30.12.2011. / 11:35

Autor: Robert Bajruši

By Robert Bajruši

Politički nekorektno: Svećenik Marko

Čitatelji portala Nacional.hr od danas mogu 'konzumirati' našu najnoviju rubriku pod nazivom 'Politički nekorektno', novinara i kolumnista Roberta Bajrušija. Riječ je o rubrici u kojoj će rečeni autor pet dana u tjednu secirati razne društveno-političke fenomene, i to posredstvom kratke forme, novinske crtice takoreći. Kao što naziv rubrike sugerira, ovaj prostor neće držati ni pišljiva boba do bilo kojeg oblika sakralnosti, posebno ne onog koji zbog svoje nedodirljivosti ima izraziti manipulativni potencijal u korist establishmenta, a kojeg u postmodernim okolnostima više od ičega utjelovljuje 'politička korektnost'; ideologem čije je propitkivanje - posebice prilikom razotkrivanja njegove zloupotrebe od strane nositelja vlasti - postalo neka vrst zakonski kažnjive hereze. Nije ni čudo, budući da se ispod 'posvećene' površine nerijetko krije glupost, licemjerje, primitivizam i drugi slični nositelji društvenog regresa koji zavrijeđuju da im se adekvatno odgovori. Elem, čast da bude prvi u nizu promatranih pripala je veleuvaženom pripadniku klera. (H.Š.)

Robert BajrušiRobert Bajruši"Marko Tomušić - svećenik koji voli dildo i slikanje u sado-mazo kostimima - imenovan je privremenim upraviteljem župe Blažene Djevice Marije."

Obzirom na Tomulićeve sklonosti, pitanje je koliko dugo će Marija još ostati djevica.

Vezane vijesti

Politički nekorektno: Jadni bankari...

Politički nekorektno: Jadni bankari...

Napokon utjeha za radnice Kamenskog. Teško njima, al ni Boži Prki neće biti lako.… Više

Komentari

registracija
1/3/11

Laudate, 30.12.11. 11:56

Ovo pisanje je politički vrlo podobno, kao što je bilo pisanje mnoštva apartičeka tijekom prošlog sustava dok su blatili narodne neprijatelje u koje su i tada uvršatavali svećenstvo.

Budite barem toliko moralno korektni pa sačekajte sudski pravorijek. Kao lešinari uništavate čovjeku život i razapinjete ga po novinarskim vješalima.
Novinari probudite se već jednom, probudite se, razmišljajte i prosuđujte principjelno.
Na ovim prostorima je bilo previše podobnosti i političkog pisanja, dajte malo korektnog s uvažavanjem.


registracija
12/1/11

Patricija13, 30.12.11. 12:15

I ja se uvijek čudim čemu sve to vrijedjanje???
Kome će od nas biti bolje zato što nekoga proglasimo naivnim, konzervativnim, glupim??? Mislim na sve vjernike kojima je religija smisao života.
Da li bilo tko od vas misli da će nešto promijeniti u mojem promišljanju ako mi napiše da sam glupa zato što vjerujem u Boga?
U Novoj najljepše želje svima!!!


registracija
16/9/11

Brkoni, 30.12.11. 12:34

Patricija, nije to vrijedjanje, to je iznosenje cinjenice. A kad bi ti i laudate to mogli shvatiti, ne bi bili takvi kavi jeste. Eto nadam se da te nisam uvrijedio. Sretna ti Nova!


registracija
1/3/11

Laudate, 30.12.11. 12:42

@brkoni
dobro je proučiti činjenice prije nego se na njih pozove.
Koliko sam uspio pročitati kad se razgrne novinarsko senzacionalističko pisanje nema niti jedne činjenice koja bi teretila ovog gay svećenika išta više od bilo kojeg homoseksualca.


registracija
27/11/11

Culex, 30.12.11. 13:30

Gosp.Laudate,nije mi drago da ste se morali povući u zadnji obrambeni rov priznanjem gey statusa tog svećenika!No dobro,vaš izbor. Gosp. Bajruši,svojom aluzijom o djevici Mariji,u potpunosti sebe diskreditira na ovom portalu.Ako on misli da može vulgarnostima i niskim bizarnim asocijacijama otupiti vjeru u Bezgriješno Zaćeće našeg Stvoritelja,u Uzašašće Blažene djevice Marije..nije na pravom mjestu!On treba svatiti da velika večina ovdje prisutnih su vjernici intelektualci i da se ne svađamo,samo pokušavamo napraviti koračić k istini i općem dobru!


registracija
1/3/11

Laudate, 30.12.11. 14:33

g. Culex,
možda griješim dušu kad svećenika Marka proglašavam homoseksualcem, a možda mu to olakšava da se oslobodi paradigme heteroseksualca s kojom se možda teško nosi. Tko će znati, ako griješim žao mi je.

Kad već spominjete zadnju liniju obrane tada je to za mene teizam (općenito vjera i vjerske vrijednosti) kojeg ateisti pokušavaju vulgarno izgurati kao i u ovom slučaju indirektno preko posrnulog svećenika Marka.
A pojedinci....?, oni po svojoj voljji i opredjeljenju prelaze iz jedne u drugu grupu.

Mene iznenađuje kako niti jedna od homoseksualnih udruga nije našla za shodno stati u obranu čovjeka koji je pokazao homoseksualne ambicije i k tome je žrtva ucjene.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 30.12.11. 14:46

Je li vas dvojica izbjegavate crne mačke?


registracija
1/3/11

Laudate, 30.12.11. 15:12

Neki izbjegavaju crne mačke a neki ih vide i tamo gdje ih nema.


registracija
27/11/11

Culex, 30.12.11. 16:41

Da, katolički vjernici u Hrvatskoj osjećaju deficit duhovnog vodstva i moralnog autoriteta vrha crkvene vlasti .Uslijed čega mnogi doživljavaju unutrašnji konflikt,samodostatnost il čak pseudopobožnost.Od toga nesmijemo bježati.To egzistira.Današnji čovjek ne prihvaća nametnute i neprovjerene uzore.Da sam zloćest,rekao bih :imamo uzoritog ali nemamo uzora ! Cij. lolobrigita..."crne mačke"? Ako nema kračeg puta do spoznaje stvarnog stanja..neka njih.


registracija
27/6/10

cuci, 30.12.11. 17:43

laudate, patricija12a...ostavimo na stranu homose iako je to bolestina, ovdje se radi o sado-mazo i sveceniku koji je u kontaktu sa narodom. bili vi dvojer pustuli djecu da idu na njegove mise???
BTW, zasto je optuzen onaj glavni u rimu?


registracija
9/5/10

lolobrigita, 30.12.11. 18:25

Pitanje na početku jest bi li dotični pop trebao raditi posao za koji se školovao?Koncentrirajmo se.
Odlično je pitanje bi li Laudate dao svoje dijete tom čovjeku na odgoj?
Molim te Laudate da samo na to odgovoriš.Ništa više.Ako je odgovor "da",poštujem.
Drugo,istina je da svuda ima pedofila,pohotnika i homoseksualaca,ali kada se pojave u branši koja za sebe tvrdi da je moralna vertikala društva,onda je to malo drugačije.Ili nije moralna ili nije vertikala.
Ja znam odgovor.
Fra Jebo,primjerice,koji nije neki zločinac,ipak ostavlja otvorenim pitanje odgoja cura koje je pratio od krštenja,preko vjeronauka do kreveta.I plaćao im usluge.Ne mislim da su te cure bolje od njega, nipošto.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 30.12.11. 18:32

"Pismo kršćanskoj naciji"
SAM HARRIS
Laudate,od srca preporučam,imaš to u PDF formatu,par klikova od nas,kratko je i,nadam se da će te barem zaintrigirati.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 30.12.11. 18:33

SVIMA SRETNA NOVA GODINA.


registracija
12/1/11

siziff, 30.12.11. 19:17

Prekrasno je vidjeti kako klon - tandem LAUDATE i PATRICIJA 13, sa par centimetara razmaka ipak tako
usklađeno poju da ih je milina slušati.

Nema veze, veliki Bog je oprostiv i za veće prevare.
On u svojoj veličini i dobroti, ovo; da se ista osoba javlja pod više nikova uopće ne računa pod prevaru
Neka mu je zahvalnost i slava!

Svejedno, vjernicima i nevjernicima:
Svu ljubav (koje nije bilo) neka donese godina (n)ova 2012

Sa ljubavlju od (malo) ludog Siziffa!


registracija
1/3/11

Laudate, 30.12.11. 19:53

@siziff
klonovi, bijeli miševi i ostalo....... nećeš valja s time ući u novu godinu.

@lolobrigita
Pitanje/odgovor: Bi li pustila svoje dijete u školu kod profesora kojeg su novinari stavli na stup srama a policija i sudstvo nisu našli ništa zbog čega bi ga kaznili?

@cuci
onaj glavni u Rimu nije optužen nizašto, osim ako pod optužbom ne misliš na razno razna podmetanja i insinuacije.
Zamisli bio si u JNA a ista je zločinačka vojska koja je poharala Hrvatsku pa si onda i ti....... Sad dok objasniš da te nitko nije pitao hoćeš ili nećeš nego si morao.

Želim svima u 2012 g da naši mediji budu manje žedni senzacija i tuđe intime a novinari prestanu s "novinarskom demokracijom" u kojoj su policija i sudstvo višak.


registracija
1/3/11

Laudate, 30.12.11. 20:18

@lolobrigita
došao sam do 31 stranice i prestao jer mi se ne sviđa taj stiil pisanja protiv nečega umjesto za nešto.
Viš bih volio da je Sam Harris podastrao dokaze koji će me uvjeriti u ispravnost ateizma umjesto što secira Bibliju & Kuran i pokušava poljuljati nečiju vjeru.
U svakom slučaju hvala.

Btw ni teizam ni ateizam ne mogu jedni drugima pružiti dokaze koji bi drugu stranu zadovoljili. Na kraju sve ostaje na razini našeg stava "vjerujem" ili "ne vjerujem" a koji korespondira sa titrajima duboko u nama i težnjom naše dše.


registracija
11/1/10

fluid, 30.12.11. 20:59

Culex@ iliti komarac ! Pisete previse dobro,lucidno i rijetko prepoznatljivo.Ovako govori samo jedna osoba u Hrvatskoj ! Ako nisam u zabludi,lijepo Vas pozdravljam i zelim Vam svako dobro ! Iako se cesto "obrusavam"na crkvu,u stvari uvijek sam "protiv".U stvari se obrusavam na one koji toboze sluze crkvi !Od Pape pa na nize ! I necu prestati ! Dobro poznam i razumijem Katekizam i Bibliju no "njihova sluzba"sa tim nema veze. Dakle,sta tko treba od svega,postivam.Odricem pravo,barem u svoje ime,da prozvani budu posrednici ljudi i Boga! Nisu zasluzili, je najkraci komentar.Nekako imam intuiciju da ste Vi pozvani!?Problem je sto Ste u manjini! No,mozda se i to jednom promijeni ?! Do tada svako Vam dobro i iskreni pozdrav !


registracija
1/3/11

Laudate, 31.12.11. 07:02

@lolobrigita
nastavno na temu koju si dotakla "svećenstvo moralna vertikala društva".

Smatram da je svećenstvo kao branša zaista moralna vertikala društva no svaki svećenik možda i nije dostojan ugleda kojeg baštini.
Mi "obični smrtnici" mislim laici (&nevjernici) zgražamo se kad vidimo posrnulog svećenika i pri tom zaboravljamo da je on samo čovjek sa svim dvojbama i kušnjama kao i mi.

Ali i takav posrnuli pojedinac ima svoju ulogu društvu. Onu primarnu svečenićku koja nije umanjena njegovim slabostima.
On pomaže nama ostati u vjeri i vodi nas na putu prema Bogu, jednako kao što te učitelji i profesori vode kroz osnovnu, srednju i fakultet do akademskog zvanja i kakvi god oni privatno bili izvršili su svoju društvenu ulogu ako su te doveli do kraja naukovanja.

Postoji i ona indirektna da ovakvi posrnuli pojedinci pomažu demistifikaciji svečenićke branše i pročišćavanju pa i naše osobne vjere jer se pitamo idem li u crkvu zbog svećenikove svetosti ("uzora" kako navodi cij. Culex) ili Boga.

Uzori su potrebni i dobro došli ali su dijelom i opasnost jer nisu odraz pravog stanja i može se stvoriti kriva slika.


registracija
12/1/11

siziff, 31.12.11. 11:51

....."odraz pravog stanja"......

Papa Alessandro VI - Rodrigo BORGIA bi trenutno bio Crvenkapica u odnosu na pravo stanje i zbilja bi mogao stvoriti krivu sliku


registracija
27/11/11

Culex, 31.12.11. 13:51

Cij.fluid,nemam razloga sumljati da postoji osoba kojom upučujete "jake" riječi.Također,vjerujem da imate argumente za njih.Na žalost po mene,nema me ni u jednoj priči. Ipak,dozvolite,čini mi se ovaj žubor misli jako intrigantan!Zar zbilja mislite da možete tako brzo i jednostavno determinirati osobu,koja Vam,očigledno, nečim nešto znači? Izgleda da tu nešto ne štima!Možda ta osoba ipak nije onakva kakva se Vama čini,iliVi niste onakvi kakvi se drugima činite?


registracija
27/11/11

Culex, 31.12.11. 14:34

CijLaudate,dogodilo se prije15.god.na odjelu neurokirurgije ,rutinska op.kralježnice,post op. u redu.Normalno je kod te op. da pacijent prohoda pod kontr.fizijatra nakon 2-3 tj.No,nešto se loše dogodilo!Greškom op.tima(tzv.kolateralna povreda)živac(1) desne potkoljenice je defin.deaktiviran.Čovjek danas nosi "španer", šepa itd.Štose događalo? Neurokirurg je trusio alkohol,znali su okolo,baš ih briga..i sve kako već ide.Eto,da se vratim,..-kirurg nije smio operireti dok se ne lijeći od alkohola,šef odjela nije smio dozvoliti ordiniranje,-i svi ,baš svi na odjelu su morali graktati do neba,.da se dozna istina!!Nitko nije nevin! Ulaziti u analitiku interakcija osoblja je gubljenje vremena i osobni alibi.


registracija
27/4/10

fuzija2, 31.12.11. 14:39

To je dokazano sve do danas da pojedini
novinari u Hrvatskoj jos i dalje zvacu cetnicke brabonjke.
Sa nedostatkom novinarske kompetencuje se to pokazalo kod onih koji su okoceni od
komunjarske krhotine.


registracija
12/1/11

siziff, 31.12.11. 15:45

Pozdravljam gospodina Budjonija iliti Culexa, sa veseljem da je još zdrav, ( i nadom da će takav da ostane), ćio tjelom i dušom živahan.
Ujedno sa nadam i veselim, ako će češće oglašavati svoj stav ovdje, na ovim stranicama, sa svojim briljantno pisanim ateistićko-teističkim postovima.
Ujedno, svako dobro u novoj 2012 godini


registracija
1/3/11

Laudate, 31.12.11. 15:53

@ cij. Culex
zalažem se za jedinstvo javnog i privatnog morala osobe i smatram da je dualnost teška, ako je uopće moguća.
Neprihvatljivo je da netko u pijanom stanju drži misu, operira, drži predavanje i sl, to nikako.

Mogu prihvatiti da je netko istovremeno izvrstan govornik a loš sugovornik, izvrstan stručnjak ali loš profesor u svom pozivu, moralan i pošten ali ne može imati normalan odnos sa supružnikom, seksualno nastran ali častan i pošten.

Ponašanje dotičnog svećenika mi je neprihvatljivo ali ne do te mjere da ga se šikanira i stavlja na stup sram dok istovrmeno mediji i ljudi oko nas reklamiraju sado-mazo tečajeve, daju upute za analni seks, preko oglasa se širi promiskuitet itd, itd


registracija
12/12/10

Klarens, 31.12.11. 22:44

Organizacija
..............................
Shto nastupa moralnom
...................................
Privodjenju naroda k Bogu
.................................
Isto kao Barutana za piromana
..................................
A di tu monsignor Marko ????


registracija
15/8/09

vergilia, 31.12.11. 22:49

Ma jes, može taj svećenik biti sado-mazo i ljubitelj analnog seksa – tko voli, nek izvoli, al' ne može biti - svećenik!! Problem je crkva - institucija u čijem krilu upražnjava te svoje sklonosti. Kao što bolnica mora otpustiti onog pijanca kirurga kojeg je netko ovdje spomenuo, tak i crkva mora dati nogomet ovom svećeniku – o tome se radi. Ovdje se razglaba o nečijim seksualnim sklonostima, a zaobilazi se glavni problem – licemjerje institucije koja propovijeda i kune se u jedno, a radi drugo. Licemjerje – to je osnovni problem ovog društva, a crkva je stjegonoša. Pa, jebi se kako hoćeš, al' nemoj me uvjeravati da se ne jebeš! (sorry ak' sam koga uvrijedila ovim izvornim izrazima). Budi gej, al' nemoj mi propovijedati da je homoseksualizam bolest i grijeh! A napad na zdravu pamet je kad razni pobornici crkvenog morala govore da su i svećenici ljudi, pa da je normalno da i među svećenicima ima onih nemoralnih – to bi moglo stajati samo ako se priča ispriča do kraja, moglo bi stajati kad crkva ne bi štitila i skrivala takve i kad bi ih po hitnom postupku izopćila iz svojih redova. Razni lažni moralisti ovdje govore o dokazivanju, presvijetli čak traži da se čeka sudski pravorijek prije nego se spomene da je čovjek radio to što je radio. Ma, kakav sudski pravorijek? Ak isključimo „sanjarenje o dječacima“ kao potencijalnu pedofilsku sklonost, za što bi se ustvari trebalo suditi ovom čovjeku?? Pa onda, jer mu se nema ustvari za što suditi(na civilnom sudu, naravno), ne treba ga ni spominjati i jadca napadati. Koje licemjerje – do neba i natrag! Naprosto je nevjerojatno to katoličko sljepilo! I bezobrazluk je optuživati ljude da vrijeđaju ovdje vjernike – tipična zamjena teza, manipulacija da bi se zaštitila jedna institucija koja je leglo licemjerja i nemorala, institucija koja manipulira upravo vjernicima koristeći ljubav prema bogu za svoje održanje – sve lopina do lopine, ovaj sado-mazo jadničak umjesto da se zahvali na službi i javi se na zavod za nezaposlene ,čime bi zadržao bar svoju ljudsku etičnost, sam je u tom kolu – kao odrastao čovjek koji mora odgovarati za svoje postupke i posljedice onog što je činio,potvrdio je da je isto tako nemoralan kao i institucija u kojoj se nazivao – pastirom božjim..štoćereći (da ne bi bilo zabune), nije on nemoralan zbog onih dilda koje je nanizao oko svog vrata, nek si vješa kaj god ga volja, ali – ne tu gdje je. I zato jer je još uvijek tu gdje je, a vjerojatno će tu i ostati – nemoralan je! Naravno, zasljepljenost dogmama jednostavno ne dozvoljava razumno promišljanje i odvajanje čina od čovjeka – pa se ovdje u nekim komentarima optužuje da se zbog čina koji nije za osudu, osuđuje čovjek, zanemarujući da postoji jedan drugi čin koji jeste za osudu. Tko razumije, dobro, tko ne razumije – sam si je kriv jer ima zabetoniran um.
Uživajte i dalje u najluđoj noći i svako dobro u 2012.!


registracija
1/3/11

Laudate, 01.01.12. 09:04

@vergilia
i slon ulazi nježnije u staklarsku radnju nego ti u Novu godinu


registracija
27/7/09

verina, 01.01.12. 09:23

@vergilia, to je poanta, a sve ostalo što su prijašnji komentatori pisali samo je obilaženje oko vruće kaše ili najobičnija dogma, ovisno o stavu..


registracija
1/3/11

Laudate, 01.01.12. 09:26

@vergilia
na tvom primjeru lijepo se vidi razlika ateističkog i teističkog pristupa čovjeku.

Ateizam s lakoćom odbacuje i (kad se ukaže prilika) uništava grupe i pojedince s kojima se ne slaže s takvom lakoćom da je to frapantno. 20-to stoljeće to potvrđuje.

Teizam ipak pokušava opravdati čovjeka, iako mislim da to istinski radi samo Bog a vjernici zato jer vjera nalaže.

Recimo za mene kao vjernika homoseksualnost je jedan oblik bolesti ili nastranosti isto kao i sado-mazo, itd.
Ali Bože moj, oko mene šeću ljudi sa razno raznim bolestima i ne pada mi na pamet nekog smatrat manje vrijednim ili ga zbog toga diskriminirati. Uostalom ni sam ne znam što nosim u sebi a pokazati će se jednog dana.


registracija
15/8/09

vergilia, 01.01.12. 10:20

Laudate:"Uostalom ni sam ne znam što nosim u sebi a pokazati će se jednog dana."

Hehe - stvarno ti želim da jednog dana doživiš ukazanje samog sebe..:))


registracija
12/1/11

siziff, 01.01.12. 12:41

Nadam se da ste otrpjeli prevelika ovozemaljska iskušenja koja nudi (zločesti i zlonamjerni bi rekli; Bog žderaćine i pila") praznik i ne dozvolili da vas zaskoće razno-razni Holesteroli koji u ove "dane kušnje" vrebaju iza svakoga čoška
Za Laudatića znam i siguran sam da je on sve ovo obavio vrlo skromno i isposnički kao šta i dolikuje; sa crnim kruhom i čašom vode.


registracija
12/1/11

siziff, 01.01.12. 12:49

VERGILIJA@

..."stvarno ti želim da jednoga dana doživiš ukazanje samoga sebe".....

Ako se i desi jednoga dana " ukazanje ", u šta sam vrlo skeptićan-da će se ikada desiti, to će biti takvo životno razočaranje koje bi (nedaj Bog), moglo čak i tragično završiti.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 01.01.12. 12:52

Laudate,ako je itko uništavao grupe i pojedince,onda je to svakako religija,kršćanstvo prije svih.
Nemoj samo reći da je itko ubijao u ime ateizma.
Ne padaj na priču da je Hitler bio ateist.Ili Staljin.Ako i jesu,a bar Hitler nije,nisu ubijali u ime ateizma.Shvaćaš?Ubijali su kao zli ljudi sve za koje su držali da smetaju.Osim toga nisu oni ubijali nego tisuće njihovih vojnika i policajaca.Hoćeš li tvrditi da su svi ateisti?Gott mit uns,Bog s nama,tako je pisalo na kopčama SS-ovaca.
Hitler se toliko puta pozivao na Boga,možda više nego ti.
Obratno,u ime vjere je pobijeno na milijune ljudi,a čini se tako i dandanas.

Žao mi je da nisi smogao snage za Harrisa.


registracija
1/3/11

Laudate, 01.01.12. 13:22

@lolobrigita
Što je ateizam osim što je odsustvo vjere?
Tko su vam idejni začetnici?
Kada ste počeli s djelovanjem i što su radili vaši prethodnici u mračno srednjem vijeku?
Imate li korijene ili ste kao iz svemira sišli i poistovjećujete se vrlo selektivno sa stvarima koje su po trenutnom vrednovanju "in" a ostalo kao nema s vama ništa?
Koga od bezvjernika prihvaćate kao ateista, a koga ne i po kojem kriteriju?
Meni se čini da prođu imaju ateistički teoretičari ali kada se ideja primijeni u praksi (marksizam, komunizam, socijalizam ili danas liberalizam do stupnja anarhizma koji vodi u dekadenciju društva) tada to nema veze s vama.
Vi ateisti ste interesantna skupina, vrlo dovitljivi.


registracija
12/1/11

siziff, 01.01.12. 13:33

...."i šta ste radili vaši predkodnici u mračnom srednjem vijeku?....

Makar po tom pitanju nema frke: Ložili lomače !


registracija
9/5/10

lolobrigita, 01.01.12. 17:42

Laudate:Idejni začetnici?
Vidiš koliko si ti zaražen,ti misliš da za sve postoji idejni začetnik,nekakav pandan bogu ili vragu.Pa to je toliko djetinjasto razmišljanje da me iznenađuješ,ali evo ti nekakav odgovor;
idejni začetnik je zdrav razum za razliku od virusa kojem su te izložili roditelji kao bebu bez tvog znanja i odobrenja,a njih njihovi itd.Tako ćeš i ti svome djetetu prenijeti virus vjere.Pošteno prema djetetu?
Jedini lijek protiv te virusne infekcije zvane religija je zdrav razum,ako ga čovjek stekne.To je "idejni začetnik".Evolucija razmišljanja i mozga.Jasno,ti ne priznaješ ni evoluciju.Iskreno,teško ju je uklopiti u biblijske mućkalice,počevši od starosti svijeta pa naprijed.Zato i toliki otpor prema činjenicama evolucije.
Hvala bogu,mislećih je ljudi bilo i u povijesti,čak i u srednjem vijeku.Mnogi su to platili životom i mukama na mučilištima.Ljudi koji su osvjetljavali put za razliku od vjere koja je gasila svijetlo.
Ako ćeš o dekadenciji onda ne idi dalje od Vatikana.
I da se ne zaboravi ona Voltaireova:
Prvi svećenik je bio prva bitanga koja je našla prvu budalu.


registracija
1/3/11

Laudate, 01.01.12. 20:57

@lolobrigita
odgovorit ću u rangu tvog odgovora.

Od kada je onaj opsjenar i klaun Darwin u šešir stavio majmuna i izvukao čovjeka, tima koje je izvukao pomućen je razum jer da nije s razumom bi shvatili svu apsurdnost "velikog bum"; "iz ničeg nastalo je sve", "od nikud smo došli i odlazimo nikamo". Ali, ali.....za sve to treba razum kojeg nema.

Dekadencija...... lolobrigita pa zar ne vidiš vezu između sve čvršćeg zagrljaja sekularizma (sekularnih vrijednosti) i dekadencije Zapada.

No, shvatio sam da ste vi ateisti kao repa bez korijena. Ništa ne baštinite, živite od danas do sutra i rukovodite se instinktima.


registracija
15/8/09

vergilia, 01.01.12. 21:51

»Vjera nije bezopasna glupost, ona može biti opasna glupost. Opasna zato što ljudima ulijeva neoborivo povjerenje da su u pravu; zato što ih ohrabruje da ubiju sebe same, što automatski uklanja uobičajene prepreke za ubijanje drugih. Opasna i zato što uči ljude netrpeljivosti prema drugima samo zato što su nasljeđuju drukčiju tradiciju; opasna i zato što smo svi pristali na to neobično poštovanje, koje samo religiju štiti od uobičajene kritičnosti«.
R.Dawkins


registracija
12/1/11

siziff, 01.01.12. 22:08

LAUDATE@

....tima koje je izvukao pomućen je razum jer da nije s razumom bi shvatili svu apsurdnost "velikoga bum", "iz ničeg nastojalo je sve".......


Ali zato oni koji vjeruju da su ljudi nastali od Adamovog rebra, a sam Adam od blata, a sve na zemljici u roku odmah tj, tjedan dana, sa sveukupnom starošću zemlje od 5-6 tisuća godina,.... ti nemaju pomućeni razum.
HE HE


registracija
1/3/11

Laudate, 01.01.12. 22:10

@ vergilia
R. Dawkins: "Nadnaravna objašnjenja plod inelektualne lijenosti" (naslov sa interneta)

On i njemu slični ne budi intelektualno lijeni pa odvale dogmu kako je sve nastalo samo od sebe u jednom velikom "bum". Dogma par excellence.
Pa da ne bi bilo slučajno dodaju još par dogmi o kojima ateisti ne smiju razmišljati nego prihvatiti.

I na kraju kažu da nisu vjernici. Ma veći ste vjernici od nas koji to za sebe mislimo. Jer u ovo što tvrdi dotični R.Dawkins & company može se vjrovati samo sa velliiiiiiiiiiiiiiiikom vjerom.

I tako su misao, po misao složili intelektualni gulaš. Drugi puta pazi na kakve se "autoritete" pozivaš.


registracija
1/3/11

Laudate, 01.01.12. 22:15

@siziffe
treba znati čitati Bibiliju. Stari zavjet je povijest Izraelaca. Smatrali su se i smatraju odabranim narodom pa im je vjerojatno bilo logično da je ljudska vrsta počela s njima. Cum grano salis, prosim lepo.


registracija
12/1/11

siziff, 01.01.12. 22:17

LAUDATE@

Treba znati čitati Darvina !!


registracija
15/8/09

vergilia, 01.01.12. 22:24

Laudate:"Drugi puta pazi na kakve se "autoritete" pozivaš."
Jel' to neka prijetnja??
Vidim da si se osilio - hehe, sad da možeš, vjerojatno bi bilo i vergilijine krvi na nekom oltaru gluposti. Doista, Dawkins je u pravu - vjera automatski uklanja sve prepreke za ubijanje drugih..:))


registracija
1/3/11

Laudate, 01.01.12. 22:33

@siziffe & vergilia & lolobrigita
ako vam se slučajno čini da se malo zafrkavam slobodno se pitajte tko je prvi počeo.

Sad kad su se počeli spominjati ateistički magovi poput R.Dawkinsa diskusija se otela kontroli i postala je suviše neozbiljna. Zato odustaje od daljnje rasprave i vidimo se drugom prilikom kad bude vremena kao sada za Bozić i Novu.

Još jednom sve najbolje svima, a ako se nikada ne sretnemo na ovom sigurno hoćemo na onom svijetu.


registracija
15/8/09

vergilia, 01.01.12. 22:50

Ma da padneš sa stolca od smijeha...:)))


registracija
27/6/10

cuci, 02.01.12. 12:38

moj dobri @laudate
ma nemos' believe, sto vise citam tvoje povijesne citate, vise sam siguran da ti je drago sado-mazo. Onako u povjerenju, between mene i tebe, jesi li pasivan...?


registracija
26/10/11

eezy, 02.01.12. 13:08

Cuci, tvoj pogani komentar mi je odvratan!!! Imaš dovoljno internet stranica gdje možeš tražiti partnere.
Ne podnosim kada se jednog obiteljskog čovijeka proglašava psihičkim bolesnikom! Nadam se da se Laudate ne ljuti što odgovaram u njegovo ime.


registracija
1/3/11

Laudate, 02.01.12. 13:15

@Eeeeeeeee moj cuci, sluuuuuuušaj cuci

ono "jesi li pasivan" bi se pretpostavljam trebalo odnositi na sado-mazo.
Ako je tako molim te detalje, sve potanko i ništa ne izostavljaj jer uživam slušati.
I ako nemaš ništa protiv neka bude preko Skypa, a ja ću snimati da mogu više puta uživati u tvojoj priči. A možda napravim i biznis, danas se ta roba traži, a kriza je i svima trebaju penezi.

@siziff
hvala. Eto što znači prijatelj........ samo nemoj da sad bude kao u onom vicu o vrapcu i kravi ......".....nije ti svatko prijatelj tko te izvuče iz ......"


registracija
1/3/11

Laudate, 02.01.12. 13:17

@eezy
prethodni komentar sam naslovio na siziffa, ali sam mislio na tebe. No vjerujem da bi me i siziff zaštitio.


registracija
1/3/11

Laudate, 02.01.12. 13:30

@cuci
sigurno si u vidu imao onu latinsku poslovicu: "Homo sum: humani nihil a me alineum puto" - Čovjek sam: ništa ljudsko nije mi strano.

Nemoj ovo preširoko shvaćati barem kad sam ja u pitanju jer ti se nisam odmakao dalje od moje supruge s kojom sam već...... o Bože kako vrijeme leti. Sve što je lijepo brzo prođe.


registracija
27/6/10

cuci, 02.01.12. 13:37

@eezy and/or @Laudate
u tri je najbolje, medjutim nedostaje vam treci ... zovite marka da vas pomiluje bicem po ... guess where?
BTW laudate, imas li wireless u glavi kad odgovars ovako promptno?
BTW eezy, mi smo svi pomalo bolesni (ukljucujuci tebe, laudate je kronicni odavno) a sve ovo zahvaljujuci ... zna se.
Laudate iskljuci wireless pa odmori 12.5 dekagrama mozga ili 15 dekagrama total ako se pridruzi eezy.


registracija
27/11/11

Culex, 02.01.12. 14:22

Izvrsno! Čovjekov duh (moglo bi to biti:razum,memorija, savjest,narav,alter ego,iskrena mržnja,iskrena ljubav,..čuda toga još) je multivalentan u primanju i davanju,u laži i istini,u dobru i zlu,u mržnji i ljubavi,u boji i sivilu,u šutnji i muku..nema u čemu ne.Izvrsno,da..al u dohvatu naših perceptora koje smo,viš slučajno,simbiozirali s nj.vel.egom.Krug je zatvoren,nemamo dojam osobnog sudjelovanja,..sreća neviđena!Zajašimo vjernog konja vrana,otvorilo se nebo Sveznalo,početek se spario s krajem..koja dobra godina!!! Al,pustimo divane nastranu,ta smo samo materija koja kružeći ždere dohvatljivo i sebe obnavlja! Nije dogma virusnog podrijekla niti "zdrav "razum začetnik ičega! !Kako bi nam to godilo! Toliko opipljiva strast i za najmanjom pobjedom,u najmanjoj prilici i u s najvećim samouništenjem,..dokaz je inertivnog gibanja,u Ništa,kruženje bez cilja i materijalizirani Nemir. Nije lako ni na drugoj strani,no tu nema egzistencijalne žudnje k porazu drugih,nema ushita u sporadičnim slavolucima"Patnja i radost su istih valencija,nema straha ni bahatosti pobjednika! Jednostavan mir i ljubav. Cij.siziff,to su bili,u svoje vrijeme,staljinovi apostoli,sve u svoje vrijeme i po "potribi" kako kaže veliki Zlatan Stipišić.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 02.01.12. 16:26

Slušam u prolazu neke babe ispred ulaza,kaže jedna kako je bog najprije stvorio sebe,a onda ljude.
To je otprilike i tvoja teorija,jel'da Laudate?
Darwin klaun,nauka bljak,činjenice štrace,ali Biblija je mrak.
A što ćeš,udario virus i ne da se.


registracija
12/1/11

siziff, 02.01.12. 17:02

LAUDATE@

Ovdje sve pršti od protuprirodnih i opscenih ponuda najniže pasmine.
Umjesto da sve to poškropiš svetom vodicom zazivajući strašni sud, ti se pridružuješ zaje.......
Oli si na putu da se strmekneš u pakao ili stremiš nebeskim visinama?
Krajnje je vrijeme za odluku!


registracija
12/1/11

siziff, 02.01.12. 17:25

CULEX@

........"to su bili, u svoje vrijeme (krvavi) staljinovi apostoli"...


....."Patnja i radost su istih valencija"........

Kao šta reče Onasis jednom prilikom svojoj kčerki:
" Već kada moraš biti nesretna; bolje je da si bogata pa nesretna"


registracija
1/3/11

Laudate, 02.01.12. 18:23

@ poštovani eezy,
tvoj/vaš post sam u brzini čitanja pripisao siziffu, vjerojatno očekujući njegovu reakciju, i oko srca mi bilo ugodno od sadržaja, ali razum mi govorio budi oprezan i zato sam se referirao na vic o vrapcu ........... opravdano

@siziffe
Gospodin te blagoslovio i čuvao
Obasjao te sjajem svog lica
i bio ti milostiv
Pokazao ti lice svoje i dao ti mir

@lolobrigita
nije da ne želim, nije da ne znam, ali stvarno nemam vremena za ulazak u novu diskusiju jer ću tada otvarati web stranicu svakih pola sata, a ovako pogledam dva puta dnevno.

@cij. Culex
::)) Čisto srce stvori mi, Bože, i duh postojan obnovi u meni!

@cuci
Neka bi Bog poravna putovoe a ja ti želim da budeš u miru s Njim, ma kako god ga ti zamišljao.


registracija
1/3/11

Laudate, 02.01.12. 18:26

@cuci
Neka ti Bog poravna putove a ja ti želim da budeš u miru s Njim, kako god ga ti zamišljao.


registracija
12/1/11

siziff, 03.01.12. 14:12

LAUDATE@

Malo iznad, izjavio si: "Bibliju treba znati čitati."

Daj molim te pojasni cjenjenom čitateljstvu koje su to kvalifikacije potrebne za "jednoga "Čitaća Biblije"
Jeli to neki kurs, škola ili nešta treće? Dali to mogu savladati svi, tj. jeli to za svakoga, ili samo za one pametnije ?
Ujedno; jesi li ti imao kakvih IQ problema i muke sa savladavanjem toga gradiva?

Vita jela, zelen bor ćekam brzi odgovor!

Uvjek i zauvjek tvoj, SIZIFF


registracija
26/10/11

eezy, 03.01.12. 15:53

Za one koji misle da smiju pisati o nečijem IQ.
Siziffe dijete nepismeno!
Ne piše se:
- dali, ispravno je… da li
- čitać, ispravno je… čitač
- jeli, ispravno je… je li
- nešta treće, ispravno je… nešto treće
- ćekam, ispravno je… čekam
- uvjek, ispravno je… uvijek
- zauvjek, ispravno je… zauvijek.
O zarezima, drugom prilikom.


registracija
12/1/11

siziff, 03.01.12. 16:12

EEZI=LAUDATE@

Pitanje je bili jasno iako je bilo manjih (HE HE) pravopisnih greškica,
. Zbog pravopisa ne smiješ zaobilaziti odgovor!

Dakle kako se postaje ČITAČ BIBLIJE ??
Molim odgovor bez izmuvavanja!


registracija
1/3/11

Laudate, 03.01.12. 17:15

@siziffe,
Biblija se čita očima vjere.
Darwin ti tu na žalost ne može pomoći.

Ako želiš čitati Bibliju prvo na koljena, sklopiš ruke i kreneš s Pater noster...... ako si generacija prije II Vatikanskog koncila, ili sa Oče naš..... za one mlađe.

U jedno možeš biti siguran, ako napraviš jedan korak prema Bogu, On će prema tebi dva. Samo trebaš imati hrabrosti krenuti.


registracija
12/1/11

siziff, 03.01.12. 18:09

Znači, ako sam te dobro razumio: Očima vjere = čitanjem Biblije se vidi kako je bog napravio Adama od blata, a onda Evu od Adamovog rebra, sve ostalo u šest dana, a sedmi dan samo lješkario, gledao TV grickao krekere i malo pisao po facebook-u

Sada mi je sve jasno!
Konačno sam otvorio okice!


registracija
27/11/11

Culex, 03.01.12. 20:11

Cool & cool ! Cool & cool! (cij.Laudate,cij.siziff) ne znam odakle mi kuraž da istaknem Vas dvojicu(skužajte i nemojte obadavat). Dalekih 70-tih slučajno se nađoh pred Dramskim u Fankopanskoj s malo dinara u džepu! Kao i danas,tim iznosom mogah jedino kartu za matineju platiti.Davali su "Stilske vježbe" (ne znam autora..).Morao sam još 2 puta sve to "izdržati"! Da završim ,susreti Vas dvojice su vrhunski "davež"! Bravo! Ima..ali !Ako bih imao DOO za promiđbu vjere nikada nebi uposlio cij.Laudate ! Ako bih imao DOO za promiđbu ateizma (posebno glede katolićanstva) nikada nebi uposlio cij.siziff !Da konačno poentiram(moš mislit),uposlio bih obojicu ali na onom drugom ,suprotnom poslu! Dakako,sva trojica znamo da ne bih fulao!


registracija
1/3/11

Laudate, 03.01.12. 22:08

@ cij. Culex
Vjera je prije teško nego lako štivo......, ona je preuzimanje obveza i odgovornosti, a to nije popularno u današnjem prevladavajućem svjetonazoru pa nema ni reklamiranja (jer nije tražena roba)

Danas ljudi satima mogu gledati trivijalno gluparenje na televiziji, ali nakon par minuta govora o savjesti i moralnim obvezama imaju potrebu mijenjati program.....pa sad..znam, znam . to je teško štivo.

Vjera je svima na dohvat ruke, a ipak je božji dar.
Onaj tko ga ima može satima slušati i uživati.

"Nisam vjernik" i još je vjera božji dar, "nepravda" uzviknuo bi Calimero.

Tajna je u tome da Bog čak ni svoj dar ne daje na silu protiv čovjekove volje.
Pojedinac svak za sebe mora napraviti prvi korak, a zatim dobiva više nego je mogao i zamisliti.

Tu je siziff falija u čitanju Biblije. On bi se pripetava s božjim stvarima umisto da lipo sklopi ruke i moli.


registracija
12/1/11

siziff, 03.01.12. 22:26

CULEX@

Cijenjeni Culex!
Oprostite ako sam sa svojim amaterizmom iritirao Vaš intelektualni kalibar, a preko toga iskusno i znalački nabrušeno pero.
Priznajem svoju krivnju; našao sam toliko neviđene drskosti, da na ovim; na davež osjetljivim stranicama ubijem koji sat svojega života.
Pišem skromno, vidi se po gramatičkim greškama i po sklopovima rečenica. Nemam nikakvih književnih pretenzija niti želju za odmjeravanjem snaga.
Pisanje je vježba (i disciplina) uz izvjesnu dozu talenta
(ako je kojim slučajem BOGOM DAT) kao i sve ostalo.
Nisam imao u životu prilike pisati puno, ali mi je uvjek bila draga (dobra) knjiga, a posebno sam cijenio ljude koji se u živom govoru, lijepo, izražajno i dinamično izražavaju. Nisam volio klistire i diuretike tipa Igor Mandić - sto rečenica koje bi stale u jednu, ( također, sada mi ne pada na pamet njegovo ime; tip koji vodi emisije na televiziji o hrani i kuhanju, upotrebljavajući silinu rijeći, kao dokaz svoje erudicije i oratorstva, a nije u stanju u svojem oratorstvu podučiti kuhare - koje prati kamera - sa par dobro naciljanih rijeći, prije snimanja, da budu malo jasniji kod izlaganja uz kuhanje. Tako kuhari pod njegovom govornički elokventnom, znalačkom, dirigentskom palicom govore: "Ovo ću staviti ovdje, a ovo ću staviti tamo")
Šta se tiče vjere i ateizma.
Moju familiju su uništili komunjare. Moj život trenutno, u punom zamahu, uništavaju isto ti, samo sa drugim predznakom i drugom retorikom. Komunizam je vjera, od tuda moj animozitet i juriš.
Nikakva polovična riješenja me ne zanimaju.
Ako sam na ovim stranicama davež; molim svakoga kome moj davež smeta i ide na živce da preskoći moj post, sa time da ne čekajući niti trenutka, ispod moje daveži napiše nešta smislenije i lijepše.
Svijet je velik, nacionaleve stranice su još veće, za sve ima mijesta.

PS
Uzimam si za pravo da sa Laudatićem i dalje (negramatički) davim sve one koji su toliko blesavi da nas čitaju.


registracija
27/11/11

Culex, 03.01.12. 22:27

@Cij. Laudate,dragi bi Podravci dodali: da bi reč rekel !Iskreno hvala i laka Vam noć.


registracija
27/11/11

Culex, 04.01.12. 09:39

@ cij. siziff ,to što niste uzeli u obzir moj jasan način preokrenutog značenja riječi davež ("davež"),ne smeta.Valjda Vam je tako misao lakše tekla, i to prepoznatljiva kao uvijek.op.Vjerojatno nisam u pravu,no ,kao da sam osjetio nisku dozu emocija!To bi bilo zadnje što bih želio.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika