Objavljeno u Nacionalu br. 432, 2004-02-24

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Gđa Sluks ofarbala haški zatvor

Poznata tv novinarka promijenila profesiju i ugovorila velik posao u Nizozemskoj, a za početak je u "Brisanom prostoru" potonula u ličilačke klance jadikovce hrvatskog jezika u kojemu "liči" i "sliči" nisu isto

Ivan StarčevićIvan StarčevićŽIVOT (NE) BIH MIJENJAO
Utorak, HRT 1, 22.54
vijenac

Po vlastitom scenariju Sanja Bilić režirala je dokumentarno-igrani biser o ženi koja u selu©krabutnik jedanaest godina nevjenčano živi s mužem koji je sada počeo piti i s kojim ima dva prekrasna sinčića. Kao i sve u ovom 50-minutnom filmu i djeca za stolom (obiteljska idila) uvedena su u priču savršeno: preko zajedničkog objeda ide majčin tekst, a poslije toga i njena rečenica “ja bih se udala za Dragu Denona pod tim uvjetom da on prestane pit”. Njena maštanja o idealnom vjenčanju, na kojem će poznati pjevač pjevati njenu omiljenu pjesmu, a kum će joj donijeti papire o identitetu, ostvarena su u potpunosti i iz najboljih razloga: za ljubav priče i dobrih ljudi koji će je gledati, slušati i voljeti njene glavne aktere. Zahvaljujući talentu Sanje Bilić najednom vidimo svadbenu povorku i svadbu na kojoj Ćiro Gašparac mladenki pjeva “Crne oči dobro vide”, a kum Đuro Utješanović joj uručuje isprave. Tko je Sanja Bilić? Molimo za intervju.

DNEVNIK
Srijeda, HRT 1, 19.30
kaktus

Vrhunac večeri je neinteligentna obrada agencijske vijesti, u inteligentnoj izvedbi uvijek mudre i originalne Elizabethe Gojan, jedne i jedine. Ona je ovaj put nadnicu zaslužila masakrirajući prozorska stakla koja nisu popucala u gradu 10 km udaljenom od željezničke nesreće. Ne, ne i ne, nego su “prozorska stakla iskočila iz okvira”. Suicidalnost prozorskih stakala The Gojan je diskretno podcrtala i vlakom koji je “iskočio iz tračnica”. Nešto kasnije iste večeri, u “Meridijanu 16”, ista vijest je mirno moderirana formulacijom “razbijeni gotovo svi prozori u 10 km udaljenom gradu”.

BRISANI PROSTOR
Srijeda, HRT 1, 20.37
kaktus

Hiperaktivna starija novinarka Sluks donijela je s egotripa u Haag i drugu priču, jednako neinventivnu i nepotrebnu kao i onu prvu o dvije žene haških osuđenika. Gđa Sluks, od studenog prošle godine, kada je na vlastitoj tv slikana kao raspomamljena partijašica koja slavi pobjedu hdz-a, stalno napreduje u tom svojem raspoloženju, a kako i ne bi kad joj je jedina podrška njen novinarski brat Goran Milić, sadašnji veliki urednik. Po njegovoj milosti gđa Sluks, inače velika Hrvatica, pokušala je reći nešto originalno o zgradama u Haagu, tj. o sudu i zatvoru. Nesretno je zapala u lice i naličje i slične ličilačke radove nesretnog hrvatskog jezika, pa je njena glavna dosjetka, da zatvor “liči na sud”, dok pravi zatvor “liči na dvorac”, neslavno propala. Htjela je naša novopečena hdzovčica i reš pečena Rvatica reći da nešto sliči nečemu, ali proradila je prošlost.

MERIDIJAN 16
Srijeda, HRT 1, 22.19
četiri kaktusa

Lijepu Ivu Gačić su lijepo obukli i stavili je pred kameru, ali propustiše ju podvrgnuti bar jednoj jedinoj dječjoj vježbici za izgovor, koja se sastoji od rečenice “raskiseliše li ti se opanci”. Ne tražimo mi ovdje, s ovog visokog mjesta, da gđica Iva diplomira (mlada je, stići će još nešto upisati pa i diplomirati), nego jedino preporučujemo povratak opancima. On bi trajao kratko, sve dok službena voditeljica “Meridijana 16” ne uspije izgovoriti riječ “rasparcelirao”. U najavi priče o uzurpatoru na Cresu, koji je rasparcelirao (proklete li riječi) gradilište, najavljivačica Iva pokušala je dva puta i onda sa kiselim smiješkom odustala. Raskiseliše li joj se to opanci?

24 SATA
Petak, Nova TV, 19.00
četiri kaktusa

Priredio novinar Goran Jovetić nešto o brazilskom karnevalu i spomenuo plažu Ipenama. Iako ovu emisiju, usprkos četvero njenih groznih voditelja i još groznijeg dnevnog komentatora Vukše Vukšića) nitko ne gleda, ipak se ta plaža možda zove Ipanema, što je na koncu konca nevažno. Važno je da se voditeljski parovi, za vrijeme posla, koketno pogledavaju kao da će taj čas poludjeti od uzajamne ljubavi. Psihijatri kažu da im je to od neznanja i vrlo jednostavno to obrazlažu: četverac brez krmarja (Hrga-Buljan-Kopljar-Vlahov) nikad u životu, jer zauzeti su to ljudi, nije vidio neku emisiju vijesti koju vode mješoviti parovi ili parovi uopće. Uz drugarski pozdrav “do viđenja” opraštamo se od još jednog propalog projekta Nove TV.

HTV PRIKAZUJE
Subota, HRT 1, 18.20
četiri kaktusa

Najnovija je vijest da emisija “Crno bijelo u boji” seli u neko drugo vrijeme prikazivanja. Kako ni dosad nismo znali kada se to čudo i nakaza prikazuje, predlažemo da njen novi termin bude negdje u dalekoj budućnosti, kada više ne bude njenog voditelja, spikera i urednika Tonka Jovića i kada ne bude nas starijih. Umjesto čudnog g. Jovića koji iskreno obožava svoj autorski glas i stas i najozbiljnije misli da je program HRT-a ikada bio dobar, tada će, za jedno dvjesto godina,ova njegova bolesno ozbiljna prekapanja po zvjezdanim trenucima karijere vokalne grupe “4 M” prerasti u ono što svako normalan očekuje: u humorističnu emisiju.

PO URE TORTURE
Subota, HRT 1, 18.52
vijenac

Autor Teo Peričić genijalno je sinkronizirao, rečenicom “zašto vi govorite kroz nos”, nekakvo pitanje koje novinar na javnom mjestu postavlja zagrebačkoj pjevačici zabavne glazbe, srednjih godina. Zahtijevati da je još pita i zašto pjeva kroz nos, značilo bi težiti savršenstvu.

MILAN – INTER
Subota, HRT 3, 20.25
kaktus

Puno prije ovogodišnje Nobelove nagrade za mir kojom je ovih dana u Berlinu nagrađen film Vinka Brešana,fantastični trio Sušec-Blažičko-Dušanović otkrio je poučak, kasnije nazvan Sušecov poučak, koji ćemo ilustrirati najnovijim primjerom. Inter je vodio s 2:0 i reporter Drago osić jako im je hvalio golmana. Čim je to izgovoreno, dotični golman Toldo popio je dva komada, a do kraja utakmice i trećeg,ovog čak s 35 metara. Manje je važno što je Milan pobijedio s 3:2, daleko je veće čudo što Sportski program HRT-a toliko malo drži do svojih rijetkih tekovina, npr. do Sušecova poučka.

MRAK, MRAK FILM
Nedjelja, Nova TV, 13.50
četiri vijenca

Uobičajeno pretjerivanje s vijencima (komada 444, znaka četiri) jedva da je pristojan, a kamoli dovoljan, znak neopisive zahvalnosti zbog odličnog filma koji je bio na programu kad je svaki film više nego dobro došao, istodobno kad i gnjavaža s g. Milanom Kučanom iz Slovenije. Pod imenom “Nedjeljom u dva” voditelj Aleksandar Stanković genijalno je prizvao gosta koji nikoga u Hrvatskoj ne zanima i o kojemu je sve već rečeno. Što je najgore, Stanković i njegova pitanja koja čitaju suradnici iz publike ponovili su to isto. šteta što te mlade osobe, umjesto da sjede oko središta zbivanja, aktivno ne gledaju kod kuće nešto za svoj uzrast: npr. “Mrak, mrak film”.

TKO ŽELI BITI MILIJUNAŠ
Nedjelja, HRT 1, 20.10
vijenac

Trema je velika stvar, a veća i najveća je biti na četvrtoj godini politologije pa ne znati što je apartheid (uveden 1948. godine u Južnoafričkoj republici, a ne u Finskoj, Njemačkoj ili Engleskoj). Varijante s Finskom i Njemačkom bile su ponuđene toj osobi koja studira i kojoj ne želimo odati čak ni spol, a kamoli ime. Za svoje znanje (nije znala čak ni što je Debela Berta) nagrađena je s dovoljno novca večeras kod Tarika, pa se i mi pridružujemo, ali s daleko jačim razlogom. Osobinih šesnaest tisuća kuna ništa je prema životnom kapitalu koji su upravo stekli srednjoškolci koji su odlučili nikada ne upisati politologiju.

SPORT DANAS
Nedjelja, HRT 1, 22.22
vijenac

Danas voditelj kaže da je rukometnu utakmicu u Zagrebu gledalo deset tisuća gledatelja i komentatorski dodaje da je to više gledatelja nego na svim utakmicama Hrvatske nogometne lige. Debelom vjenčurinom pozdravljamo ovo malo i privremeno otrežnjenje sportskih novinara od ljubavi prema rvackom nogometu. Ništa zato što je jučer, u subotu, u “Hrvatskoj nogometnoj ligi”, predragocjenoj tjednoj emisiji, rečeno da je gledatelja ukupno bilo 12.500, dakle, 2100 po jednoj nogometnoj utakmici. To su jako male nepreciznosti, a i u pravoj ljubavi matematika nije presudna.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika