03.02.2012. / 10:50

Autor: Nacional.hr

Američki diplomat:

Srbija mora prihvatiti nezavisnost Kosova

"Za nemire na sjeveru Kosova odgovornim smatram dio srpske vlade, ali istovremeno i dio srpske zajednice na Kosovu, koja je svojim izjavama odbila prihvatiti ono što je sad poznato, a to je slobodno i nezavisno Kosovo", istaknuo je

Nicholas Burns (Wikipedia)Nicholas Burns (Wikipedia)Nicholas Burns, bivši podtajnik u ministarstvu vanjskih poslova SAD-a, ponovio je nekoliko puta u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu kako je nužno da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Umirovljeni američki diplomat, trenutno profesor međunarodne politike i diplomacije na Harvard Kennedy School, istaknuo je kako je na Kosovu nužno poštivanje prava srpske zajednice i rješavanje problema korupcije. "Mislim kako je pozitivno to što Kosovo i Srbija razgovaraju. Ukoliko Srbija želi budućnost unutar EU i NATO-a, onda se mora pomiriti sa činjenicom kako je Kosovo nezavisno. To je prvi korak koji se mora poduzeti", rekao je.

Ponovio je nužnost daljnjih pregovora između dvije zemlje i najavio daljnju međunarodnu potporu Kosovu. Naglašava kako je pozitvno što je 'Kosovo stiglo do točke' gdje više ne treba strogo nadgledavanje međunarodnih snaga. "Ovo je normalan proces kojem su se mnogi nadali. Situacija na sjeveru je bez sumnje zabrinjavajuća. Jako je važno poštivanje prava srpske zajednice. To znači pravo na slobodan život, bez prijetnji ili nasilja", izjavio je Burns.

Na novinarsko pitanje tko je kriv za izbijanje sukoba na sjeveru Kosova bio je jasan. "Ne možemo se vratiti u 1999. godinu, ne možemo se vratiti politikama podjele u bivšoj Jugoslaviji. Svi bivši dijelovi te zemlje su sada nezavisne države i Kosovo se ne treba tretirati drugačije. Za nemire na sjeveru Kosova odgovornim smatram dio srpske vlade, ali istovremeno i dio srpske zajednice na Kosovu, koja je svojim izjavama odbila prihvatiti ono što je sad poznato, a to je slobodno i nezavisno Kosovo", istaknuo je.

Komentari

registracija
8/1/12

kauc, 03.02.12. 12:25

Budala


registracija
21/4/11

spBN, 03.02.12. 12:29

Ex Nicholas nasao novi posao.


registracija
22/6/10

Konstantinos, 03.02.12. 12:37

Pa naravno da Srbija mora priznati Kosovo to svi znaju, znaju to i u Beogradu, samo zatezu, otezu, podmecu, zveckaju i prenemazu se! Svima nam je u interesu valjda trajna stabilizacija Balkana, ili se mozda varam?


registracija
27/11/11

Culex, 03.02.12. 13:17

Srpski političari imaju konstantu velikodržavnosti i oko toga ima samo pragmatičnih pomaka.Srbija je prije 20 godina stvorila državnu tvorevinu(paradržavu) na teritoriju Hrvatske.Njima je ta situacija bila povijesno indicirana i ništa izvan velikosrpskih ideja.Zamislimo danas,Kosovo ustaljena južna pokrajina svih srpskih država...više nije !?I,da kažemo..bilo pa prošlo.Ma hajte,u ovakvim globalnim preturbacijama svjetskog kapitala i ,sada je posve jasno,spuštanja Rusije na jug Evrope,Srbija neće nikada priznati Kosovo.Ne da neće priznati Kosovo nego,ni jedna srpska Vlada nikada neće priznati postojanje takovog pitanja.Da li bi i koja država to učinila?
.


registracija
4/6/11

VladSerbia, 03.02.12. 14:24

Ovaj covek nije americki diplomata, vec bivsi americki diplomata, sto je veoma vazno, jer sta on misli nije bitno. Sto se tice ulaska Srbije u EU i NATO, za prvu organizaciju smo zainteresovani, a drugoj 90% stanovnika Srbije ne bi zelelo da pristupi. Ono sto je vrlo zanimljivo je da g-din Burns nijednog trena nije pomenuo kosovsku vladu i zlocine pocinjene nad Srbima. Njegov pristup je jednostran i vrlo verovatno da je dobro placen da zastupa interese druge strane.


registracija
11/1/10

fluid, 03.02.12. 15:25

Tako je Vlad Serbija@.Upravo je činjenica ugroženosti Srba od strane "šiptara"za vrijeme Jugoslavije,bila poznata stvar.Svi znamo šta su sve kosovari radili jadnim Srbima.To nije bilo za izdržati.Činjenica je da su to i Hrvati radili Srbima u Hrvatskoj.Ugroza je bila tolika da su se Srbi morali udružiti i to neizdrživo stanje ugroženosti,promijeniti.To je jasna situacija,svima poznata i tu se nema šta pametovati.Srbi su u pravu i nije u redu što im je još jednom u povijesti,oduzeto pravo na jedinstvenu srpsku zemlju-Veliku Srbiju.Nije pošteno i nesmije tako završiti.


registracija
21/4/11

spBN, 03.02.12. 16:25

@fluid,,cinizam kao stilska figura nije los za pokrenut na razmisljanje ali ti si pretjerao- prosto si pozelio postat cinicna forma sto je u spisateljskom poslu gotovo nemoguce.Mogao si lijepo reci u sto vjerujes i gotova prica.


registracija
1/3/11

Laudate, 03.02.12. 19:57

Mislim da su Srbi (srpska politika) spretniji od Hrvata u kratkoročnim i taktičkim potezima ali lošiji i vuku krive poteze na strateškoj razini.

Prostor Balkana se mora pacifizirati jer USA i EU (unatoč unutarnjih razlika) neće trpjeti probleme u dvorištu dok se zaoštrava igra na globalnoj razini.

Ako to Srbi ne shvaćaju moglo bi im se dogoditi da se u budućnosti odvoji i Vojvodina a ne samo Kosovo.
Razlog će biti vrlo jednostavan: "Ako vas već ne možemo smiriti tada ćete biti toliko mali da šteta koju činite bude što manja".


registracija
20/8/10

McCoy, 03.02.12. 23:23

Ispod kog kamena je ovaj ispuzao? Koga jos pa interesuje sta misli Burns, njgovo vreme je proslo, sad moze samo da nastupa kao "mislilac", "iznositelj teza" jer valja naplatiti ono sto je omogucio raznim kompanijama za vreme svog mandata. Uostalom, to je politicki sistem u USA, pa setite se samo Al Gore-a i njegovog filma "An Inconvinient Truth" iz 2006. Pa nije on uzalud pokupio silne novce za snimanje filma i serije predavanja koja je odrzao potom.

A da se @fluid-u odavno istocio mozak i to je poznato. Da nisi mozda ziveo na Kosovu pre ratova pa se secas kako je bilo? Ili smatras da je i to sto se tamo desavalo "izraz tisucljetne teznje" siptara da imaju svoju drzavu? Taci&comp tek treba da nadju svoje mesto u Hagu za zlocine koje su cinili.

Ljudi, osvestite se, ovde (Balkan) je bio gradjanski rat i sve strane u sukobu su cinile zlocine. Nemojte samo da brojite zrtve i pricate ko je prvi poceo jer nistra nije crno ili belo, osim u glavama onih koji bi zeleli da je tako. A njima ionako ne vredi govoriti, to su prazne tikve.


registracija
26/1/08

Rampa, 04.02.12. 00:14

Srbi bi voljeli da je ovdje bio "građanski" rat i da su svi krivi za sve!

Ali nije i na samo mi, već ga je i svijet okarakterizirao kao agresiju Srbije na HR, BiH, Kosovo i u manjoj mjeri i na Sloveniju!

@fluid
Sve potpisujem, upravo sam isto htio napisati!

Na kraju, koga je još briga hoće li Srbija priznati Kosovo ili neće?

Bito je da su ga velike države priznale, one koje se pitaju za sve u "velikoj" politici, a Srbija.........mahneš u vjetar, nebitno!


registracija
10/1/10

avvf2002, 04.02.12. 05:14

Dragi moji Rampa i istomissljenici, imate vi vasse KiM = Istra, pa onda Slavonija, pa redom...
Ssta cete sa tim, "gospodine" Rampa?
Ovo GOSPODIN pissem u navodnicima, jer - zna se ko mozze i na koji naccin postati gospodinom. Ne postaje se GOSPODINOM promenom (promjenom!?) leksike.
A, oko gradjanskih sukoba (ratova), jasna je stvar da gde nema pameti ima oruzzja.
Ono od ccega vi bolujete ne lecci (lijecci) se u bolnicama ovog sveta (svijeta).
Neko (netko) to odgore gleda SVE!
E, sada da priznamo nezavisnu Istru kao drzzavu, a?!
Ne ide, tvoja je.
E, pa Kim je moje! Isssssshhh!


registracija
10/1/10

avvf2002, 04.02.12. 05:22

Da ne zaboravim posstovani (ili mozzda danas: sstivani) Rampa:
odakle ti ideja da laness konstataciju: "Srbi bi voljeli,....".
Otkud ti znass ssta bi to Srbi voleli (pardon, novokomponavani "cro" iskaz: voljeli)?
Odakle ti pravo da lupetass (ne znam kako se to kod vas u "CRO" danas recce, ali i "lupetass" je dovoljno jasno) o neccemu o ccemu nemass pojma!?
Ah, da info kanali, print mediji i sl.
Pozdravio te i John le Care i Robert Ladlam i ostala fela koja pare zgrce na ljudskoj gluposti
(ljudska glupost = beskonaccna veliccina broj 2; broj jedan je svemir, broj tri je ljudska pakost).
Idi. lecci se (podji lijecniku = doktor) dok je vreme (vrijeme).


registracija
1/3/11

Laudate, 04.02.12. 08:03

"Građanski rat" je izvrstan taktički, a loš strateški potez Srbije.

Da su Srbija i JNA koja je bila pod vlašću Srba punom snagom krenule na svim frontovima Hrvatska bi pala, ali tada bi agresija bila neupitan termin.
Taktički se išli na stvaranje dojma građanskog rata u kojem je k tome lakše bilo za ostvariti etničko čišćenje i nakon poraza Hrvatima nabaciti novu krivnju nakon koje bi se veliki dio našao u emigraciji i podčinjenom položaju.

Zbog odluke da se ide na privid građanskog rata Srbija je izgubila na tempu i dala mogućnost Hrvatskoj da uspiju organizirati kakvu takvu obranu 1991, a do 1995 već smo imali vojsku.

Koristim namjerno termine Srbija i Hrvatska jer pravi akter je bio Milošević, a ne potpuno instrumentalizirani Srbi u Hrvatskoj.


registracija
1/3/11

Laudate, 04.02.12. 09:17

Ovo relativiziranje odgovornosti za rat dio je plana Srpske akademije - memorandum 2.


registracija
4/6/11

VladSerbia, 04.02.12. 14:37

@fluid
Cinizam je jako los, jer zapravo ne pomaze. Ja ne sporim zlocine pocinjene od strane Srba - svaki zlocinac mora da odgovara za svoja zlodela. Problem je sto se zlocini pocinjeni nad Srbima uglavnom ignorisu ili potcenjuju. Srbi na Kosovu su bili kidnapovani, zajedno sa pripadnicima nacionalnih manjina kao i Albancima nelojalnim OVK i potom ubijani zarad prodaje organa. Bivsa tuziteljica ICTY Carla Del Ponte je napisala knjigu o tome, kao sto je i Dik Marti objavio sta je otkrio. G-dja Del Ponte je rekla i da je otvoreno bila sabotirana od strane americkih vlasti i diplomata u istrazi. To je g-din Burns "zaboravio" u svojoj "pravicnosti"
Kao sto sam ranije pomenuo, meni je otac iz Dalmacije gde sam imao rodjake, koji su ili ubijeni ili proterani, To sto je njima uradjeno kao i pljacka imovine kao i paljenje srpskih sela je zlocin. Svi oni su bili civili. Ta cinjenica ne znaci da ignorisem zlocine pocinjene od strane Srba. Naprotiv, mislim da svi moraju da odgovaraju za zlocine ako su ih pocinili - kojoj god strani da pripadaju.

@Rampa
Za Vasu informaciju, kosovskim Albancima je veoma bitno da ih Srbija prizna kao nezavisne, jer smo mi zapravo u njihovim ocima "sused" koji prilicno veliki za njihove pojmove. Zahvaljujuci tome, Kosovo, uprkos podrsci zapadnih zemalja, nije clan ni UN, ni MMF, ni Svetske banke, niti moze da ucestvuje na sportskim takmicenjima pod time imenom.


registracija
1/3/11

Laudate, 04.02.12. 15:31

Kosovo je za Srbiju izgubljeno. Glavu se može zabiti u pijesak ali to ne mijenja činjenice.

U ne tako doglednoj budućnosti moguće je za pretpostaviti da će Srbi u sklopu veliko Ruskih ambicija napraviti kakav drastičan potez u cilju vraćanja povijesti no istovremeno biti će to i ruski rulet za Srbe.

Ne mogu se oteti dojmu da se Srbima dogodilo upravo ono što su željeli napraviti Hrvatima, tj odcijepiti dio državnog teritorija.

U sklopu veliko srpske politike prvog a zatim i drugog memoranduma Srbi pokušavaju potpuno negirati povijest Hrvatima, a sada će se naći u situaciji da će teško objasniti budućim generacijama zašto ne žive na teritoriju gdje je prvotno začeta država.
A upravo su to htjeli napraviti Hrvatima, uzeti Knin, prijestolni grad hrvatskih kraljeva.


registracija
4/6/11

VladSerbia, 04.02.12. 16:09

@Laudate
Kosovo je Srbiji oteto i to se zna. Od nas se ocekuje sada da priznamo krsenje medjunarodnog prava koje inace postoji samo za male zemlje bez uticaja, dok one mocne ne moraju da ga se pridrzavaju, vec njim samo ucenjuju ostale. Tako cemo vrlo lako objasniti nasim generacijama zasto ne zivimo tamo: Kosovo je oteto, zbog prava jaceg (najmocnijih zemalja EU i SAD). To sto moze neko da Vas opljacka na ulici zato sto je jaci i ima pistolje ne znaci da je to u redu.

U Srbiji nije 1991, vec 2011 i mnogo se toga promenilo. Ljudima je dosta ratova. Velikoruske i velikosrpske teorije sada postoje samo u Vasoj glavi. Srbija i Rusija nisu toliko bliske kao sto se cesto misli. Rusija je dala politicki azil udovici i sinu Slobodana Milosevica i odbila da ih izruci Srbiji. Takodje, Srbija placa Gazpromu vecu cenu gasa nego Hrvatska. Nemojte da mislite da Srbi nisu svesni ovij stvari.

Mozda znate nesto o Srbiji iz 1991, ali ocigledno malo o danasnjoj.


registracija
1/3/11

Laudate, 04.02.12. 16:49

@VladSerbia
osobno smatram da bi Kosovo trebalo biti dio Srbije, jednako kao što smatram da Vojvodina ne bi jer nikada u povijesti nije bila srpska.

Samostalno Kosovo rezultat je memoranduma-1; pitajte se što će biti rezultat memoranduma-2.

Čovjek žanje ono što je sijao.

Ali zanimljivo mi je kako Srbi na razini malog čovjeka (tu i sebe ubrajam) pristupaju visokoj politici.
OVK se veže uz prodaju organa. Ako je to istina to je strašno, no nije odgovor na pitanje kako je i zašto došlo do stvaranja OVK i zašto je milijun Albanaca protjerano s Kosova do trenutka američke intervencije, i koliko bi ih bilo protjerano da nije bilo intervencije.

Politika entičkog čišćenja koja je provođena u Hrvatskoj, u BiH i na Kosovu rezultirala je odcjepljenjejm Kosova. Međunarodna zajednica (EU i USA) su to prepoznale i prihvatile kosovsku nezavisnost iako je to protivno međunarodnoj praksi.
Ali ako se tome protivite, zašto ne osudite Dodika i njegovo traženje izdvajanja iz BiH?


registracija
22/6/10

Konstantinos, 04.02.12. 17:53

Zašto naši komentatori sa istoka misle da je Kosovo njima oteto kad ni oni sami baš nisu sigurni da je uvijek bilo njihovo? Novija istraživanja pokazuju da, kad su Srbi došli na Kosovo tj. njihova vlast, da su tamo već zatekli starosjedilačko romansko, vlaško i albansko stanovništvo, pa upravo je to bio razlog zašto su srednjovjekovni srpski vladari zidali toliko manastira, iz razloga da učvršćuju srpski karakter tad novostečene zemlje koja je u nemanjičkoj državi bila oko 200 godina, nedovoljno za "kolijevku" srpstva. Svi (pretpostavljam dobro obrazovani) znaju da je stara Raša srce Srbije i nije mi jasno zašto se generala mit koji nema veze sa realnošću. Turci su vladali 500 godina i ostavili dubok trag te su promijenili situaciju na terenu, da Arsenije Čarnojević nije izveo preko 50 000 Ljudi sa Kosova krajem 17. stoljeća, tko zna, možda bi situacija danas bila drugačija? Srbija bez obzira na sve mora prihvatiti realnost na terenu i sve ono što velika politika donosi.


registracija
20/8/10

McCoy, 04.02.12. 18:31

@Konstantinos
Brate, pa ti si ozbiljniji slucaj nego sto sam mislio. Tvrdis da su srednjevekovni srpski vladari zidali manastire da bi 1400 godina kasnije Srbi mogli da dokazu da je Kosovo deo Srbije? Hahahaha, mislio sam da imas bar osnovnu skolu zavrsenu. To sto si nabacao recenice sa Wikipedije i sklopio neku svoju sliku u glavi, se ne vazi.
Srbi kao i Hrvati (koji po najnovijim istrazivanjima dele isti gen :P ) su na Balkan dosli u 6. veku i nisu bili hriscani vec su tokom 9.veka prihvatili novu veru. Evo, lepo kreni odatle a sve ostalo je istorija. Ima u knjigama a verujem da bar umes da citas.


registracija
27/11/11

Culex, 04.02.12. 19:00

Svi još pamtimo onu napetost "sutrašnjih pregovora pobunjenih Srba s predstavnicima Vlade iz Zagreba", negdje u Austriji valjda.Radilo se o "uzmi ili ostavi" konfederativnih odnosa,Z 4..tako nešto.Skupilo se oveće društvo na Zrinjevcu u kafiću muzeja.Hoće li Srbi pristati ili neće?Većina se pokunjila i međusobno si povjerila :"a šta će drugo,nema im drugo.nije Tuđman na to smio pristat" !Da završim,ma svi smo sutradan sletili na Jelačić plac ko mala djeca i proslavili srpsko odbijanje potpisa.Nije bilo u pitanju neznanje o onom što će slijediti već smo se osjećali sudionicima nećeg velikog i neminovnog.U sebi sam brijao..neka ,neka.valjda smo mi sad na redu! Eto,nikada tzv.SAO Krajina nebi bila ništa drugo nego Hrvatska,ta kakve ucijene,rat se morao dogoditi.Sve drugo bi bila veleizdaja.


registracija
1/3/11

Laudate, 04.02.12. 19:29

Poštovani Culex,
bilo je upravo tako. Te događaje pratio sam iz pozicije na prvoj liniji. Bili smo svjesni veličine povijesnog značenja onoga što je pred nama. Bilo je u nama i odlučnost da se ide do kraja i iplati cijena kakva god bila ali i blage zebnje oko srca da li ću/ćemo osobno dočekati oslobođenje Hrvatske.

Unatoč svega ovog bilo mi je drago kada je donesena odluka o mirnoj reintegraciji Baranje i istoka Slavonije jer sam znao mnoge majke s obje strane neće zaplakati.

Danas vidimo da su sačuvani ljudski životi ali Srbi nisu prošli svoju katarzu jer da jesu memorandum-2 bi izgledao drugačilje, a odnos Srba prema događajima bio bi s puno više samokritike. Sve se svodi na "građanski rat" i "ko nas bre zavadi".

Osobno još nisam niti od jednog Srbina čuo da se smatra/ju odgovornima.
Pobuna je podignuta s obrazloženjem potencijalne opasnosti ustaša koje nitko nije vidio ali bi mogli odnekud doći. Vikend četnici su organizirano autobusima iz Srbije dolazili pucati onako iz zabave.
Minobacačke granate su sustavno padale po gradovima od istoka do juga Hrvatske s jednim jednim ciljem zastrašivanja, iseljavanja i konačno etničkog čišćenja jer neselektivno gađanje civilnih ciljeva nema nikakav vojni značaj.
Ovo spominjem zbog komentatora iz Srbije da znaju što je sve prethodilo strašnim događajima na koje se pozivaju kada sebe vide kao žrtve.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika