberta Pattinsona, dakle, team Edward. Imam svoj tim kad je u pitanju i “Larin izbor”, naravno, vrlo čvrsto sam u njemu, mislim da sam čak i predsjednica tog tima (smijeh).

EXTRA: Stalno ste na setu, u montaži, ostavlja li vam “Lara” vremena za bilo što drugo?

- Jako malo i to je sad već postalo silno frustrirajuće. Na početku te drži neki adrenalin novog projekta, tvog djeteta koje pustiš u svijet. Onda te, hvala Bogu, drži adrenalin dobrih rezultata, a onda kad to postane jedna konstanta i shvatiš da ispred sebe imaš još toliko epizoda koje moraš odraditi i da si tek na pola puta, onda se zapitaš hoćeš li izdržati. Voljela bih se jednog jutra probuditi bez budilice i imati apsolutno cijeli dan za sebe. A uz natrpan raspored, patim od kroničnog sindroma grižnje savjesti, pa kad i odlučim ne javljati se na mobitel tri sata, onda me baš opere grižnja savjesti jer naravno da onda zapostavim ljude koji to najmanje zaslužuju, poput prijatelja ili obitelji.

EXTRA: Smatrate li se glumicom, spisateljicom ili scenaristicom?

- Ne znam odgovor na to pitanje. Primjerice, kad ispunjavam britansku vizu, pod “occupation” napišem “author”. Očito na prvu loptu, bez pretjerane analize, mislim o sebi kao o autoru. Ipak, kad me ovako ozbiljno pitate, nema točnog odgovora jer je tekst uvijek bio u centru mog zanimanja, samo je način izražavanja bio različit. I kada sam studirala glumu i bavila se profesionalno glumom, tekst i likovi su bili ono što me najviše intrigiralo. Tako da mislim da se fokus mog interesa samo pomaknuo s interpretacije teksta na stvaranje teksta. Ja sam oduvijek pisala, to je oduvijek u meni. Sa 17 godina sam, zajedno s grupom prijatelja i našom alternativnom kazališnom skupinom, nastupila na Skupu amatera grada Zagreba s jednim našim tekstom. Predstava je dobila nagradu i odigrana je jako puno puta. Još iz tog vremena ostala mi je očaranost magijom stvaranja priče. Ipak, ne mogu reći da sam se prestala baviti glumom zauvijek. To bi bilo nepošteno prema meni samoj; ja jesam akademska glumica i očito je to nešto što me obilježilo, što ja jesam. Uostalom, smatram se izvođačem po karakteru, imam to nešto egzibicionistički u sebi.

EXTRA: Pišete li knjigu?

- Postoji roman i postoji ugovor za njega koji je već davno potpisan, i postoji deadline koji je već davno prekršen, i postoji urednik koji je nevjerojatno pun razumijevanja. Hvala mu na tome. Ja sam mu otvoreno rekla da mi je sada “Larin izbor” na prvom mjestu, a nakon toga ću se vjerojatno povući u osamu i završiti roman.

EXTRA: Kada nešto napišete, kome to prvo pokažete?

- Kada sam počela pisati kolumnu, prvo sam je pokazivala Janku. U kolumnama se prilično izlažem i bilo mi je bitno da se ni jedna rečenica ne može krivo shvatiti, a teško mogu biti objektivna prema svom tekstu. Bilo mi je bitno i da se neki moji prijatelji, poznanici i obitelj koji se nalaze u tim kolumnama, iako pod promijenjenim okolnostima i imenima, ipak ne osjete izloženima. Janko mi je služio kao još jedna provjera prije puštanja teksta u novine. Također, puno mi je pomagao svojim savjetima. Janko je strastveni čitatelj, književnošću ga je zarazila majka prevoditeljica. No više ne čita moje tekstove prije no što izađu u novinama jer nemam taj strah, sigurna sam u ono što radim, a mislim da je i Janko već malo zasićen mojim umjetničkim izražavanjem, što također shvaćam.

Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Extre!

Komentari

registracija
7/6/07

IvanVrhovljan, 27.12.11. 12:46

Alal joj je teško: mogla bi barem bez ovog mučenja kod fotografiranja, skvrčena na uskoj šivačoj mašini. Makar kod slikanja može sve četiri u zrak, u krevetu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika