Objavljeno u Nacionalu br. 842, 2012-01-03

Autor: Marko Biočina

Provjereni kadar

'Jučer' ozakonila šverc nafte, danas Čačićeva zamjenica

Ona je 12. lipnja 2009. izdala i potpisala službeno tumačenje Zakona o trgovini u kojem je ustvrdila kako uvoznici naftnih derivata pri uvozu ne moraju koristiti ovlašteno veleprodajno skladište, nego robu mogu izravno isporučivati kupcima

Tamara Obradović Mazal
vraća se u Vladu nakon manje od godinu dana u privatnom sektoruTamara Obradović Mazal vraća se u Vladu nakon manje od godinu dana u privatnom sektoruNepoznato je kojim su se kriterijima pri odabiru najbližih suradnika vodili ministri u vladi Zorana Milanovića, no sudeći po primjeru Radimira Čačića činjenica da je netko neovlašteno ozakonio sustavni šverc naftnih derivata u Hrvatsku poprilično je dobra referenca. Tako je zamjenicom ministra gospodarstva imenovana Tamara Obradović Mazal, nekadašnja državna tajnica u istom ministarstvu.

Ona je 12. lipnja 2009. izdala i potpisala službeno tumačenje Zakona o trgovini u kojem je ustvrdila kako uvoznici naftnih derivata pri uvozu ne moraju koristiti ovlašteno veleprodajno skladište, nego robu mogu izravno isporučivati kupcima. Iako je riječ o naoko nevažnom zaključku, tim dokumentom faktički je ozakonjen ilegalni uvoz naftnih derivata u Hrvatsku, uvoznici su ostvarili goleme uštede, državni proračun potencijalno je oštećen za stotine milijuna kuna, a sustav nadzora kvalitete goriva na domaćem tržištu potpuno je obezglavljen. Obveza upotrebe veleprodajnih skladišta zakonski je propisana upravo zato što je to jedini način da se ustanovi stabilan i pouzdan sustav kvantitativne i kvalitativne kontrole uvezenog goriva. Takav nezakoniti režim trajao je pune dvije godine, sve dok Nacional nije objavio tekst o milijunskim malverzacijama koje nastaju zbog takvog nelegalnog uvoza. Naftne kompanije spomenute u članku odmah su Nacionalu zaprijetile tužbom, no prijetnje su se ohladile nakon što je Ministarstvo objavilo službeno tumačenje zakonskih propisa sukladno Nacionalovim tvrdnjama.

Ipak, suprotno tome, Tamara Obradović Mazal dvije godine ranije izdala je dokument pozivajući se na članak 7, stavak 4 Zakona o trgovini. Tim tumačenjem nije uzet u obzir, svjesno ili omaškom, članak 8 Zakona o trgovini kojim se isključuju odredbe članka 7 ako se radi o određenoj robi (naftnim derivatima), za koju je Vlada na prijedlog Ministarstva gospodarstva rada i poduzetništva posebnom uredbom propisala uvjete za obavljanje trgovine na veliko, odnosno uvoza. Riječ je o uistinu bizarnu gafu jer proizlazi da je upravo Ministarstvo, pogrešnim tumačenjem zakonskih propisa, omogućilo da se izbjegne pridržavanje Uredbe koja je donesena na prijedlog istog tog ministarstva. Oko cijelog slučaja navodno je podnesena i kaznena prijava, a je li takav propust bio slučajan ili namjeran, poprilično je nebitno. I jedno i drugo trebalo bi biti diskvalifikacija za položaj zamjenice ministra, a cijeli slučaj sad bi mogao poslužiti kao primjer kako nastaje negativna selekcije u državnoj upravi.

Komentari

registracija
14/11/11

salama, 03.01.12. 03:35

Pocelo je, pocelo...


registracija
7/3/11

medjimurec, 03.01.12. 07:50

Ona bi mogla bit ne zamjenica nego nova ministrica, izgleda da je kvalificirana !


registracija
27/7/09

verina, 03.01.12. 10:21

I Kosorica je svašta potpisala, ali ni za što neće odgovarati.. Dvije godine vodila je ovu državu dublje u ponor iako je, na temelju kojekakvih potpisa u vrijeme dok je bila Sanaderova desna ruka, trebala biti u istoj poziciji kao i Polančec.

Za razliku od napuhane i nesposobne Kosorice, Obradović Mazal i pametna je i sposobna..


registracija
2/1/11

prohujalo, 03.01.12. 11:40

obzirom da nam je dobro poznato kako su pojedinci radili za vriojeme Kosoricine vlade......ne bi me iznenadilo da je ova doticna morala iste stvari da radi.....
pustimo je sada da dokaze svoju sposobnost i pamet.....a onda joj sudimo


registracija
27/11/11

Culex, 03.01.12. 11:42

Gospođa Obradović ima zasluge za pregovore sa EU,javna nabava budući je jedina govorila strani jezik! Što sada radi kod Čačića..zna ona puno toga.


registracija
11/1/10

fluid, 03.01.12. 12:25

Nije li vrlo indikativno sto Kosorica nije do sada ni u jednom procesu u slucajevima Sanader,uopce ni pozvana ni prozvana od strane pravosudja !? Meni strasno smrdi na dogovornu urotu.Medjusobna prepucavanja i uvrede od strane Kosorice i SDP-a,tako su mi sumnjiva !? Kao da je sve negdje daleko od javnosti,dogovoreno.Kosorica mi sve vise lici na "kukavicje jaje"u samom HDZ-u !? Ne sto je pametna i mudra(a mozda i je ?)vec sto je nitko ne dira a toliko toga ima osnovanoga za sumnju u dealima koji su unistili drzavu dok je bila suodgovorna u razno raznim manifetlucima!? Nisam siguran,ali mi smrdi do neba !


registracija
11/1/10

fluid, 03.01.12. 12:26

Misljenja sam da se javnosti debelo mazu oci kako bi Tudjmanovo nasljedje islo neometano dalje !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika