22.01.2012. / 15:11

 

Robert Reich

Mladenačka čarolija Rona Paula

Nijedan drugi republikanski kandidat nije došao ni blizu pridobivanju tolikog broja mladih. U čemu je tajna? Američki ministar rada u Clintonovoj administraciji Robert Reich tvrdi kako je razlog njegovo zalaganje za rezanje vojne potrošnje, povratak američke vojske iz prekomorskih invazija, spriječavanje vlade da špijunira američke građane i - legalizaciju trave

Republikanski senator iz Južne Karoline Jim DeMint, miljenik republikanskih radikala iz Tea Partyja, nagovara republikanske kandidate da poslušaju Rona Paula. "Jedna od stvari koje su naštetile takozvanoj konzervativnoj alternativi je govorenje negativnih stvari o Ronu Paulu", rekao je DeMint konzervativnoj radiovoditeljici Lauri Ingraham. "Volio bih vidjeti Republikansku stranku koja će prihvatiti mnoge libertarijanske ideale."

Odakle odjednom to oduševljenje republikanskih vođa Ronom Paulom? Zahvalite to njegovu iznenađujuće solidnom rezultatu u New Hampshireu, gdje je 47% glasača na predizborima starih između 18 i 29 godina glasovalo za njega.

Nijedan drugi republikanski kandidat nije došao ni blizu pridobivanju tolikog broja mladih - a republikancima očajnički trebaju mladi glasači. Prosječna dob registriranih republikanaca raste brže od prosječne dobi u Americi.

Republikanska desnica misli da su Paulova stajališta o ekonomiji odgovorna za tu popularnost kod mladih. Navečer u utorak 10. siječnja suočio sam se u emisiji Larryja Kudlowa na CNBC-ju s njim i Steveom Mooreom iz Wall Street Journala. Obojica su uvjereni da mlade ljude privlači Paulova stroga privrženost učenjima austrijskog ekonomista Ludwiga von Misesa i težnja da Ameriku vrati zlatnom standardu.

Gluposti. Mladi hrle ka Ronu Paulu jer želi srezati vojnu potrošnju, vratiti naše trupe kući, spriječiti vladu da špijunira američke građane i legalizirati travu.

To želim i ja, ali nekako sumnjam da bi Jim DeMint savjetovao republikanskim kandidatima da me slušaju, čak i kada bih bio republikanski kandidat za predsjednika.

Paul je privlačan mlađim glasačima upravo zato što su stavovi koje zastupa prokletstvo za veliku većinu republikanske baze, uključujući gotovo sve republikance iz Tea Partyja.

Ako mu se drugi republikanski kandidati žele ulizivati, u redu. Ali ako nastave s time, imat će puno toga za objasniti kada se njihov blef razotkrije.

S druge strane, ako republikanci - ili demokrati, što se toga tiče - žele pridobiti većinu mladeži ove nacije u studenome, bilo bi dobro da pažljivo poslušaju Paulove stavove o nacionalnoj obrani i građanskim slobodama.

Robert Reich je sveučilišni profesor na Berkleyu. U Clintonovoj administraciji obnašao je dužnost ministra rada

Tekst je prenesen sa stranice robertreich.org

Prevela Diana Robaš

Komentari

registracija
22/1/12

ComicWire, 22.01.12. 21:17

"S druge strane, ako republikanci - ili demokrati, što se toga tiče - žele pridobiti većinu mladeži ove nacije u studenome, bilo bi dobro da pažljivo poslušaju Paulove stavove o nacionalnoj obrani i građanskim slobodama."

Nadajmo se da neće jer ga trenutni stavovi odvajaju od većine. Ako drugi počnu glumiti, tko zna što će biti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika