28.12.2011. / 17:01

Autor: Hina

Uginula Tarzanova Čita?

Čimpanza Čita, slavni majmun koji je, po tvrdnjama njegova trenera, glumio u serijalu filmova o Tarzanu tijekom 1930-ih, uginuo je u 80. godini, objavio je rezervat u Floridi u kojem je životinja živjela.

Scena iz filma iz 1934.Scena iz filma iz 1934.Čimpanza Čita, slavni majmun koji je, po tvrdnjama njegova trenera, glumio u serijalu filmova o Tarzanu tijekom 1930-ih, uginuo je u 80. godini, objavio je rezervat u Floridi u kojem je životinja živjela.

"S tugom javljamo da smo izgubili jako dragog prijatelja i člana obitelji 24. prosinca 2011.", navodi na internetskoj stranici Suncoast Primate Sanctuary iz Palm Harbora.

Lik Čite pojavio se u filmovima "Tarzan, čovjek majmun" 1932. i "Tarzan i njegova družica" 1934. uz bivšeg olimpijskog plivačkog šampiona Johnnyja Weissmulelera i Maureen O'Sullivan.

Čitu je u tim filmovima zapravo glumilo nekoliko majmuna, uvijek mužjaci. Prosječni životni vijek čimpanza je 45 godina u divljini, a 60 u zatočeništvu.

Tony Gentry, trener majmuna koji je uginuo na Badnjak na Floridi navodno u 80. godini, tvrdio je kako je riječ o Čiti okoćenoj 1932. godine koja je glumila u nekoliko filmova o Tarzanu, što je u javnosti bilo općeprihvaćeno.

No, novinar "Washington Posta" Richard Rosen objavio je prije tri godine članak utemeljen na duljem istraživanju u kojem je ustvrdio kako je riječ o prijevari i da je majmun zapravo okoćen 1960. godine te da nije glumio ni u kakvim filmovima.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika