Objavljeno u Nacionalu br. 843, 2012-01-10

Autor: Ilko Čulić

Youssou N'Dour

Raspjevani predsjednik

Glazbenik i medijski mogul kandidirat će se za predsjednika Senegala: prednosti su mu slava i bogatstvo, ali nema političko zaleđe i obrazovanje

Vlasnik je najtiražnijih dnevnh novina i najslušanije radiostanice u zemljiVlasnik je najtiražnijih dnevnh novina i najslušanije radiostanice u zemljiPostnovogodišnji mamurluk obično traje jedan dan. U težim slučajevima može se proširiti na drugi dan, ali već je bilo svanulo treće bezalkoholno jutro A.D. 2012 kad je BBC objavio da je proslavljeni pjevač Youssou N'Dour istaknuo kandidaturu za predsjednika Senegala. Vijest su brzo prenijeli važniji svjetski mediji, do ranih popodnevnih sati i većina hrvatskih news portala. Međutim, na portalu Večernjeg lista pojavio se naslov „Youssou N'Dour u utrci za predsjednika Sudana". Premda se zbunjujući naslov na nekoliko mjesta frontalno sudarao s činjenicama objavljenima u tekstu, greška je primijećena i ispravljena tek navečer pa je preostalo dovoljno vremena da se razotkriju regionalni doajeni internetskog copy'n' paste novinarstva. Večernjakovu vijest iz Sudana uredno su preuzeli Index.hr, Javno.hr, Vijesti.hr, Croportal.net, MondoPress.com, Hercegovina.info, VestiSrbija.info, čak i portal osnovne škole Stjepana Cvrkovića u Starim Mikanovcima.


Znatiželjnim školarcima iz Starih Mikanovaca nikako se ne može zamjeriti zbog toga što su slijepo vjerovali Večernjaku, ali svi ostali su opet pokazali da je ovdašnje novinarstvo preko interneta otišlo u vražju mater. Prilično je svejedno radi li se o ekspertima za vanjsku politiku koji nikad nisu čuli za senegalskog world music superstara, jednog od 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu u 2007. (Time), ili pak o specijalistima za entertainment koji se ne snalaze na karti Afrike. U svakom slučaju ispali su žalosno neobaviješteni! Youssou N'Dour (52) nije prvi svjetski poznati glazbenik koji ulazi u predsjedničku kampanju. Njujorški rapper Wycleaf Jean lani se pokušao kandidirati za predsjednika rodnog Haitija, ali su ga već prije starta izbacili iz utrke zbog neregularne prijave boravka. Legendarni Fela Kuti je početkom 80-ih samim pokušajem izlaska na izbore ozbiljno uznemirio nigerijski politički establishment i dospio na višegodišnju robiju s iskonstruiranom presudom za šverc devizama. Najdalje je dobacio panamski salsa kantautor Ruben Blades kad je na predsjedničkim izborima 1994. osvojio treće mjesto i respektabilnih 18% glasova. Kasnije je imenovan ministrom turizma.

Brazilski tropicalista Gilberto Gil bio je ministar kulture u dva uzastopna mandata predsjednika Lula da Silve, dok je australski roker i ekološki aktivist Peter Garrett nakon uspješnog vođenja federalnog ministarstva okoliša prošle godine preuzeo ministarstvo obrazovanja. Za razliku od Gilberta Gila i Petera Garretta koji su se prije transfera u visoku politiku afirmirali u zelenim strankama, Youssou N'Dour nema institucionalnog i političkog iskustva, ali ipak ima dobre izglede da u veljači postane četvrti predsjednik Senegala. Najstabilnijom zapadnoafričkom državom, jednom od rijetkih na cijelom kontinentu bez dramatičnih iskustava s vojnim udarima, u postkolonijalnoj epohi vladao je punih dvadeset godina čuveni frankofonski pjesnik i panafrički socijalist Leopold Segnore.

Povukao se 1980. i prepustio položaj Abdou Dioufou koji je produžio vladavinu socijalista za još dva desetljeća. Na izborima 2000. pobijedio je dugogodišnji lider opozicije, prozapadni liberal Abdoulaye Wade, za koga su tada najglasnije navijali mladi protagonisti senegalske hip hop scene. Wade (85) je sanirao posljedice ranijeg pograničnog sukoba s Mauritanijom i potpisao labav mirovni sporazum sa separatistima u južnoj pokrajini Casamance, ali potom su eskalirale optužbe za korupciju, nepotizam, ograničavanje slobode medija i kontroverzno tumačenje ustava koje će mu iznimno omogućiti treći izlazak na predsjedničke izbore. Njegov najnoviji protukandidat Youssou N'Dour uživa enormnu popularnost u Senegalu i veliki ugled među utjecajnim marabutskim klerom, osobito nakon monumentalnog, Grammyem nagrađenog albuma "Egypt", nadahnutog višestoljetnim utjecajem mističnog sufijskog Islama na sahelsku regiju .

Vlasnik je najtiražnijih dnevnih novina i najslušanije radio stanice u zemlji, a nedavno je pokrenuo i privatnu televiziju. Na dugi put prema svjetskoj slavi krenuo je davne 1971. kao dvanaestogodišnji pjevački wunderkind u rumba sastavu Sine Dramatic. U dvadesetoj je okupio vlastiti band Etoile de Dakar s kojim je postavio temelje suvremene senegalske mbalax glazbe. Kad su mu dakarske pozornice postale pretijesne zaputio se u Pariz i snimio nezaboravan album "Immigres" (1984.) koji je zadivio Petera Gabriela. Do konca 80-ih suradnja s Gabrielom donijela mu je prvi europski hit „Shaking The Tree", kao i nastupe uz Brucea Springsteena, Tracy Chapman i Stinga na velikoj turneji Amnesty Internationala „Human Rights Now!" koja ga je zauvijek odvela među planetarne koncertne atrakcije . Najveći uspjeh na top listama ostvario je 1994. u duetu s Neneh Cherry. Njihov afro-trip hop hit "7 Seconds" zadržao se na vrhu francuskog charta rekordnih 16 tjedna. Nakon toga je cijena Youssoua N'Doura narasla na 50 000 $ po koncertu, što je vjerojatno bio glavni razlog da nikad nije gostovao u Hrvatskoj. Uspješan biznismen i prema afričkim standardima basnoslovno bogat čovjek, osim tankog političkog zaleđa imat će još jedan ozbiljan hendikep u utrci za senegalskog predsjednika. Nositelj titule počasnog doktora glazbe na sveučilištu Yale zbog iznimno ranog početka profesionalne pjevačke karijere ostao je bez formalnog obrazovanja. Ima li dovoljno težine u poruci - "Studirao sam u školi svijeta. Iz putovanja se nauči jednako mnogo kao iz knjiga", odlučit će Senegalci na izborima. Svijet će bezrezervno biti na njegovoj strani. Sudan se još nije izjasnio.

JIMMY CLIFF - Sacred Fire EP (Collective)
Jamajčanski velikan Jimmy Cliff (63) već dugo živi od stare slave i nostalgičnih reminiscencija na soul-reggae i ska evergreene iz ranih 70-ih. Cover EP snimljen u produkciji najustrajnijeg kalifornijskog punkera Tima Armstronga (Rancid), oslanja se na posve drugačiji repertoar. U 20-ak minuta Cliff i Armstrong posložili su dopadljive ska-reggae obrade "A Hard Rain's A-Gonna Fall" i Rancidove "Ruber Soho", ali projekt "Sacred Fire" ipak će se najdulje pamtiti po izvanrednom dvostrukom remakeu "Guns Of Brixton" (vocal & version). Jimmy Cliff bio je nezaobilazan uzor za The Clash, oni su presudno utjecali na Rancid, a ovo je jedan od najjačih dokaza trajnog prožimanja punka i reggaea.
TOTAL CONTROL - Henge Beat
(Iron Lung)
Već uvodna "See More Glass" neodoljivo podsjeća na Joy Division, "One More Tonight" je garažna punk-rock kanonada, zatamnjeni electro-punk "The Hammer" s analognim synthom u prvom planu zvuči kao hommage za Suicide, sedmominutna "Carpet Rash" glasno doziva Iggy Popa iz post-Stooges faze, dok odjavna "Love Performance" još malo podebljava fascinaciju Ianom Curtisom koja se provlači kroz veći dio nastupnog albuma australske petorke Total Control. Njujorški ili londonski newcomeri s takvim karakteristikama odmah bi osvojili naslovnice nekoliko indie-fashion magazina, ali ekipa sastavljena od prvaka melburnškog undergrounda mora se nadati da ćete je sami skužiti.
Gilles Peterson Presents Havana Cultura: The Search Continues (Brownswood)
Gilles I drugi put među Kubancima! Prije dvije godine je kroz projekt Havana Cultura upoznao svijet s novom generacijom kubanskih salsa, jazz, funk, hip hop i reggaeton glazbenika, a ovdje je prikazao jednako zanimljiv nastavak ekspedicije. Najveću minutažu opet je dobio njegov session s Havana Cultura Bandom, međutim, Gillesovo najvažnije otkriće je samostalno predstavljeni hip hop sastav Golpe Seko. Ako se pokaže da ovaj crew ima još pjesama poput "Me queda voz", onda svi ljubitelji autentičnog kubanskog latin-rapa koji neumorno pretražuju internet s nadom da će negdje namirisati novi Orishas - mogu momentalno obustaviti potragu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika