Objavljeno u Nacionalu br. 842, 2012-01-03

Autor: Jasna Babić

Pospremanje Olivera Grbića

Krah čovjeka koji je pokušao privatizirati hrvatsku policiju

Veliko je pitanje što bi se dogodilo s Grbićem nakon smjene vlasti da ovoga proljeća, na radost HDZ-a, nije dao u proceduru anonimnu prijavu protiv Linića, uz dostojni medijski plasman. Time je današnjem ministru priuštio da na vlastitoj koži osjeti posljedice policijskih ovlasti u rukama Olivera Grbića

Olivera Grbića u policiji pamtit će po aferamaOlivera Grbića u policiji pamtit će po aferamaNakon što se u svibnju 2011. ozbiljno zamjerio SDP-ovcu Slavku Liniću, sadašnjem ministru financija, Oliver Grbić razriješen je funkcije ravnatelja policije već na prvoj sjednici vlade Zorana Milanovića. Smjena nije objašnjena. Javnost je dobila šturu obavijest da je raspoređen na novu dužnost unutar policije. Odmah nakon toga Grbić je dao novinski intervju, mimo dozvole novoga ministra unutarnjih poslova, priznajući ono što je dosad poricao: da je ljubavnik Dijane Čuljak, donedavno vodeće političke novinarke javne televizije, koja je uspješno izbjegavala odgovornost za zgrtanje novca i nekretnina na krajnje sumnjiv način, uz to uvredljiv za novinare i TV-gledateljstvo. Zajedno sa svojim bivšim suprugom Vladimirom Šelebajem bila je vlasnica producentskih kuća Core media i Spot media, koje su TV-kućama potajno prodavale program.

Dakako, unatoč obilju dokaza nadohvat ruke, Dijana Čuljak nikad nije bila predmet policijske istrage, a dugo ni istrage DORH-a. "Ne vidim razlog da njezino pritvaranje traži bilo MUP, bilo DORH", izjavio je u kraćem razgovoru s novinarima Nacionala prije manje od mjesec dana Grbić, kad je Zagrebom krenula glasina da se sprema uhićenje njegove ljubavnice, dok je on osobno slao poruke u smjeru SDP-a, računajući da će sačuvati ravnateljski položaj. U međuvremenu je kao ravnatelj policije izravno iskorištavao svoje ovlasti u imovinsko- bračnom sukobu Dijane Čuljak i njezina bivšeg muža. U razmiricama oko jednog stana u Zadru, bračne stečevine, ovoga je ljeta angažirao policajca sa službenim ovlastima da asistira njezinim lokalnim prijateljima Reni Sinovčiću i braći Lisica, koji su sprečavali ulazak Vladimiru Šelebaju u taj stan.

Kako god bilo, nekoć provincijski policajac iz Rijeke, postavljen na ravnateljsko mjesto uz preporuku kasnije uhićenoga Roberta Ježića, ušao je u mondeni krug TV-zvijezda, pa je uoči novogodišnjih blagdana zatečen u zagrebačkom restoranu "Apetit". Uz svoju ljubavnicu, njezinoga brata i njezinu sestru, koja je pravno "pokrivala" poslove Core medije i PR Moire, u Grbićevu velikodušnom društvu zatečena je i TV-urednica Tončica Čeljuska. Ipak, veliko je pitanje što bi se dogodilo s Grbićem nakon smjene vlasti da ovoga proljeća, na radost HDZ-a, nije dao u proceduru anonimnu prijavu protiv Linića, uz dostojni medijski plasman. Time je današnjem ministru priuštio da na vlastitoj koži osjeti posljedice policijskih ovlasti u rukama Olivera Grbića. Jer 2008., kad je zabilježen prvi pokušaj da se rasvijetli pozicija privatnih tvrtki Dijane Čuljak, iz DORH-a je zaključeno kako je sve potpuno regularno.

Vezane vijesti

Ostojić za savjetnike uzeo Grbića, Borovca, Novaka i Blaževića

Ostojić za savjetnike uzeo Grbića, Borovca, Novaka i Blaževića

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić najavio je danas da će novi glavni ravnatelj policije biti imenovan tek nakon izmjena zakona o policiji… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 03.01.12. 09:26

Uklanjanjem Grbica sa kljucne rukovodece pozicije u policiji, nista se nece promijeniti ni u kvantitativnom ni u kvalitativnom smislu.Policija ostaje stjeciste nepotistickog rukovodstva u cijeloj zemlji.Vrlo obrazovan kadar sa svim oblicima nojevizma.Glave drze u pijesku i ne usude se postaviti nijedno logicno pitanje sa kojim bi se mnogo toga objasnilo.Strahovlada je model prenesen iz Jugoslavenskog modela i nema nikakve veze sa hijerarhijom.Vazno je da prvi covjek (ministar policije)bude stranacka osoba,svi ostali u rukovodecoj strukturi ,moraju disati prema tom mjerilu.Inace smjena,progon,difamiranje i uklanjanje sa pozicije.Model jz tako cvrsto ukorijenjen da ce ga bastiniti i novi ministar Ostojic.Tesko se odreci moci koju pruza represivni aparat drzave,kao sto je to policija.U svojoj glupoj politickoj zasljepljenosti,politicari zaboravljaju slicaj Causeskua! Slucaj kada je narod rekao dosta a tada ni sva policija nije mogla zastititi ni sebe ni svoga dragog vodju.Rukovodstvo policije je u cjelosti trulo do srazmjera koji je sada vrlo vidljiv na slucaju Grbic ! Grbic ce biti smjenjen ali;budite sigurni,na njegovo mjesto dolazi novi Grbic ! Model rukovodjenja policijom ostaje isti. A to znaci apsolutnu ovisnost policije o politici! To nije demokeacija to je uzurpacija represivnog aparata od strane stranke na vlasti i utjerivanje naroda u red na osnovama totalitarizma !


registracija
25/6/10

vidra, 03.01.12. 11:51

Kod Hrvata neće biti nikad ono "dosta", jer Hrvati su generacijama učili trpjeti svakakove budale na vlasti. To čine već 2o god. Hrvati su autistični i tu je problem.


registracija
31/1/10

STTony, 03.01.12. 12:11

Možda će i biti kako fluid piše, ali jedini napredak je da se takvi sustavno smjenjuju i odgovaraju za to što su radili (u nas još uvijek malo teže).

Pa ako je i politički za sada, dobro je.


registracija
2/12/09

gromco, 03.01.12. 12:53

isto sirovina, idiot, kmetina poput milinovitca. nebi si ni htio zamisliti kak bi djeca grbitca i tculjakice ružni i glupi bili...
bitch


registracija
11/1/10

fluid, 03.01.12. 12:54

STTony@ Na zalost,moram te priupitati;ako ti odsjecem jedan prst na ruci,hoces li i dalje funkcionirati gotovo neometano? Naravno da hoces ! Dakle jedna smjena jednog Grbica(ili bilo koga)nista nece bitnije promijeniti u ukupnosti nakaradnog funkcioniranja sustava.Zelim naglasiti da takav oblik funkcioniranja policije,iskljucivo i ponajprije ide na stetu samih gradjana a potom selektivno pogoduje jednima dok druge "dere"do gole koze! Takvi primjeri su vec 20 godina svakodnevnica u zivotu gradjana Hrvatske! E to nebi smjelo tako funkcionirati ni sata a kamo li mjesecima i godinama.Opasnost je daleko veca nego sto se,na prvi pogled cini.Policija je izvrsni organ i kao takav sudjeluje u trodiobi vlasti jedne zemlje.Vece zlo nemozes imati nego nepotisticku policiju.U daljnjem lancu vlasti,problemi dijametralno metastaziraju i razaraju drustveno bice bilo kojeg ustroja;bilo koje drzave!Pozdrav !


registracija
28/4/10

Zvonko, 03.01.12. 19:28

Po čemu je Grbić veći problem od Bajića?

Samo zato što je na naslovnici?


registracija
14/7/11

Trinity, 04.01.12. 14:43

Fuj, fuj, fuj, na sve i za sve spomenute u tekstu!!!!!!!!!!
Zvonko@
odlično postavljena pitanja!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika