Objavljeno u Nacionalu br. 466, 2004-10-19

Autor: Dean Šoša

DVD/VIDEO

Vestern koji ostavlja pozitivan dojam

Možda najbolji film hollywoodskog hitmakera i skromnog čovjeka Rona Howarda, jedan je od rijetkih njegovih komercijalnih promašaja

Dean ŠošaDean ŠošaNekoć davno redatelj “Apola 13”, “Genijalnog uma” i “Slika iz obitelji” Ron Howard bio je dječja a potom i tinejdžerska glumačka zvijezda. Nakon što je pametno zaključio kako će zauvijek izgledati kao tinejdžer, Howard je odustao od glume i okrenuo se režiji. Njegovi autorski počeci vezani su uz legendarnog Rogera Cormana, no vrlo brzo Howard je izrastao u jednog od najpouzdanijih hollywoodskih plaćenika čiji su svi filmovi, osim “Willowa” i “EdTV-a” bili hitovi. Krunu Howardova uspjeha označio je (nezasluženi) Oscar za režiju “Genijalnog uma”. Nakon toga, dao si je oduška i snimio “Nestale”, film posvećen njegovoj velikoj ljubavi iz djetinjstva – vesternu. Svoju možda najbolju ulogu mladi je Howard ostvario upravo u jednom vesternu, antologijskom “Pucaču” Dona Siegela, a među dodatnim prilozima DVD izdanju “Nestalih” nalaze se rani Howardovi amaterski vesterni koji dodatno svjedoče o
njegovim mladenačkim opsesijama.

Priča “Nestalih” vrti se oko samohrane majke, glumi je Cate Blanchett, koja podiže dvoje djece na Divljem zapadu. Jednoga dana u posjet joj stiže otac koji je davno napustio obitelj i otišao lutati s Indijancima. Kate ga mrzi, no nakon što joj indijanska banda otme mlađu kćer, iskusni tata je jedini koji može pomoći.

Priča filma, završna replika, kompozicija pojedinih kadrova i brojne druge stvari otkrivaju kako su Howardov glavni uzor Fordovi “Tragači”. Howard odlično radi s glumcima, vrlo dobro režira prizore i sekvence, ali po običaju zakazuje na razini filmske cjeline. Jednostavno fali mu ono nešto zbog čega je Ford umjetnik a on Ron Howard. Ipak, ukupni dojam koji “Nestale” ostavljaju više je nego pozitivan. Inače, uvijek kad gledam filmove ljudi poput Rona Howarda, muči me isti problem. Naime, Howard je navodno vrlo dobar i skroman čovjek. Blizu 30 godina u braku je s istom ženom s kojom ima omanju vojsku djece, a svjedoci ga opisuju kao najugodniju među svim hollywoodskim barabama. Njegovi filmovi zarađuju stotine milijuna dolara, donose kruh stotinama članova ekipa koje ih snimaju i kvalitetom redovno nadvisuju današnji hollywoodski prosjek. Kako poslije svega toga kritizirati zlatnog dečka Rona Howarda?

Pažljiviji čitatelji Nacionala vjerojatno su primijetili kako je moj poštovani kolega s lijeve stranice u svome polemiziranju sa svim živima napravio korak unaprijed okomivši se na čovjeka iz istih novina (!?). Uistinu ne znam što odgovoriti, osim da se uz šampanjac i partnera koje je spominjao prošloga tjedna može baviti i ljepšim stvarima od gledanja filmova i izrugivanja onima s čijim se stavovima ne slaže.

DISTRIBUTER: BLITZ
DVD+VHS
The Missing, am. vestern, 2003.
R: Ron Howard
GL: Cate Blanchett, Tommy Lee Jones, Evan Rachel Wood, Jenna Boyd, Aaron Eckhart, Eric Schweig
FILM: 3
DVD: 1

50 PRVIH POLJUBACA
Blitz
DVD+VHS

Nakon bezbroj usputnih ljubavnica Adam Sandler pronalazi ženu svoga života Drew Barrymore, no ona pati od ozbiljnog problema: nakon prometne nesreće izgubila je kratkoročno pamćenje i svakoga jutra zaboravlja što joj se događalo prethodnog dana. Adam je stoga svaki put mora iznova zavoditi i situacija opako podsjeća na antologijski “Beskrajni dan”, no danas, kada svatko ionako krade od svakoga to uopće i nije bitno. “50 prvih poljubaca” redatelja Petera Segala iznimno je šarmantna ljubavna komedija zgodnih fora i dragih likova s Adamom Sandlerom u kudikamo boljem izdanju od onoga u kojem smo ga gledali u razvikanim “Pijanima od ljubavi” P. T. Andersona ili prethodnom Segalovu filmu “Kontroli bijesa”.

50 First Dates, am. ljub. komedija, 2004.
R: Peter Segal
GL: Adam Sandler, Drew Barrymore, Rob Schneider, Sean Astin, Dan Aykroyd
FILM: 3
DVD: 2

LJUBAV I SVE OSTALO
VTI
DVD+VHS

Jazz stvar na početku tko zna kojeg po redu filma Woodyja Allena priziva u sjećanje sjajnu tragikomediju “Biti najbolji”, najbolji Allenov uradak posljednjih desetak godina. Ipak, humorna drama “Ljubav i sve ostalo” kudikamo je sličnija “Hollywoodskom svršetku” i ostalim Allenovim napola uspjelim proučavanjima samoga sebe. Glavni junaci, nesigurni komičar kojega glumi Jason Biggs i njegova problematična cura Christina Ricci nisu nesimpatični, no Allenove su introspekcije jednostavno s godinama sve dosadnije. No opet, najslađa scena filma je ona u kojoj podivljali Allen razbije auto dvojice duplo krupnijih snagatora.
DVD izdanje “Ljubavi i svega ostaloga” ne sadrži dodatne priloge.

Anything Else, am.-franc.-niz.-brit. humor. drama, 2003.
R: Woody Allen
GL: Jason Biggs, Christina Ricci, Woody Allen, Stockard Channing, Danny DeVito
FILM: 2
DVD: 0

9 KRALJICA
DISCOVERY
DVD+VHS

Na omotnici DVD izdanja “9 kraljica” distributer spominje kultno djelo “Privedite osumnjičene”, iako bi dopadljivi argentinski krimić bilo opravdanije usporediti s ostvarenjima glasovitoga Davida Mameta. Naime, film debitantna Fabiana Bielinskog o dvojici sitnih lopova koji planiraju veliku muljažu s lažnih poštanskim markama odlična je studija prijevara i onih koji ih čine. Nakon silnih crnjaka na koje su nas navikli redatelji rođeni u Meksiku i južnije, poput “Pasje ljubavi”, “I tvoju mamu također” ili “Božjeg grada”, divno je vidjeti jedan film koji kvalitetom, doduše, nije na razini spomenutih naslova nego zrači optimizmom i veseljem.
Jedini dodatni prilog DVD izdanju “9 kraljica” je kinoforšpan filma.

Nueve reinas, argen. krimić, 2000.
R: Fabián Bielinsky
GL: Gastón Pauls, Ricardo Darín, Leticia Brédice, Ignasi Abadal, Tomás Fonzi
FILM: 3
DVD: 0

DOLAZAK
Blitz
DVD+VHS

Iako DVD izdanje znanstvenofantastičnog trilera “Dolazak” zbog formata slike 4:3 vrijedi proglasiti sramotnim, ne smijemo ga nikako zaobići. Naime, scenarist i redatelj David Twohy (“Planet tame”, “Ispod površine”) jedan je od najzanimljivijih žanrovski orijentiranih filmaša u današnjem Hollywoodu. Unatoč smiješnom proračunu, skromnoj glumačkoj ekipi i još skromnijim posebnim efektima, Twohyju je i u “Dolasku” uspjelo ispričati suvislu i slojevitu priču u duhu nekadašnjih B filmova kakvih je sve manje.

The Arrival, am.-meks. SF triler, 1996.
R: David Twohy
GL: Charlie Sheen, Teri Polo
FILM: 3
DVD: 0

SVJEDOCI
Continental film
DVD+VHS

Roman “Ovce od gipsa” Jurice Pavičića zaslužio je puno bolju ekranizaciju od ove Brešanove. Ne zna se što je antipatičnije u ispraznom i besmislenom art filmu koji, slobodno se može reći, međunarodni uspjeh duguje jedino činjenici da se šefovima festivala svidjelo vidjeti kako i Hrvati čine ratne zločine. Ne zna se što je degutantnije u Brešanovu filmu: neodlučnost da se onda s tim zločinima uistinu pozabavi ili ulagivanje Mirjani Karanović čija je uloga napisala tako da ju je mogla odigrati ne hrvatska nego i bilo koja kineska glumica.

Svjedoci, hrv. drama, 2003.
R: Vinko Brešan
GL: Alma Prica, Leon Lučev, Mirjana Karanović
FILM: 1
DVD: 1

CALCIUM KID
Blitz
DVD+VHS

Sveprisutni Orlando Bloom, koji nas je posljednjih godina zabavljao u “Gospodarima prstenova”, “Piratima s Kariba”, “Troji” i “Padu Crnog jastreba”, zeznuo se prihvativši ulogu u hinjenom dokumentarcu “Calcium Kid”. Komedija redatelja Alexa De Rakoffa jednostavno je neduhovita, a njegov dokumentaristički prosede ničim opravdan. Uglavnom, priču o raznosaču mlijeka koji igrom slučaja postane izazivač svjetskog prvaka u boksu vrijedi preporučiti jedino klinkama zaljubljenim u gospodina Blooma i nikom drugom.

Calcium Kid, brit. komedija, 2004.
R: Alex De Rakoff
GL: Orlando Bloom, Michael Pena
FILM: 1
DVD: 1

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika