14.03.2012. / 18:03

Autor: Nacional.hr

Softversko piratstvo ugrožava hrvatsku konkurentnost

Softversko piratstvo ima razarajući učinak na hrvatsko gospodarstvo - jedan je od zaključaka panel diskusije "Internetsko piratstvo - nova legislativa", održane na konferenciji o intelektualnom vlasništvu Intelektiv

Andrej Matijević, Hrvoje Krstulović, predsjednik uprave tvrtke Blitz film i video distribucija, Slaven Šuker, product manager u tvrtki Pfizer Croatia 
Ivan Vidaković, direktor tvrtke Microsoft HrvatskaAndrej Matijević, Hrvoje Krstulović, predsjednik uprave tvrtke Blitz film i video distribucija, Slaven Šuker, product manager u tvrtki Pfizer Croatia Ivan Vidaković, direktor tvrtke Microsoft HrvatskaSoftverska krađa ima gore posljedice po gospodarstvo od bilo koje druge vrste povrede autorskog prava, jer softver je alat za proizvodnju. Prema posljednjoj globalnoj studiji o stopama softverskog piratstva koju je proveo Business Software Alliance (BSA), smanjenje stope piratstva za 10 postotnih poena globalno bi generiralo 142 milijarde američkih dolara novih gospodarskih aktivnosti do 2013, otvorilo gotovo 500.000 novih tehnoloških radnih mjesta te generiralo 32 milijarde dolara poreznih prihoda vladama diljem svijeta.

Ovo su neki od glavnih zaključaka panel diskusije "Internetsko piratstvo - nova legislativa", danas održane u Zagrebu, u sklopu konferencije o intelektualnom vlasništvu Intelektiv. U panelu su sudjelovali g. Hrvoje Krstulović, predsjednik uprave tvrtke Blitz film i video distribucija, g. Slaven Šuker, product manager u tvrtki Pfizer Croatia te g. Ivan Vidaković, direktor tvrtke Microsoft Hrvatska. Panel diskusiju je moderirao g. Andrej Matijević, glasnogovornik BSA u Hrvatskoj.

Glavne teme panela bile su vrste piratstva, specifični problemi unutar industrija te trendovi u piratstvu. U pogledu softverskog piratstva, kao glavni čimbenici smanjenja piratstva utvrđeni su zakonodavni, pravni i edukacijski napori nacionalnih vlada i državnih tijela nadležnih za provođenje zaštite prava intelektualnog vlasništva; kontinuirane legalizacijske i edukacijske kampanje i aktivnosti udruženja BSA i proizvođača softvera; te brz tehnološki napredak. Prema posljednjoj globalnoj BSA studiji o stopama softverskog piratstva, stopa piratstva u Hrvatskoj je u 2010. godini iznosila 54%, a gubici od softverskog piratstva 389 milijuna kuna. Gospodarstva u razvoju pokretačka su snaga piratstva - prije samo sedam godina, komercijalna vrijednost piratiziranog softvera na rastućim tržištima iznosila je manje od trećine ukupnog svjetskog iznosa. U 2010. iznosila je više od polovice - oko 32 milijarde američkih dolara.

Pored toga, panelisti su se složili u ocjeni da je konkurentnost Hrvatske općenito slaba. Prošlogodišnja studija o konkurentnosti u IT sektorima, koju je objavio BSA u suradnji s analitičkom kućnom Economist Intelligence Unit, pokazuje da je rejting hrvatskog sektora informacijske tehnologije u padu u usporedbi s IT sektorima ostalih zemalja. Hrvatska se zbog premalog napretka plasirala na 40. mjesto, što predstavlja pad za tri mjesta u odnosu na rezultate iz 2009. U 2011. godini Hrvatska je poboljšala pokazatelje u kategorijama IT infrastrukture, ljudskog kapitala te istraživanja i razvoja, no izostao je napredak u pravnom okruženju, podršci industrijskom razvoju te poslovnoj okolini.

"Piratstvo šteti lokalnim ekonomijama - sprečava tehnološke kompanije da stvaraju inovacije i otvaraju nova radna mjesta, te na taj način smanjuje državne prihode," rekao je Andrej Matijević, glasnogovornik BSA u Hrvatskoj i dodao: "Nadalje, korištenje nelicenciranog softvera je rizično - nelegalno je i može rezultirati prekršajnim i kaznenim mjerama; i potrošače i tvrtke izlaže sigurnosnim prijetnjama, što uključuje maliciozan softver i viruse te vodi smanjenju učinkovitosti u tvrtkama."

U budućnosti, BSA će nastaviti s jakom podrškom konferencije Intelektiv i svih sličnih industrijskih događanja koja promiču intelektualno vlasništvo i njegovu zaštitu.

Vezane vijesti

Svjetski dan intelektualnog vlasništva

Svjetski dan intelektualnog vlasništva

Business Software Alliance (BSA) danas se pridružuje vladama, tvrtkama, školama i drugim interesnim udruženjima diljem svijeta u obilježavanju… Više

Komentari

registracija
16/2/11

pro, 14.03.12. 19:02

Da čovjek pukne od smijeha i jada. Jesmo li zaslužili čitati takve “analize”? Jesmo. Sve dok pristajemo ne misliti svojom glavom i ne inzistirati na pravim pitanjima. A prvi korak u raspletanju svake spletke i razotkrivanju svake obmane uvijek je pitanje ZAŠTO.
Da u Josipoviću ima morala, odgovornosti prema javnoj funkciji i imalo obzira prema vlastitoj predizbornoj kampanji, već bi podnio ostavku i postao bivši predsjednik Republike. Budući da to ne misli učiniti, uzaludno ga je pozivati na takav korak. Valja samo biti optimističan i vjerovati u to da nije moguće da njegova priča može imati toliko sličnosti s pričom bivšeg premijera Sanadera e da bi mogla završiti bitno drukčije.
To je klasičan harač na harač, naš izum, iako je jasno da se iz naknada za prazne medije treba financirati autore. Bilo je dosta govora kad se to uvodilo i jasno se sjećam da je iz MUP-a rečeno da se neće goniti za "kućnu upotrebu". Nažalost, u praksi se pokazalo da malo malo pa netko nahebe jer mu je "pronađeno 2 filma i tri pjesme na hardu"


registracija
22/3/10

Fintic, 14.03.12. 22:00

1. BSA štiti ukupno 30 značajnijih proizvođača softvera (http://www.bsa.org/country/BSA%20and%20Members/Our%20Members.aspx), a ne razvoj hrvatskog IT sektora.

2. The BSA supports the highly controversial US Stop Online Piracy Act (SOPA). This has led to calls from various online communities that BSA members should be boycotted as a result of their perceived attack on the Internet's underlying structure. Kaspersky Lab has left the BSA over this. (Wikipedia)

3. Piratstvo svakako šteti lokalnim ekonomijama, softversko piratstvo je i nelegalno i nemoralno i treba razvijati odnos prema softveru kao prema svakom drugom proizvodu koji ima istaknutu cijenu, ali se treba upoznavati i sa softverom otvorenog koda te ga što više koristiti, budući prosječnom privatnom korisniku daje mnogo više od njegovih potreba. (Kad bi država kroz obrazovni/medijski sustav djecu/građane upoznavala i poticala na korištenje open source softvera... uff, ovakvi poput BSA bi bili u problemima :-))


registracija
1/4/07

ulomax, 14.03.12. 22:25

j... vam lignja mater i vi njemu,bando lopovska


registracija
7/3/11

medjimurec, 15.03.12. 08:09

Jednostavno mi se tipovi gade a o lignji da i ne pricam FUUUJ


registracija
17/6/05

torpedo, 15.03.12. 08:18

"U pogledu softverskog piratstva, kao glavni čimbenici smanjenja piratstva utvrđeni su zakonodavni, pravni i edukacijski napori nacionalnih vlada i državnih tijela nadležnih za provođenje zaštite prava intelektualnog vlasništva; kontinuirane legalizacijske i edukacijske kampanje i aktivnosti udruženja BSA i proizvođača softvera; te brz tehnološki napredak. "

Ovo je cisto mazanje ociju:
Prakticno sve aplikacije koje normalnom korisniku trebaju (a da nisu igrice) su besplatne (od Ubuntu Linuxa, LibreOffice / OpenOffice, preko Firefoxa, Thunderbirda, GIMP-a, OpenShot, Picasa)..
A drugo, vecina kompjutora koji se isporucuju imaju vec predinstalirani operativni sistem (citaj windows) tako da je taj najveci dio piratiziranog softvera doista i u padu. .

Trece je cijena aplikacije (ovjde ne govorim o specijaliziranim aplikacijama vec onim za siroku upotrebu) u odnosu na napor potreban za nabavljanje piratskog softwarea.

Npr. igrica za konzolu (koje se cesto kopiraju) kosta 50tak eura i taj iznos cijene onda doista i podstice piratstvo, jer uz cijenu od 5 eura ne bi se uopce isplatilo trosit vrijeme i traziti piratsku veriziju.

Nedavno sam cuo izjavu jednog oca kao negov sin hoce ovu i onu igricu (aj mu ti to sad ne omoguci, jer ce ga odmah u skoli zezati) i onda nema sto nego zasukati rukave i downlodati je sa neta jer kaze da nije u stanju platiti 100 eura i vise mjesecno za igrice koje negov sin 2-3 puta odigra i onda ostavi...

A ovo sto radi BSA i RIAA i MPAA je besramno - tuzaka po svjetu klince sto negdje netko skine koju pjesmu ili tv seriju. Ili kao ovaj zadnji slucaju da su ovu dvojicu u HR priveli u policiju zbog skidanja M$ Office.. Katastrofa.. na sto ste spali.

Spustite cijene pa nece bit piratstva.

Meni osobno ne pada na pamet instalirati nikakav piratizirani softver na pc/notebook jer postoji visoka opasnost od zaraze sa trojanerom ili virusom, a kao sto sam vec na pocetku spomenuo sve sto meni treba postoji u open source verziji od Ubuntu Linuxa na dalje.


registracija
16/2/11

pro, 16.03.12. 12:09

kupiš windows možeš ga instalirati samo jednom,drugi puta nema šanse za aktivacijom ( neda bog da ti rikne hard) da li je to njima normalno....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika