Objavljeno u Nacionalu br. 435, 2004-03-16

Autor: Dean Šoša

DVD/VIDEO

Emmenuelle, najpoznatiji 'meki pornić' na DVD-u

DVD izdanje serijala "Emmenuelle", u kojemu raspojasanu junakinju glumi Sylvia Kristel, kuriozitet je zanimljiv ponajprije najokorjelim erotomanima

Dean ŠošaDean ŠošaDVD izdanje serijala “Emmenuelle”, u kojemu raspojasanu junakinju glumi Sylvia Kristel, kuriozitet je zanimljiv ponajprije najokorjelim erotomanima

Ljetošnji motovunski gost P.T. Anderson pozabavio se u svom “Kralju pornića” sutonom klasičnog “hard corea” nakon pojave videa ranih 80-ih, kada je šaroliku kino produkciju uništila poplava jeftinih filmova namijenjenih kućnoj uporabi. Prodor videa pogodio je osim “tvrdoga” i “meki pornić”, žanr čiji najpoznatiji izdanak “Emmanuelle” od ovoga tjedna možete posuditi u videotekama. Nekoć snimani na egzotičnim lokacijama, sa solidnim budžetima i desecima statista, “meki pornići” s vremenom su se pretvorili u bezličnu videokonfekciju namijenjenu noćnom programu onih kablovskih postaja koje se ne usuđuju emitirati “hard core”.

Slavna “Emmanuelle” francuskog fotografa Justa Jaeckina, snimljena prije 30 godina, prikazuje seksualno buđenje mlade supruge francuskog diplomata u jugoistočnoj Aziji. Jaeckinov film nikada nije uživao neku osobitu reputaciju među filmofilima, no publika ga je obožavala: samo u Parizu film je gledalo 4 milijuna ljudi a u jednom kinu zadržao se na repertoaru nevjerojatnih 13 godina. Iz Španjolske, u kojoj je “Emmanuelle” bila zabranjena, u Francusku su stizali autobusi hodočasnika a osim muškaraca u kina su masovno hrlile žene i parovi, dakle malo šarolikija ekipa od one koja danas zalazi u “Kustošiju”.

Situacija je naizgled kao stvorena za neku revalorizaciju: nema ljepšega nego otkriti kako je nešto zaboravljeno, prezreno i podcijenjeno zapravo dobro, pa onda pametovati! Ipak, prve dvije “Emmanuelle” – “trojka” i “četvorka” pojavit će se u videotekama početkom travnja – jedino daju povod za oduševljenje ljepotom tada mlađahne Nizozemke Sylvie Kristel i žaljenje za vremenom u kojemu se pojam “liberalizam” češće povezivao s erotikom negoli Joškom Kontićem i Đurđom Adlešić.

“Običnoj” publici, navikloj na “hard core”, nekoć provokativne erotske scene danas će pak djelovati žestoke koliko i “Dnevnik”. Odluka domaćeg distributera da izda “Emmanuelle” u paketu sa specijalnim 3 D naočalama može se tako proglasiti hrabrim potezom, no uistinu je pitanje kome će se pored sve raširenijih “Private Golda” i “TV-a 1000” dati dangubiti nad za čednom “Emmanuelle?

Sylvia Kristel bila je “Emmanuelle” u prva tri filma, da bi je u četvrtom- nakon preokreta s plastičnom operacijom- naslijedila Mia Nygren. Svojoj najpoznatijoj ulozi Sylvia Kristel se vratila početkom 90-ih, glumeći u nekoliko filmova ostarjelu Emmanuelle koja prepričava zgode svoje mladosti. Iz kratkih dokumentaraca – jedinih dodataka ovomu DVD izdanju – vidljivo je kako, unatoč dugogodišnjim problemima s alkoholom i drogama te pređenoj pedesetoj, Sylvia Kristel još uvijek izgleda vrlo pristojno, i to je jedino što je danas bitno u cijeloj priči o njezinoj “Emmanuelle”.

DISTRIBUTER: UCD
DVD
Emmanuelle 1, 2, 3 & 4, franc. erotski, 1974.-1984. R: Just Jaeckin, Francis Giacobetti, François Leterrier, Francis Leroi, Iris Letans GL: Sylvia Kristel
FILMOVI: 1
DVD: 1

ŠIBICARI
ISSA
DVD+VHS

Redatelju “Blade Runnera” i Aliena” Ridleyu Scottu, mnogi su dugo osporavali autorski status, no valjda je nakon “Pada crnog jastreba” i ”Šibicara” svima konačno jasno kako je gospodin Scott jednostavno genijalac. Briljantne ”Šibicare”, jedan od kreativnih vrhunaca američke kinematografije posljednjih desetak godina, nije potrebno posebno predstavljati – zabavan, pametan i emotivan film o prevarantu i njegovoj kćeri dobar je koliko i “Lady Eve” Prestona Sturgesa, dakle savršen. Nicolas Cage vjerojatno je odigrao svoju životnu ulogu, no ono što je napravila mala Alison Lohman, junakinja “Bijeloga oleandera”, jednostavno je neopisivo. Pristojno DVD izdanje ”Šibicara” donosi podulji dokumentarac o snimanju filma i iscrpni audiokomentar.

Matchstick Men, am. humorna kriminalistička drama, 2003. R: Ridley Scott GL: Nicolas Cage, Sam Rockwell, Alison Lohman, Bruce Altman
FILM: 3
DVD: 2

LJUBAV NA MJESEČINI
Discovery
DVD+VHS

Scenarist i redatelj Brad Silbering pripremao je film o mladiću koji se nakon smrti zaručnice preseli njezinim roditeljima desetak godina. Njegov entuzijazam proizašao je iz osobnog iskustva – Silberingovu tadašnju djevojku, glumicu Rebeccu Schaeffer, 1989. ustrijelio je manijak. Ipak, ugledni kritičar James Berardinelli proglasio je “Ljubav na mjesečini” uvredom za sve one koji su ikada tragično izgubili voljene. Silberingova drama povremeno uistinu djeluje “nariktano” i ”šminkerski”, osobito u prizorima u kojima redatelj inzistira na “pomaknutosti”. Međutim, ukupni dojam u konačnici je više nego pozitivan.
Solidno DVD izdanje sadrži, pored ostalog, i desetak izbačenih scena te dva audiokomentara.

Moonlight Mile, am. drama, 2002. R: Brad Silbering GL: Jake Gyllenhaal, Dustin Hoffman, Susan Sarandon, Ellen Pompeo
FILM: 2
DVD: 2

KRALJ LAVOVA 3 HAKUNA MATATA
Continental film
DVD+VHS

Disneyjev “Kralj lavova 3: Hakuna Matata” predstavlja jedan od brojnih pokušaja velike kompanije da se što više okoristi popularnošću izvrsnog “Kralja lavova”. Osokoljen odličnom prodajom raskošnoga DVD izdanja originalnoga “Kralja lavova”, domaći distributer i ovaj je film sinkronizirao na hrvatski jezik. Komercijalni uspjeh ne gine i ovome izdanju, no svojevrsni “prequel” originalnom filmu, u kojemu su glavni junaci Pumbaa i Timon, slobodno mogu preskočiti svi osim klinaca, mada bi se dalo raspravljati i o tomu je li ovo uopće njima i namijenjeno.
Dvostruko DVD izdanje “Hakuna Matate”, krcato prilozima, spotovima, igricama i raznoraznim djetinjarijama, zaslužuje u svakom slučaju samo pohvale.

Lion King 3: Hakuna Matata, am. animirani, 2004. R: Bradley Raymond GL: (glasovi) Ernie Sabella, Nathan Lane, Matthew Broderick, Whoopi Goldberg
FILM: 1
DVD: 3

DOBRA DJEVOJKA
Discovery
DVD+VHS

Vodeće televizijske zvijezde u pravilu jako teško postaju “ozbiljni” glumci. Ipak, dopadljiva humorna drama “Dobra djevojka” meksičkog redatelja Migueal Artete pokazuje kako dražesnu dražesna Jennifer Aniston nećemo pamtiti samo po “Prijateljima”. Sjajna kao prerano ostarjela cura iz američke provincije čija nevjera pokreće niz neobičnih događaja, zasjenila je i svog partnera, izuzetnoga John C.Reillyja (“Magnolija”). DVD izdanje “Dobre djevojke” donosi veliku količinu priloga, uz ostalo i dva odvojena audiokomentara.

The Good Girl, am.-njem.-nizoz. humorna drama, 2002. R: Miguel Arteta GL: Jennifer Aniston, John C. Reilly, Jake Gyllenhaal
FILM: 2
DVD: 2

PET LOPOVA U CHICAGU
MG
DVD+VHS

Ne pretjerano ugledni scenarist Brad Mirman (“Tijelo kao dokaz”) izgleda da je čuvao svoj najzanimljiviji predložak za dan kada će debitirati kao redatelj. Njegov humorni krimić “Pet lopova u Chicagu” o smotanim francuskim nitkovima koji greškom upadnu u kuću čikaškog mafijaša reciklira doduše milijun puta viđenu priču, no teško da će ikome biti dosadan. S obzirom na to da se film nije uspio dokopati američkih kina, njegovo je DVD izdanje iznenađujuće raskošno. Osobito je zabavan audiokomentar Mirmana i producenta filma Garyja Howsama.

Crime Spree, kanad.-brit. kriminalistička komedija, 2003. R: Brad Mirman (za miljenka: ukoliko zbunjuje što je na omotnici drukčije navedeno-čovjek se ipak preziva Mirman ) GL: Gérard Depardieu, Harvey Keitel
FILM: 2
DVD: 2

BIJES
Blitz
DVD

Rutinski krimić “Bijes” snimljen je davne 1993. Osim što nije aktualan, film nije ni značajan, a dvije glavne zvijezde – Wesley Snipes i Dennis Hopper – odavno su izišle iz mode. Razlog za njegovo objavljivanje na DVD-u tako vjerojatno treba potražiti u sporednoj ulozi Vigga Mortensena koji se u “Bijesu” ipak nije pretjerano proslavio. Redatelj James B. Harris, potpisnik izvrsnog “Murjaka”, nije nezanimljiv tip no nakon “Bijesa” njegova ja karijera zamrla. Razumljivo je da DVD izdanje ne donosi nikakve dodatne priloge.

Boiling Point, am.-franc.-jap. krimić, 1993. R: James B. Harris GL: Wesley Snipes, Dennis Hopper, Viggo Mortensen
FILM: 1
DVD: 0

ZAVODNICI
VTI
DVD

Prije nekoliko tjedana u videotekama se pojavila dopadljiva retrokomedija “K vragu i ljubav”, čiji su autori oponašali vrckave filmove Doris Day s konca 50-ih i početka 60-ih. Među ostvarenjima na koja se “K vragu i ljubav” poziva su i “Zavodnici”, ljubavna komedija u kojoj je partner Doris Day bio legendarni Cary Grant. Iako su u trenutku snimanja filma njih dvoje zajedno imali skoro 100 godina, Grant i Doris Day su najbolji u scenama u kojima njihova veza sramežljivo počinje. Nakon ove, Grant je odigrao još svega tri filmske uloge.

That Touch of Mink, am. ljubav. komedija, 1962. R: Delbert Mann GL: Cary Grant, Doris Day, Gig Young
FILM: 2
DVD: 1

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika