Objavljeno u Nacionalu br. 418, 2003-11-19

Autor: Dean Šoša

DVD/VIDEO

Uspjelo oživljavanje klasične melodrame 50-ih

Film Todda Haynesa, inspiriran klasičnim melodramama Douglasa Sirka, izgleda kao da je snimljen prije 50-ak godina

Dean ŠošaDean ŠošaBrojni američki filmovi bavili su se pedesetima, no teško se sjetiti ostvarenja nalik na melodramu Todda Haynesa “Daleko od raja” koja, osim što se događa pedesetih, izgleda kao da je upravo tada snimljena.
Kako je i iz audiokomentara vidljivo, Todd Haynes, opsjednut socijalnim melodramama nekoć podcijenjenog a danas opće priznatog majstora Douglasa Sirka, dao si je oduška i snimio film koji likovima, scenografijom, bojama i glazbom koja varira temu iz filma “Sve što nebo dopušta” evocira klasična Sirkova ostvarenja.
Radnja filma događa se u Connecticutu 50-ih. Bračni par Whitaker živi najnormalnijim životom sve dok supruga, kućanica (Moore), jednoga dana ne otkrije kako je njezin muž (Quaid) homoseksualac. Nakon toga pronalazi utjehu u prijateljstvu s vrtlarom, crncem, no ubrzo nailazi na zgražanje okoline. Većina kritičara zaključila je kako je Haynes nastavio ondje gdje je Sirk stao, stavivši naglasak na tematiku koja je u Sirkovo doba morala ostati u pozadini. Umjesto inzistiranja na razlikama, u Haynesovu iščitavanju Sirka bolje je naglasiti jednu sličnost: poput Sirka i on se trudi staviti likove i njihove drame u prvi plan a rasnu i seksualnu problematiku ostaviti u pozadini. Ipak, za razliku od uzora, tek dijelom u tomu uspijeva. “Nezavisnjak” solidne reputacije, koji se mimo značajnijih Roberta Zemeckisa ili Curtisa Hansona ugurao u novi filmski leksikon, ipak je filmski štreber, koji je svoj dijalog sa Sirkovim naslijeđem promislio pametno, no na kraju snimio film koji već na drugo gledanje djeluje pomalo “nariktano” i kojem nedostaje izvorno autorsko nadahnuće.
Treću zvjezdicu filmu “Daleko od raja” donijela je Julianne Moore. Njezina briljantna interpretacija dobrodušne i inteligentne kućanice koja ni u jednom trenutku ne ispušta konce iz svojih ruku glavni je razlog zbog kojega Haynesov film ne djeluje kao hladna postmodernistička igrarija. Istodobno suzdržana i ekspresivna, bez obzira na to koji lik tumači, poput njezinih kolegica iz zlatnog doba Hollywooda kojim se Haynesov film uostalom i bavi, Julianne Moore kao da igra samu sebe: damu koja ostaje dostojanstvena čak i kad igra preljubnice (“Kraj ljubavne priče”), kad gola mužu priznaje nevjeru (“Kratki rezovi”), snima porniće (“Kralj pornića”) ili čeka nasljedstvo starca na samrti (“Magnolija”). Ove je godine Oscar trebao otići na njezinu adresu, tim prije što je u direktnom srazu u “Satima” “pomela” slavodobitnicu Nicole Kidman.
Dodaci DVD izdanju filma su razočaravajući, no komentar Todda Haynesa više je nego iscrpan i pruža nadomjestak za dokumentarce u kojima se uglavnom prepričava radnja filma.

DISTRIBUTER: UCD
Far From Heaven
, am.-franc. melodrama, 2002.
R: Todd Haynes
GL: Julianne Moore, Dennis Quaid, Dennis Haysbert
FILM: 3
DVD: 1

Antwone Fisher VIDEO/DVD
(Continental)

Bivši portir u Sony Pictures napisao je scenarij po svojoj životnoj priči, a naslovnu ulogu odigrao je njegov kolega koji je tamo radio u dućanu suvenira. Nevjerojatno? Još nevjerojatnije je to što film uopće nije loš i da ga je kao svoj redateljski prvijenac potpisao Denzel Washington. Čim zbivanja prijete skliznuti u TV melodramu, radnja i likovi postaju slojevitiji, a veliki oslonac redatelja početnika je snimatelj Philippe Rousselot.
U odnosu na okolnosti nastanka filma, pravog Antwonea Fishera trebalo je biti puno više u dodacima. (N. P.)

Antwone Fisher, am. soc. melodrama, 2002. R: Denzel Washington GL: Derek Luke, Denzel Washington, Joy Bryant, Salli Richardson

Film dva
Dvd jedna

Djed Mraz se ženi VIDEO/DVD
(Continental)

Iznenađujuće uspješan nastavak velikog američkog hita “Čudesan Božić” s Timom Allenom u glavnoj ulozi netipičan je spoj zabave za predškolske klince i odrasle: prvi će uživati u obilju ljupkih igračaka, letećim sobovima i luckastim bićima sa Sjevernog pola, a potonje će nasmijavati romantične nevolje naslovnog junaka (Djed Mraz ima rok da za manje od mjesec dana sklopi brak kako bi zadržao posao), no možda će zamijetiti i mračniji dio priče – neumjereni porast ambicija njegova zločestog klona koji se ponaša poput tipičnog hollywoodskog producenta. Tečne naracije, film se doima puno neposrednije od pretencioznog blockbustera “Kako je Grinch ukrao Božić”.
Dodataka je na disku pravo obilje, no svi su napravljeni tako da ne zagnjave dječju publiku, pa čak i redateljev audiokomentar! (N. P.)

Santa Clause 2, am. obitelj. fant. komedija, 2002. R: Michael Lembeck GL: Tim Allen, Elizabeth Mitchell, David Krumholtz, Eric Lloyd

Film dva
Dvd jedna

Vrijeme sjenki VIDEO/DVD
(VTI)

Priča o liječenom ovisniku (Balthazar Getty) kojeg neprestano dovodi u kušnju mefistovski dekadent (Peter Weller) nudila je štof za provokativniji film, no od nezavisnih američkih produkcija snimljenih za nekoliko tisuća dolara katkad ne treba suviše očekivati: valjda su tako mislili i na festivalu u Sundanceu, kada su film prije tri godine uvrstili u službeni program. Izazovna je jedino završnica u kojoj paradiraju majstori “probadanja” s L.A. scene, ali i to traje prekratko.
Na DVD-u je samo film. Toliko o ambicijama izdavača! (N. P.)

Shadow Hours, am. triler-drama, 2000. R: Isaac H. Eaton GL: Balthazar Getty, Peter Weller, Rebecca Gayheart, Brad Dourif, Peter Greene

Film jedna
Dvd nula

Shane DVD
(VTI)

Isplati li se nabaviti ovo DVD izdanje klasičnog vesterna Georgea Stevensa za kućnu kolekciju? Ovisi o tome koliko ste zahtjevni! Slika je vrlo dobra jer je negativ ne tako davno restauriran, ali format 4:3 ne ohrabruje. Ton je dobio nekakvu trokanalnu obradu, međutim, većina nostalgičara ionako preferira mono zvuk. U dodacima je samo audiokomentar redateljeva sina Stevensa jr.-a i izvršnog producenta Ivana Moffata: obilje podataka o pripremi, izboru glavnih glumaca i snimanju filma glavni je razlog da ga doista vrijedi pomno preslušati. (N.P.)

Shane, am. vestern, 1953. R: George Stevens GL: Alan Ladd, Jean Arthur, Van Heflin, Brandon De Wilde, Jack Palance, Elisha Cook jr.

Film tri
Dvd jedna

MIRNI AMERIKANAC
UCD, DVD+VHS

Roman Grahama Greena ekranizirao je još davnih 50-ih glasoviti Joseph L. Mankiewicz, neuspješno podredivši kompleksnu Greenovu prozu hladnoratovskom prepucavanju. Phillip Noyce stvarao je svog “Mirnog Amerikanca” u isto tako nezgodnom političkom trenutku, nakon 11. rujna, no od toga je možda imao više koristi nego štete. Teško je reći, ali cenzuriranje filma možda je pomoglo da osuda američke vanjske politike ovako bude još i efektnija, upakirana u slojevitu priču o ljubavi, odanosti i izdaji. Izvrsni Michael Caine, nominiran za Oscara, imao je tu nesreću da je Adrien Brody bio još i bolji. Dodaci su prosječni, međutim komentar je briljantan. Raspoloženom “vodiču” Noyceu društvo prave brojni sugovornici, među ostalima i Sidney Polack i Michael Caine.
Quiet American; am.-njem.-austral. špijunska melodrama; 2002.
R: Phillip Noyce
GL: Michael Caine, Brendan Fraser, Do Thi Hai Yen

FILM: 3
DVD: 2

TERMINATOR 3: POBUNA MAŠINA
ISSA, DVD+VHS

Treći “Terminator” ponajviše je razočarao one koji su se nadali kako bi Jonathan Mostow nakon vrlo dobre “Podmornice U-571” mogao izrasti u akcijskog majstora. Ne zna se što je u “Pobuni mašina” gore: eksploatacijska priča, nezgrapna režija s vrhuncem u predugoj središnjoj sceni potjere ili lijepa Kristanna Loken koja, za razliku od Roberta Particka iz drugog dijela, djeluje uglavnom smiješno i zalutalo. S obzirom na najavu filma u kojoj guverner Kalifornije ponovno poručuje “I’ll be back” za bojati se da će dva Cameronova remek – djela dobiti još jednoga nedostojnog nasljednika. Dodaci DVD izdanju filma su brojni, ali suhoparni. Audio komentar samoga redatelja ugodniji je od onoga u kojem mu društvo prave u raznim prilikama snimljeni glumci.

Terminator 3: Rise of the Machines, am. akc. SF spektakl; 2003.
R: Jonathan Mostow
GL: Arnold Schwarzenegger, Nick Stahl, Claire Daines, Kristanna Loken
FILM: 1
DVD: 1

POVJERLJIVO
BLITZ, DVD+VHS

Ljubavna komedija “Povjerljivo” napola je gledljiva priča o njujorškom brokeru koji, nakon što ostane bez posla i djevojke, počinje u novinama pisati kolumnu sa ženskim savjetima. Unatoč solidnoj glumačkoj ekipi (Charlie Sheen, Denise Richards), film je zaobišao američka kina završivši direktno na videu. Ne bez razloga: tek poneki dopadljiv geg i dražesna, već ostarjela Rosanna Arquette premalo su čak i za današnje standarde sličnih žanrovskih uradaka. Prema očekivanjima, DVD izdanje ne sadrži dodatne priloge.

Good Advice; am. ljubavna komedija; 2001.
R: Steve Rash
GL: Charlie Sheen, Angie Harmon, Denise Richards
FILM: 1
DVD: 0

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika