04.01.2012. / 17:54

Autor: Hina

'Ekološke kugle i "prirodni deterdženti" ne peru rublje'

Takozvane ekološke kuglice koje se reklamiraju kao prirodna sredstva za strojno pranje rublja nemaju nikakvog stvarnog učinka i ne mogu zamijeniti klasične kemijske deterdžente, ocjena je vodeće slovenske udruge za zaštitu potrošača.

Ekološke kugle baš i ne pomažu u pranjuEkološke kugle baš i ne pomažu u pranjuTakozvane ekološke kuglice koje se reklamiraju kao prirodna sredstva za strojno pranje rublja nemaju nikakvog stvarnog učinka i ne mogu zamijeniti klasične kemijske deterdžente, ocjena je vodeće slovenske udruge za zaštitu potrošača.

Savez potrošača Slovenije (ZPS) objavio je u srijedu na konferenciji za novinare u Ljubljani da je krajem prošle godine izveo testove s 11 vrsta ekoloških kuglica. Uspoređivali su na istim strojevima za pranje rublja učinke pranja tim sredstvima s učinkom pranja klasičnim kemijskim deterdžentima, te pranja u običnoj vodi bez dodataka.

Rezultati su pokazali da je pranje s ekološkim kuglicama bilo jednako, a u nekim slučajevima i slabije od pranja običnom vodom bez ikakvih dodataka, te da jedino uporaba kemijskih deterdženata daje dobre rezultate i uklanja mrlje.

Slovenska potrošačka udruga zato potrošačima savjetuje da tzv. ekološke kuglice i prirodne oraščiće za pranje ne kupuju jer su bez stvarnog učinka.

"Možda će jednom u prodaju doći čudesno sredstvo koje ne onečišćuje vodu poput deterdženata, no ekološke kuglice to nisu - one doduše ne izazivaju onečišćenje vode, ali jamačno ne peru rublje", rekao je kemičar Boštjan Okorn, voditelj ekipe koja je za udrugu provela ispitivanje.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika