Objavljeno u Nacionalu br. 441, 2004-04-27

Autor: Dean Šoša

DVD/VIDEO

Drugi dio ponajboljeg DVD izdanja

Briljantno izdanje Chaplinovih filmova 'Mališan', 'Parižanka', 'Cirkus', 'Svjetla velegrada', 'Gospodin Verdoux' i 'Kralj New Yorka', krcato sjajnim dodacima

Dean ŠošaDean ŠošaKada se jesenas na tržištu pojavio prvi dio “Chaplin kolekcije” malo je koji kritičar propustio napisati kako se radi o jednome od ponajboljih dotadašnjih DVD izdanja. Drugi dio kolekcije samo potvrđuje takvu ocjenu. Chaplinovi genijalni filmovi predstavljeni su u tonskoj i slikovnoj raskoši neusporedivoj s bilo čime viđenim do sada, pogotovo imamo li u vidu da je “Mališan”, primjerice, snimljen još davne 1921. Priređivačima ove kolekcije, doduše, jedna je okolnost itekako išla na ruku: nitko od filmaša Chaplinove generacije nije zadržao toliku kontrolu nad pravima vlastitih filmova poput legendarnoga “Skitnice”. Svi dugometražni Chaplinovi filmovi sjajno su očuvani, a prava na njihovu distribuciju su u istim rukama, tako da prva dva dijela kolekcije, i treći, koji izlazi na jesen, objedinjuju njegove najvažnije filmove, osim “Grofice iz Hong Konga”, koje se Warner ipak nije uspio dokopati. Kao i u slučaju prvog paketa Chaplinovih remek-djela, dodaci su fantastični. Svaki je film popraćen jednim za ovu prigodu snimljenim dokumentarcem “Chaplin danas”, u kojima ugledni redatelji pričaju o svojem viđenju Chaplina: Claude Chabrol o “Gospodinu Verdouxu”, Abbas Kiarostami o “Mališanu”, Jim Jarmusch o “Kralju New Yorka”... Tu su, dakako, i brojni arhivski materijali, kratki igrani filmovi te jedan srednjometražni – “Moj dečko” – s Jackiejem Cooganom u glavnoj ulozi.

Razlog zbog kojeg je drugi dio “Chaplin kolekcije” možda i zanimljiviji u odnosu na prvi ipak nisu toliko dodaci koliko činjenica da smo ovom prilikom predstavljene filmove imali prilike vidjeti još rjeđe od onih iz prvog paketa. Štoviše, “Parižanki” je ovo hrvatska premijera. Svoj komercijalni promašaj iz 1923. u kojemu se pojavljuje “potajno”, svega nekoliko sekundi, Chaplin je dugo godina krio od javnosti. 70-ih godina, kada je ponovno prikazana, “Parižanka” se brojnim kritičarima učinila savršenom. Takvim mišljenjima valja se, naravno, prikloniti: melodrama o nesretnoj ljubavi mladoga slikara i djevojke koja želi pripadati visokom društvu spada u najljepše ljubavne priče ikad ispričane. Isto vrijedi i za “Svjetla velegrada”, vjerojatno ponajbolji Chaplinov film, čiji će vas kraj udariti poput malja. “Mališan”, s genijalnim klincem Jackiejem Cooganom u naslovnoj ulozi, “Cirkus” i “Gospodin Verdoux” zaslužuju, isto tako, samo superlative, jedino je “Kralj New Yorka” Chaplina uhvatio na krivoj nozi.

Sve u svemu, sjajna kolekcija još sjajnijih filmova. Možemo se jedino nadati da će ovako spektakularno DVD izdanje jednoga dana doživjeti i drugi “nijemi” genijalac, Buster Keaton, pa onda zatim Harold Lloyd, “Fatty” Arbuckle…

CHAPLIN KOLEKCIJA 2
ISSA
DVD+VHS

‘The Kid’ (1921.); ‘A Woman of Paris’ (1923.); ‘The Circus’ (1928.); ‘City Lights’ (1931.); ‘Monsieur Verdoux’ (1947.); ‘A King in New York’ (1957.); R: Charles Chaplin
FILMOVI: 3
DVD: 3

UTRKA ŽIVOTA
Continental film
DVD+VHS

Film “Utrka života” nije potvrdio ni jednu od sedam nominacija za Oscara, no u nekoj godini bez Petera Jacksona takav bi rasplet vjerojatno bio nemoguć. Naime, osim što je film vrlo dobar, priča o četvorici ljudi koji svojim entuzijazmom savladavaju osobne probleme alegorija je izlaska Amerike iz ekonomske depresije 30-ih. Redatelj “Pleasantvillea” Garry Ross svoj je posao obavio vrlo dobro, no preko nekih ključnih momenata priče, poput smrti sina Jeffa Bridgesa, ipak je olako prešao.
S obzirom na to da je Seabiscuit konj koji se uistinu natjecao, DVD izdanje “Utrke života” sa samo nekoliko minuta arhivskih utrka pomalo je razočaravajuće. Ipak, audiokomentar Rossa i dokazanog brbljavca Stevena Soderbergha više je nego zabavan.

Seabiscuit, am. drama, 2003.
R: Garry Ross
GL: Jeff Bridges, Chris Cooper, Tobey Maguire, William H. Macy
FILM: 3
DVD: 1

LJUDSKA PRIRODA
Discovery
DVD+VHS

Scenarij bizarne “Ljudske prirode” napisao je jedan od trenutačno najpopularnijih hollywoodskih scenarista Charlie Kaufman, autor predložaka za “Biti John Malkovich” i “Adaptaciju” Spikea Jonzea i Clooneyjeve “Ispovijedi opasnog uma”. Vjeran svojim pomaknutim pričama i sklon problematiziranju velikih tema preko najnemogućijih alegorija, Kaufman je smislio priču o bolesnom znanstveniku koji se zaljubi u ženu-majmunicu s kojom zajedno otkrije još jednoga njezina kolegu. Malo precijenjeni Kaufman ipak nije dovoljno duhovit niti je redatelj Gondry snalažljiv da bi ovako bizarna ideja prerasla u dobar film, međutim simpatično iritantni Tim Robbins i lijepa Patricia Arquette dovoljan su razlog za jedno gledanje.
DVD izdanje ne sadrži dodatke.

Human Nature, am.-franc. komedija, 2001.
R: Michel Gondry
GL: Patricia Arquette, Tim Robbins, Rhys Ifans, Ken Magee
FILM: 1
DVD: 0

VJERNIK
VTI
DVD+VHS

Tjeskobna drama “Vjernik”, redateljski debi iskusnoga scenarista Henryja Beana, imala je dosta problema s distribucijom. Ništa čudno, priča o mladome Židovu koji, krijući svoje podrijetlo, postane militantni skinhead idealna je za izazivanje kontroverzi. Zanimljivost Beanova filma, zasnovanog na istinitoj priči o američkom nacistu koji se 60-ih godina ubio nakon što su mediji otkrili da je Židov, ipak nije samo u političkim konotacijama. “Vjernik”, režiran za malo novca, pokazuje kako najzanimljiviji niskobudžetni filmovi još uvijek stižu iz najbogatije kinematografije – američke.
S obzirom na to da je “Vjernik” osvojio glavnu nagradu na festivalu u Sundanceu, izostanak priloga na DVD izdanju razočarava.

Believer, am. drama, 2001.
R: Henry Bean
GL: Ryan Gosling, Billy Zane, Theresa Russell, Summer Phoenix
FILM: 2
DVD: 0

SCENE ZLOČINA
Blitz
DVD+VHS

Niskobudžetni krimić “Scene zločina” ne prati Bog zna kakva reputacija. Ipak, riječ je o zanimljivu ostvarenju, ponajviše zbog činjenice da vrijeme radnje nije puno dulje od trajanja filma. Da je priča o obračunu dvaju gangsterskih klanova malo razrađenija, a u glavnoj ulozi vozača koji se zatekne između dvije vatre glumac karizmatičniji od Johna Abrahamsa, ukupni bi dojam bio puno povoljniji. Noah Wyle (“Hitna služba”) nije loš u ulozi gangstera, međutim cjelo vrijeme se čini kako će svaki čas odjenuti svoju kutu i nekoga operirati.

Scenes of the Crime, am.-njem. krimić, 2001.
R: Dominique Forma
GL: Jeff Bridges, John Abrahams, Noah Wyle
FILM: 1
DVD: 0

STRAH X
UCD
DVD+VHS

Šest milijuna dolara težak “Strah X” prvi je film koji je hvaljeni danski redatelj Nicolas Winding Refn režirao na engleskom jeziku. Winding je okupio solidnu glumačku ekipu na čelu s izvrsnim Johnom Turturrom, međutim scenarij Huberta Selbyja Jr.-a (“Requiem za snove”) o zaštitaru koji istražuje smrt svoje žene nezgrapno vrluda između trilera i mutnog “art” filma. Kako se Windingu očito više svidjela ideja da napravi art film, konačni je rezultat vizualno fascinantno, ali narativno kaotično djelo koje neuspješno oponaša Lynchovu estetiku.

Fear X, dan.-kanad.-brit.-brazil. drama, 2003.
R: Nicolas Winding Refn
GL: John Turturro, Deborah Kara Unger
FILM: 1
DVD: 0

UŽIVO IZ BAGDADA
Blitz
DVD+VHS

TV film “Uživo iz Bagdada” nagrađen je trima Emmyjima i brojnim drugim priznanjima, a američki kritičari uglavnom su ga hvalili. Slažete li se s onima koji bi slali naše vojnike u Irak, možda se svidi i vama. U suprotnom, solidno odrađena istinita priča o izvještavanju CNN-ove ekipe iz Bagdada 1990. i 1991. teško će vas dotaknuti. Štoviše, nakon svih cenzura koje provode američki mediji, zbog kojih je jedan od likova filma uostalom i najuren sa CNN-a, film u kojemu Amerikanci u Bagdad dolaze tražiti istinu djeluje prilično neukusno.

Live From Baghdad, am. ratna drama, 2002.
R: Mick Jackson
GL: Michael Keaton, Helena Bonham Carter
FILM: 1
DVD: 1

ČOVJEK ZVAN KONJ
VTI
DVD

Bizarni “Čovjek zvan konj” jedan je od najneobičnijih vesterna uopće. Pedantna rekonstrukcija života Siouxa, ostvarena antropološkom strašću, davno prije Costnerova “Plesa s vukovima”, krcata je prizorima koji i danas izazivaju neugodu. Ipak, film Elliota Silversteina (“Cat Ballou”) jedno je od onih ostvarenja koja su više značajna negoli uistinu velika. Richard Harris nastupio je i u nastavcima, “Povratku čovjeka zvanog konj” i “Trijumfu čovjeka zvanog konj”.
DVD izdanje je tipično Paramountovo – sjajna slika, ni jedan dodatak.

A Man Called Horse, am. vestern, 1970.
R: Elliot Silverstein
GL: Richard Harris, Manu Tupou
FILM: 2
DVD: 1

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika