02.01.2012. / 11:26

Autor: Nacional.hr

Odlazak prvog predsjednika Makedonije

Preminuo Kiro Gligorov

Na čelu zemlje bio je dva mandata, nakon čega se povukao iz politike.

Kiro Gligorov Kiro Gligorov Prvi predsjednik Makedonije, Kiro Gligorov preminuo je u nedjelju uvečer u svom domu u Skopju, priopćili su iz njegova ureda.

Gligorov je postao makedonski predsjednik u siječnju 1991. godine, kada je ona još uvijek bila dio SFR Jugoslavije. Na čelu zemlje bio je dva mandata, nakon čega se povukao iz politike.

Gligorov je odigrao važnu ulogu za Makedoniju tijekom raspada Jugoslavije. Zahvaljujući njegovim naporima, Makedonija je postala nezavisna država bez ratnog sukoba kakav je bijesnio u Hrvatskoj i Jugoslaviji.

Često se ističe kako su tih dana u očaju, makedonski i bosanski predsjednici, Kiro Gligorov i Alija Izetbegović, ponudili su prijedlog o „stepenastoj federaciji“. To je bio kompromis između ponuđenih opcija koje su imale Slovenija i Hrvatska, na jednoj, i Srbija na drugoj strani. Lako zapažena kao vrlo dobronamjerna, inicijativa je propala.

Na Gligorova je u Skopju 1995. izvršen atentat tijekom kojeg je bio teško ranjen i ostao bez jednog oka.

Biti će pokopan sutra u Skopju u krugu obitelji, kako je sam želio.

Komentari

registracija
22/6/10

Konstantinos, 02.01.12. 14:35

Taj se prijedlog zvao "asimetricna" federacija, ali ni to nije zadovoljilo apetite Milosevica i klike mu. Saucesce Makedoncima.


registracija
16/8/06

tectonic, 02.01.12. 15:16

Dobar čovjek bio.


registracija
21/2/11

skyway, 02.01.12. 18:28

Kiro je bio dobar i cestit covjek. Pocivao u miru.
P.S.
Mislim da bi HTV trebao u cast preminulome pustiti snimku razgovora Tudjman - Gligorov, ono kada je makedonski predsjednik na proputovanju svratio u Franje


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika